Piata Valutara in Romania

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul 1. Piata valutara, continut, trasaturi, organizare 2
1.1. Definitii, trasaturi 2 1.2. Participantii la piata valutara 3
1.2.1.Activele negociate pe piata valutara 4
1.2.2.Cursul de schimb 5
1.3. Modul de organizare a pietei valutare 5
1.3.1. Organizarea si functionarea pietei valutare 
la vedere 5 
1.3.2. Organizarea si functionarea pietei valutare 
la termen 8
1.4. Dezvoltarea pietei valutare.Principalele piete valutare 11
.
Capitolul 2. Factori determinanti ai cursului de schimb valutar 13 
2.1. Cursul valutar si rata inflatiei 17
2.2. Cursul valutar si rata dobanzii 19
2.3. Cursul valutar si soldul balantei de plati 23
Capitolul 3. Piata valutara in Romania 24
3.1. Cadrul institutional al pietei valutare din Romania 25
3.2. Scurt istoric 30
3.3. Evolutii recente (1999-2001) 31
3.4.Factori determinanti ai cursului de schimb ai monedei 
nationale ;o analiza empirica 44
3.4.1. Analiza factorilor determinanti ai cursului de 
schimb ROL/USD 45 
3.4.2. Analiza factorilor determinanti ai cursului de schimb 
ROL/EURO 47 
Consideratii finale 49


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL 1
PIATA VALUTARA(DEFINITII,TRASATURI,CONTINUT,ORGANIZARE)
1.1.DEFINITII TRASATURI:
Piata valutara asigura confruntarea cererii si ofertei de moneda straina (valuta) si releva cursul (pretul) acestora exprimat in moneda nationala. Pe piata valutara monedele si devizele straine nu sunt mijloace de schimb si de plata sau mijloace de cuantificare a valorii , ci active financiare nemonetare fiind deci negociate ca atare 
Monedele straine sunt schimbate pe moneda nationala pe toate pietele financiare ale lumii. Piata valutara nu este deci limitata geografic iar actualele piete valutare urmeaza prin intermediul satelitilor de comunicatie, mersul soarelui in jurul globului.
Pietele valutare pot avea caracter local sau international , in acest din urma caz, deservind tranzactii nelocalizate intr-un anumit spatiu gergrafic.Aceste piete au influente puternice in activitatea valutar-financiara internationala. Astfel, cursurile valutare stabilite pe aceste piete determina in buna parte cursul valutar pe alte piete valutare. 
Cele mai importante piete valutare care au caracter international sunt: Londra, Zurich, Paris, New-York, Tokio, Frankfurt.
Pietele valutare internationale fiind si ele plasate pe teritoriile unor tari, au obligatia de a respecta legislatia acestor tari dar evident aceasta legislatie este mai permisiva fapt caruia se datoreaza si dezvoltarea lor.
Pe piata valutara tranzactiile ajung uneori sa se desprinda de activitatile economice propriu-zise , ele efectuandu-se numai din anumite interese caz in care cererea si oferta sunt deformate. Aceste situatii apar ca urmare a unor factori specifici: speculatia valutara, arbitrajul valutar si interventia statului 
o Speculatia valutara: este operatia de vanzare-cumparare care nu are o baza economica, ea efectuandu-se numai in scopul de a realiza un castig din negocieri. Acest castig se realizeaza prin folosirea inteligenta a diferentelor de curs valutar pe aceeasi piata sau pe piete diferite sau intre cursul la vedere si cursul la termen. Speculatia valutara comporta un risc inerent, pentru ca, daca previziunea agentului nu se realizeaza, pot rezulta pierderi.
o Arbitrajul valutar: este un gen asemanator de activitate cu deosebirea ca se efectueaza intre banci si cu valori mai mari. Bancile au mijloace moderne si perfectionate de informatie prompta asupra evolutiei cursului valutar de pe diverse piete.
o Interventia statului: consta in cumparari sau vanzari masive de valuta in scopul de a mentine cursul valutar al monedei nationale. In conditiile stabilite de organizatiile internationale, statul este obligat sa intervina pentru a mentine fluctuatiile monedei nationale in anumite limite. Uneori aceasta interventie, cu toate sacrificiile de valuta din rezerva nationala s-a dovedit a fi fara efect, fiind in joc influenta unor factori mult mai puternici.
