Piata Valutara si Influenta sa Asupra Cursului de Schimb

Cuprins licenta Cum descarc?

I N T R O D U C E R E 1
CAPITOLUL 1 3
1. PIATA VALUTARA 3
1.1 NOTIUNE, CONCEPT, TRASATURI 3
1.2 PARTICIPANTII PE PIATA VALUTARA 5
1.3 OPERATIUNI DERULATE PE PIATA VALUTARA 10
1.4 CURSUL VALUTAR 12
1.5 FACTORII CARE INFLUENTEAZA CURSUL VALUTAR 14
CAPITOLUL 2 16
2. PIATA VALUTARA IN ROMANIA 16
2.1 PIATA VALUTARA BANCARA 17
2.1.1 Evolutia pietei valutare bancare dupa 1990 17
2.1.2 Organizarea pietei valutare bancare in Romania 19
2.2 PIATA CASELOR DE SCHIMB 24
2.3 ORGANIZAREA PIETEI CONTRACTELOR STANDARDIZATE PE VALUTE IN ROMMANIA 26
2.4 EXEMPLE DE OPERATIUNI EFECTUATE PE PIATA VALUTARA DIN ROMANIA 32
2.4.1 Operatiuni la vedere (spot) 32
2.4.2 Operatiuni la termen 34
CAPITOLUL 3 36
3. FACTORI DETERMINANTI AI CURSULUI DE SCHIMB VALUTAR 36
3.1 CURSUL VALUTAR SI RATA INFLATIEI 36
3.2 CURSUL VALUTAR SI RTA DOBANZII 42
3.3 CURSUL VALUTAR SI SOLDUL BALANTEI DE PLATI 46
CAPITOLULUI 4 48
4. STUDIU DE CAZ - PIATA VALUTARA IN ROMANIA 48
4.1 REGIMUL OPERATIUNILOR VALUTARE IN ROMANIA 48
4.2 REGULI SPECIFICE PRIVIND EFECTUAREA OPERATIUNILOR VALUTARE INTRE REZIDENTTI SI NEREZIDENTTI 49
4.3 REGULI SPECIFICE PRIVIND EFECTUAREA OPERATIUNILOR VALUTARE INTRE REZIDENTTI 53
4.4 REGULI GENERALE PRIVIND EFECTUAREA OPERATIUNILOR VALUTARE 54
4.5 EVOLUTIA PIETEI VALUTARE DIN ROMANIA. Studiu de caz: luna mai 2010 56
CONCLUZII SI PROPUNERI 63
B I B L I O G R A F I E 65
A N E X E 67


Extras din licenta Cum descarc?

