Plătile electronice

Extras din licență Cum descarc?

Marile progrese realizate in sfera informaticii si cea a telecomunicatiilor au revolutionat lumea si au schimbat fundamental relatiile banca - client si chiar si conceptul despre banca. Recentele tehnologii au devenit atat un catalizator al marilor transformari de care beneficiaza clientii serviciilor bancare, pe un suport pentru banci care incearca sa raspunda noilor cerinte. Introducerea banilor electronici a reprezentat un pas important in perfectionarea sistemelor de plati care a adus avantaje semnificative clientilor bancari prin facilitatile de transmitere rapida a fondurilor si diminuare semnificativa a costurilor tranzactiilor, precum si autoritatilor monetare prin posibilitatile de reglare si supraveghere a sistemului monetar si indeosebi al celui bancar. Revolutia digitala a avut ca scop faptul ca orice informatie poate fi redusa in prelucrare la un flux, iar plata devine doar o forma de informatie digitala. Din acest motiv, trecerea la sistemele electronice de plati si informatizarea totala a procesului de transmitere a drepturilor de proprietate asupra informatiei si anume bani, a fost un fenomenn dezvoltarea sistemului financiar - bancar. In literatura de specialitate, platile electronice sunt definite ca o forma electronica, total informatizata si automatizata, de organizare a relatiilor de plati intre participantii la o tranzactie, pe baza unui set de norme si proceduri operatorii.
Lumea se afla intr-o permanenta evolutie si schimbare. In ziua de azi schimbarile sunt mult mai rapide datorita dezvoltarii tehnologiei informationale care modifica realitatea din ce in ce mai mult intr-o realitate virtuala.
Internetul a dus la o imbunatatire ampla a tuturor pietelor si, prin intermediul acestora, la o accelerare a fenomenului de modernizare oferind un cyberspatiu, cu multe oportunitati ce nu au mai fost oferite omenirii pana la momentul actual. Actiala lume este energica, plina de noi concepte, paradigme si planuri de actiune. Informatia este putere iar Internetul genereaza cea mai mare cantitate de informatie pe care omul o poate imnagazina.
Evolutia tehnologica fara precedent la care luam parte in ultima perioada de timp, a condus la dezvoltarea tehnologiilor de prelucrare a informatiilor, a dat nattere unei noi modalitati de comunicare denumita Internet. Aceasta modalitate de comunicare si nu numai va fi viitorul afacerilor. Internetul va inlocui usor, usor telefonia, serviciile postale, televiziunea si chiar si modul obisnuit de a face afaceri. Prin intermediul Internetului se pot realiza cumparaturile, se pot realiza plati la banca, se pot vizita biblioteci virtuale, se pot cumpara bilete la muzee, teatre, vacante etc.
Avand o mare influenta asupra tuturor sectoarelor de activitate, internetul a revolutionat si sectorul afacerilor, ducand astfel la producerea unor noi metode de afaceri si anume comertul electronic. 
Deasemenea, internetul este pe punctul de a ne transforma viata, obiceiurile iar influenta sa asupra omului este mult mai mare decat impactul pe care l-a avut Revolutia Industriala in transformarea societatii secolului XVIII. Internetul este utilizat in prezent pentru o multitudine de scopuri dintre cele mai variate. 
Intreaga situatie nou creata in privinta interenetului, pe care probabil ca inca multe persoane o neaga sau o privesc neincredere, a reprezentat punctul de pornire pentru lucrarea prezenta. De asemenea, s-a tinut cont ca partea esentiala in relatiile economice dintre oameni este comertul. Fara acesta nu s-ar fi putut evolua si s-ar fi ramas la o societate austera, domestica, in care grupurile de oameni ar fi produs doar pentru acoperirea propriilor trebuinte si nu ar fi fost posibila nici varietatea productiei. Analizand prezenta teorie si adaptand-o la realitatea financiara actuala, putem spune ca fara comert prin intermediul internetului, nu se poate vorbi de un comert eficient. Tocmai din acest motiv, pentru tara noastra, care in conditiile prezente parcurge schimbari impresionante, comertul electronic reprezinta o adevarata provocare si, totodata o solutie pentru solutionarea multor probleme cu care se confrunta intreagul proces de tranzitie.
Prezenta lucrare este structurata pe trei capitole. In primul capitol al lucrarii "Notiuni semnificative cu privire sa pietele elctronice", am analizat numite aspect privind platile electronice, evolutia sistemului bancar in Romaniaprecum si instrumentele de plata si clasificarea acestora.
Cel de-al doilea capitolo al lucrarii ,,Instrumente/Modalitati de plata electronice", am analizati notiuni preum: comertul electronic, plata prin epay, plata prin CyberCash, E-bankingul.
Ultimul capitol al lucrarii prezinta un studiu de caz si anume ,,Platile electronice la Banca Comerciala Romana", am surprins aspectele esentiale privind platile electronice, o scurta prezentare a bancii BRD, etapele platii electronice la BRD, principalele tipuri de plati electronice la BRDsi o paralela intre internet banking si platile clasice.
Expansiunea societatii informationale din ultimul timp, a facut ca utilizarea tehnologiilor informatice, practic, in toate ariile de activitate, sa devina o trebuinta, nu o optiune. Prin urmare, inca de mai bine de o jumatate de secol, informatiile transmise in mod electronic erau un ajutor esential dat lumii afacerilor, iar in prezent aceasta nu mai poate exista fara folosirea noilor tehnologii. Chiar daca daca vorbim de afaceri intre profesionisti (business to business), intre consumatori (consumer to consumer) ori intre profesionisti si consumatori (business to consumer ori consumer to business), acestea se realizeaza, in proportie deosebit de mare, cu sprijinul comunicatiilor moderne, marirea volumului acestora fiind datorat, mai ales, transmiterii unor informatii corecte, complete si rapide. Tehnologia secolului al XX-lea a reprezentat un pas important inainte si pentru automatizarea procesarii platilor, situatie ce a condus la posibilitatea dezvoltarii volumului acestora, precum si a numarului de operatiuni comerciale ce se puteau realiza simultan. Extinderea puterii de calcul a computerelor destinate platilor si a posibilitatii inlaturarii suportului de hartie, prin schimbarea cu suporturi magnetice si electronice ce ofereau aceleasi garantii de siguranta, au determinat informatizarea totala a institutiilor bancare, comunicatiile dintre acestea desfasurandu-se doar pe cale electronica.


