Planificarea Reducerii Costului de Productie

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 3 pag.
Partea teoretica
CAPITOLUL I. Abordari teoretice privind costul de productie in 
cadrul intreprinderii in conditiile economiei 
de piata 7 pag.
1.1. Rolul, functiile si tipologia costului 7 pag.
1.2. Marimea, structura si dinamica costului de productie. Calcularea
costurilor dupa metoda ABC 12 pag.
1.3. Relatia oferta-cost 20 pag.
1.4. Mecanismul formarii costului si problema reducerii costurilor 22 pag.
Partea de cercetare
CAPITOLUL II. Structura organizatorica si analiza economica a activitatii 
intreprinderii CP ,, RPODCOOP" 27 pag.
2.1. Prezentarea modului de exercitare a procesului de management,
structura organizatorica de ansamblu a intreprinderii si studiul 
sistemului actual de management al ei 27 pag.
2.2. Caracteristica principalilor indicatori de performanta ( CA, 
numarul de angajati, productivitatea muncii, profitul, salariul) 34 pag.
2.3. Analiza indicatorilor economico-financiari principali 45 pag
2.4. Conducerea activitatii de marketing 65 pag.
CAPITOLUL III. Analiza comparativa a metodelor de planificare a 
reducerii costului de productie 72 pag.
3.1.Reducerea costului de productie prin omiterea costurilor de
non - calitate 72 pag.
3.2.Alte posibilitati de reducere a costului de productie 80 pag.
3.3. Gestionarea intreprinderii prin costuri, calea spre prosperitate 84 pag.
CONCLUZII SI RECOMANDARI 88 pag.
BIBLIOGRAFIE 93 pag.
ANEXE 94 pag.


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Perioada de tranzitie la economia de piata in Republica Moldova a scos in vileag o serie de probleme, acuitatea carora a reliefat tot mai mult criza economica si sociala: degradarea economiei, nivelul inalt al inflatiei, deficitul bugetar, falimentarea intreprinderilor, cresterea somajului etc. 
Dupa cum ne demonstreaza experienta unor tari economic dezvoltate, una din posibilitatile de solutionare a problemelor aparute este dezvoltarea multilaterala a activitatii antreprenoriale (intreprinderilor) care actualmente este considerata drept un factor primordial in dezvoltarea economiei de piata a republicii. Evident ca in aceste conditii subiectul principal devine antreprenorul. Anume el este persoana ce activeaza in interesul intreprinderii, al sau personal, asumandu-si un anumit risc. El este nevoit sa cunoasca modul de exercitare a activitatii de antreprenoriat, mediul in care se desfasoara actiunile practice, problemele cu care se poate confrunta in activitatea sa si sansele posibile pentru a le solutiona in diferite situatii in dependenta de suma de imprejurari, atat posibil favorabile, cat si nefavorabile.
La finele unui an de afaceri, adesea multi antreprenori constata ca, in pofida unei activitati economice intensive, nu inregistreaza profit sau incheie anul cu pierderi. De multe ori acest fapt se datoreaza necunoasterii la timp a volumului de cheltuieli reale pe parcursul activitatii, cheltuieli ce sunt legate de activitatea desfasurata - costul de productie.
Un calcul corect si la timp al costurilor este de o importanta vitala pentru intreprindere, deoarece pretul foarte mult depinde de marimea cheltuielilor.
Fiecare antreprenor este cointeresat sa detina un control permanent asupra evolutiei volumului de cheltuieli si sa intreprinda toate masurile posibile pentru reducerea acestora. Reducerea costurilor nu este un scop in sine si nu trebuie sa aiba efecte negative asupra calitatii produselor ci, dimpotriva, sa sigure un spor de utilitate. 
Firmele care-si neglijeaza baza de cheltuieli devin repede necompetitive si pierd teren pe piata in favoarea concurentei care profita de atuul unor cheltuieli mici. Diminuarea continua a cheltuielilor este un factor esential pentru o firma care vrea sa ramana competitiva, dar aceasta reducere trebuie sa fie un mijloc de crestere a venitului si nu un scop in sine Daca reducerea cheltuielilor constituie un obiectiv de sine statator, managerii pierd din vedere esentialul si risca sa fie intrecuti de concurenti, care se servesc de acest fapt pentru extinderea cotei de piata.
Marimea costului de productie este influentata de diferiti factori: nivelul productivitatii muncii, calitatea materiilor prime si materialelor, tehnologiile de fabricatie, modul de administrare si dirijare al activitatii economice, resursele disponibile, etc.
Tranzitia schimba cardinal relatiile dintre intreprindere si mediul sau de activitate. Principala componenta a mediului devine piata, care mijloceste legaturile multiple ale intreprinderii cu mediul sau. Mecanismul pietei reprezinta pentru intreprindere terenul de realizare a fluxului aprovizionare - productie - desfacere. Realizarea obiectivelor intreprinderii este in functie de sporirea adaptabilitatii si flexibilitatii intreprinderii in raport cu mediul care in conditiile economiei de piata se modifica permanent.
O activitate manegeriala bine plaficata in baza unui studiu minutios al tuturor conditiilor ce pot servi ca suport pentru cresterea eficientei, este o garantie de prima importanta pentru asigurarea viabilitatii intreprinderii.
Teza de licenta ,, Planificarea reducerii costului de productie" este conceputa si elaborata in rezultatul unei analize a abordarilor teoretice referito acest subiect cat si cercetari stiintifice a activitatii economico-financiare la Combinatul de Productie ,, PRODCOOP" in perioada anilor ,,2003-2005". In procesul de elaborare au fost colectate si analizate o totalitate de date cu caracter economic si despre principiile de activitate si dezvoltare ale intreprinderii. 