I N T R O D U C E R E
Lucrarea de fata isi propune prezentarea conceptului de piata valutara, ca fiind locul unde se desfasoara vanzarea si cumpararea de valuta, moment si caz in care obiectele acestor operatiuni le constituie monedele si devizele ce sunt tratate ca marfuri si negociate ca atare. Totodata, primul capitol al lucrarii surprinde si subliniaza importanta modificarilor cursului valutar in viata economica si deasemenea ne familiarizeaza cu principalele instrumente ale pietei valutare.
Primul capitol ne prezinta care sunt participantii si la ce operatiuni, derulate pe aceasta piata valutara, iau parte. Rolul pietei valutare este determinat in primul rand de posibilitatile pe care le ofera participantilor la schimburile economice pentru alegerea si obtinerea mijloacelor de creditare si de plati cele mai convenabile. 
Ceea ce rezulta in urma acestui comert este un pret denumit curs valutar ce depinde de conditiile de cerere si oferta existente pe piata, acest pret putand fi limitat din punct de vedere legal. 
Aceasta piata valutara este supusa unor reglementari nationale (piata valutara din Romania este diferita de piata valutara din Franta, de exemplu), dar pe langa aceste piete valutare nationale care au o legislatie specifica apar si situatii in care pietele valutare au caracter international, deservind interesele unor zone ( zone economice de mare interes: Frankfurt, Tokyo, Londra, New York). Aceste piete cu caracter international reprezinta exceptari de la legislatia nationala - se dereglementeaza, fapt ce le face atractive.
Pietele financiar-valutare internationale devin un barometru al schimburilor economice internationale. Introducerea anumitor monede, ca EURO, va produce profunde transformari pe pietele financiar-valutare si va exista concurenta intre zona de influenta a dolarului si cea a euro.
Capitolul secund al lucrarii ne prezinta aspecte privin evolutia pietei valutare in Romania, in special dupa anul 1990, cand, in cadrul procesului de tranzitie spre o economie de piata, Romania a ales sa treaca la convertibilitatea leului, alegand ca etapa intermediara convertibilitatea interna de cont curent a leului.
Aceasta trecere la convertibilitatea oficiala presupune binenteles o indeplinire in prealabil a unei serii de conditii de natura economica, financiar-monetara si organizatorica. Astfel, in Romania piata valutara traditionala este formata din doua segmente piata valutara bancara si piata caselor de schimb, care isi regasesc in detaliu caracteristicile esentiale, exemple de operatiuni efectuate si modul lor de functionare pe parcursul acestui capitol.
Pe masura ce ne familiarizam cu conceptul de piata valutara si totodata cu notiunea de valuta, capitolul trei ne aduce la cunostinta si ne prezinta acei factori determinanti ai cursului de schimb valutar, ce-l determina pe acesta sa fie variabil. Acesti factori sunt de natura economica, politica, monetara, sociala, si pot influenta intr-un mod semnificativ puterea de cumparare externa a unei monede. Printre cei mai puternici factori care pot influenta cursul de schimb valutar se regasesc inflatia, rata dobanzii si soldul balantei de plati - cea din urma, balanta de plati a unei tari, poseda in continutul sau informatii ce prezinta un interes deosebit pentru explicarea cursului valutar. Acesta inregistreaza intr-o forma exhaustiva tranzactiile economice dintre tara in cauza si restul lumii. In concluzie, deficitul sau excedentul anumitor solduri ale balantei de plati pot explica nivelul cursului valutar.
Ajunsi la cel de-al patrulea capitol, care cuprinde si obiectivul principal al lucrarii, putem vorbi, in introducerea acestuia, despre autoritatea valutara - Banca Nationala a Romaniei - care, potrivit statutului sau elaboreaza si aplica politica monetara si cea de curs de schimb, autorizeaza, reglementeaza si supravegheaza institutiile de credit, si deasemenea este autorizata sa emita bancnote si monede ca mijloace legale de plata pe teritoriul Romaniei. 
Punctele forte al acestui capitol le constituie clasificarea operatiunilor valutare si regulile generale privind efectuarea operatiunilor valutare. Studiul de caz al acestei lucrari surprinde evolutia pietei valutare din Romania, mai exact luna mai 2010, si deasemenea se observa un impact major asupra parametrilor pietei valutare interbancare din acest interval datorita manifestarii unor factori specifici perioadei.
CAPITOLUL 1
1. PIATA VALUTARA 
Piata valutara este o piata a tranzactiilor de vanzare-cumparare a valutelor. Dupa volumul de tranzactii este cea mai mare piata internationala.
Piata valutara internationala constituie un sistem complex interbancar, prin care se tranzactioneaza sume mari de bani, de catre actorii din piata, la o rata de schimb stabilita la o anumita data, intr-un anumit moment, in scopul schimbarii (convertirii) unor valute contra altora.
1.1 NOTIUNE, CONCEPT, TRASATURI 
Pietele valutare sunt, in acceptiunea cea mai larga, centre ale comertului cu valute. Ele au aparut ca urmare a folosirii monedelor nationale in reglementarile schimburilor internationale sau in exprimarea oarecum improprie din coexistenta internationalismului comercial si al nationalismului monetar.
Piata valutara este un sistem de relatii financiar - valutare prin care se desfasoara vanzarile si cumpararile de valuta (efectiva si in cont) si de devize (trate, bilete la ordin, cecuri etc.) exprimate in moneda straina, activitate ce reprezinta un gen specific de comert. Pe piata valutara monedele si devizele sunt tratate ca marfuri si negociate ca atare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Valutara si Influenta sa Asupra Cursului de Schimb.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!