Rolul pietelor valutare este determinat de posibilitatea pe care acestea o ofera participantilor la schimburile economice internationale.
Cresterea importantei pietelor valutare in dezvoltarea schimburilor economice internationale este conditionata de urmatorii factori:
- tendinta de liberalizare a comertului international si de atenuare a restrictiilor valutare datorita activitatii organismelor financiare internationale 
- cresterea ponderii creditului international in volumul tranzactiilor comerciale externe 
- tendinta de crestere a rolului unor valute nationale cu mare pondere pe piata financiar-bancara internationala 
- cresterea unei penurii de lichiditati, indeosebi pentru tarile in curs de dezvoltare
1.2.PARTICIPANTII LA PIATA VALUTARA
Piata valutara este rezervata bancilor si institutiilor financiare care actioneaza in nume propriu sau in cel al clientilor. Acesti operatori negociaza intre ei direct sau prin intermediul firmelor de brokeraj (curtieri).
Bancile, institutiile financiare si filialele financiare ale grupurilor industriale efectueaza operatiune de schimb valutar in nume propriu sau din ordinul clientilor sai. Pentru a facilita operatiunile respective, bancile deschid conturi si constituie depozite la bancile si institutiile financiare straine care joaca rolul de corespondenti.
Bancile sunt cei mai importanti operatori pe piata valutara insa filialele financiare sau bancare ale grupurilor joaca de asemenea un rol tot mai mare.
In principiu toate bancile autorizate sunt abilitate sa efectueze in mod obisnuit operatiuni valutare insa in practica numarul bancilor care intervin in permanent pe piata este redus.
Bancile au ca politica de afaceri sa nu speculeze, in realitate se ajunge adesea ca unele banci sa fie intr-o anumita "pozitie valutara". Pozitia valutara este diferenta pozitiva sau negativa intre creantele si angajamentele in valuta ale unei banci. In cazul in care creantele sunt mai mari decat angajamentele, pozitia valutara este "lunga" iar in cazul in care creantele sunt mai mici decat angajamentele banca se afla intr-o pozitie valutara "scurta".
O pozitie valutara neechilibrata implica un risc reflectind un anumit comportament speculativ in ceea ce priveste cresterea sau scaderea cursului valutei respective.
Un operator important pe piata valutara este Banca Centrala ce are doua functii: pe de o parte ea executa ordinele clientilor sai (banci centrale, straine , organisme internationale) iar pe de alta parte ea actioneaza in sprijinul stabilirii cursului monedei nationale.
A doua categorie importanta de participanti pe piata valutara este clientela privata care nu intervine direct pe piata valutara ci prin intermediul bancilor si, eventual al caselor de schimb valutar. Clientela privata cuprinde, la randul ei, trei categorii de operatori: intreprinderile industriale si comerciale, institutiile financiare care nu participa direct pe piata valutara si persoanele particulare. A treia categorie importanta de operatori pe piata valutara sunt firmele de brokeraj - cambisti , curtieri.
Firmele de brokeraj joaca un rol esential pe piata valutara in calitate de informatori si intermediari. Fara ca ele sa fie obligate sa cumpere sau sa vanda valuta, firmele de brokeraj informeaza, la fel ca si bancile ceilalti operatori cu privire la cursurile la care ar fi dispuse sa vanda sau sa cumpere diverse monede. Pe de alta parte, firmele de brokeraj au un rol de intermediar in masura in care centralizeaza ordinele de vanzare sau de cumparare ale mai multor banci care nu intervin pe piata.
Functia firmelor de brokeraj este de a face ca piata valutara sa fie mai eficace si mai fluida prin stabilirea de relatii permanente cu un mare numar de banci.
O firma de brokeraj este organizata pe compartimente specializate pe o anumita valuta sau un grup de valute In interiorul unui compartiment fiecare agent de schimb este specializat pe tranzactiile aferente pietei la vedere sau diverselor scadente ale pietei la termen.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Valutara in Romania.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!