In procesul de studiu si analiza al activitatii economico-financiare, au fost sistematizate datele privind aceasta activitate, determinate punctele de reper, care au stat la baza planificarii activitatii intreprinderii (Bilantul contabil, rapoarte statistice, extrase din ,,cartea mare", etc.) , corespunderea principiilor de activitate interna a intreprinderii cu principiile stiintifice si practice utilizate in ramura. 
In procesul de studiu prin analiza, sinteza si comparare a rezultatelor activitatii si a prevederilor teoretice, am formulat o serie de recomandari, principii de activitate si am elaborat unele criterii, care in viziunea mea ar duce la imbunatatirea performantelor intreprinderii in domeniul studiat.
Reiesind din volumul materialului pus la dispozitie pentru studiu am elaborat unele solutii, modalitati de aplicare practica a cunostintelor teoretice din domeniu, pentru ca pe viitor activitatea intreprinderii sa fie mai eficienta.
Propunerile pentru obtinerea performantelor sunt argumentate stiintific prin materiale si calcule respective ce vizeaza domeniul dat de activitate.
Studiul s-a efectuat paralel conform principiului ; 
a) Rezultate reale obtinute de intreprindere in perioada studiata;
b) Obiective si finalitati stiintifice, care au fost utilizate;
c) Puncte de reper, care sunt necesare de atins pentru mentinerea pozitiei actuale si progresare in viitor pentru asigurarea profitului stabil;
In procesul de studiu si elaborare a tezei de licenta am utilizat materialele acumulate anterior in cadrul activitatii de cercetare la indeplinirea tezelor anuale la disciplinile de profil. 
Teza data de licenta reprezinta un material de sinteza dintre teorie si practica, care poate fi aplicata si care propune anumite solutii stiintifice, pentru problemele elucidate in procesul de elaborare.
Teza de licenta are urmatoarea structura:
,, Introducerea" - acest compartiment caracterizeaza succint actualitatea temei, argumenteaza necesitatea cercetarii ei, formuleaza obiectivele ce necesita realizare in procesul de elaborare a tezei, evidentiaza baza metodico-stiintifica a cercetarii indicand obiectul cercetarii, metodele de cercetare, structura tezei, continutul succint al tezei, numarul paginilor, figurilor , anexelor.
Partea teoretica, - include capitolul I , abordarea teoretica a costului de productie. In acest capitol s-au analizat conceptiile istorice si moderne cu privire la modalitatile de formare a costurilor, functiile exercitate de cost, modalitati de determinare a nivelului, dinamicii si structurii costului, descrierea tipurilor de costuri ce se formeaza in procesul unei activitati economice si pe care intreprinderea le suporta. S-a cercetat corelatia cost - oferta, cu demonstrari grafice a fenomenelor explicate. S-a analizat conceptia contemporana referitor costurile de proces si influenta lor asupra costului total.
Partea de cercetare , - include doua capitole, realizarea unor concluzii si recomandari in baza unor cercetari si analize concrete. In capitolul II au fost analizati si evaluati principalii indicatori ai activitatii economice si financiare a intreprinderii CP ,, PRODCOOP", in rezultatul carora au fost elaborate o serie de propuneri, recomandari si initiative In capitolul III au fost determinate in baza comparatiilor si propuse cai concrete de reducere a costului de productie., ce ar putea fi folosite in activitatea economica a unei intreprinderi in conditiile economiei de piata. 
Concluzii si recomandari - un compartiment care contine formularea concluziilor si recomandarilor practice si concrete in vederea organizarii cat mai eficiente a activitatii in cadrul intreprinderii. 
Bibliografia - totalitatea surselor bibliografice care au fost utilizate in procesul de studiu, cercetare si analiza, indeplinit conform cerintelor.
Anexe - include scheme, tabele la care se face referinta in teza si care explica anumite procese, fenomene, teorii etc.
CAPITOLUL I. Abordari teoretice privind costul de productie in
cadrul intreprinderii in conditiile economiei
de piata
1.1. Costul : rol, functii, tipologia costului
,,Costul este in general, o masura a ceva la care trebuie renuntat pentru a se obtine altceva Economistii folosesc, de regula, conceptul de cost de oportunitate, adica costul prin care se masoara valoarea tuturor lucrurilor la care trebuie sa se renunte pentru a obtine altceva. Masura costului de oportunitate poate sa coincida, dar nu intotdeauna, cu cheltuielile banesti prin care contabilul masoara costul".
(The MIT Dictionary of Modern Economics)
Costul este un parametru de referinta pentru comportamentul producatorului al carui scop direct este de a obtine un profit cat mai mare si mai bine asigurat, mai ales in conditiile economiei de piata, unde concurenta dicteaza in mare masura comportamentul producatorului. Costurile produselor propuse pentru realizare, sunt parghii de actiune a producatorului pe termen scurt, adica in acele orizonturi de timp in care se folosesc aceiasi factori de productie. In conditiile economiei de piata, intreprinzatorul isi asuma raspunderea de a sustine oferta de marfuri (servicii), in baza datelor economice, informatii contabile, evaluari despre cantitatile /calitatile produse si despre costuri. Din aceste considerente, toti marii economisti au fost preocupati de studierea continutului economic al costului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Planificarea Reducerii Costului de Productie.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!