Fisiere în arhivă (1):

  • Platile electronice.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

-Art. 1469 Noul cod civil Notiune Dispozitii Generale Plata
-Bostan Ionel, Sistemul Bancar organizare,functionare,control intern si audit, Editura Tipo Moldova, Iasi 2010
-Directiva nr. 2009/46/CE a fost transpusa prin Legea nr. 127/2011
-Dumitru Patriche, Economie comerciala, Editura Economica, Bucuresti, 1999
-Dumitru Patriche, Ion Stanescu, Mihai Grigorescu, Mihai Felea, Sorin Toma, Nela Popescu, Bazele comertului, Curs in format digital.
-Evghenie Vlad, Implementarea unui sistem de comert electronic, raport de cercetare, Editura UPB, Bucursti, 1999
-Honeycutt Jerry, Utilizare Internet, Editura Teora, Bucuresti 1998
-Ionescu Lucian C., Negus Mariana, Bancile si operatiunile bancare, Editura Economica, Bucuresti, 1996.
-Olins Wally, Manual de branding, Editura Vellant, Bucuresti, 2009
-Papuc Mihai, Gestiunea fortelor de vanzare, Editura Universitara, Bucuresti, 2010
-Teodoru Cristina, Comertul electronic pentru intreprinderile mici si mijlocii intrebari esentiale - raspunsuri simple!, Euro Info Centre Bucuresti.
-(Site official BCR www.bcr.ro )
-Turliuc Vasile, Roman Angela, Cocris Vasile, Dornescu Valeriu, Stoica Ovidiu, Chirlesan Dan, Moneda si credit, Editura Junimea, Iasi 2011 
-Vasilache Dan, Plati electronice - introducere, Editura Rosetti Educational, Bucuresti 2004


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!