Politica Comerciala a Romaniei in Perioada de Tranzitie

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere
Capitolul 1 Comertul exterior - abordari teoretice si statistice 
1.1 Comertul exterior in literatura de specialitate
1.2 Metode statistice utilizate in analiza comertului exterior
Capitolul 2 Evolutia indicatorilor de comert exterior ai Romaniei in contexul integrarii economico-europene. Situatii comparative
Capitolul 3 Analiza relatiilor comerciale externe ale Romaniei
2.1 Analiza la nivel de grupe de produse ale Nomenclatorului Combinat
2.2 Analiza comertului exterior in ansamblu
2.3 Model econometric de analiza a evolutiei comertului exterior si previziuni
Concluzii
Bibliografie
Anexe


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
In cadrul oricarei economii, efectuarea de analize macroeconomice cu ajutorul carora sa se precizeze tendintele de evolutie manifestate de comertul exterior prezinta o importanta deosebita, derivata din puternica angrenare in circuitul economic mondial. 
Ponderea insemnata a activitatii de comert exterior in cadrul economiei nationale face ca analiza acestei activitati sa fie esentiala pentru determinarea eficientei si stabilirea tendintelor si a strategiei la nivel national. 
In lucrarea de fata am incercat sa evidentiez amploarea, structura si evolutia comertului exterior al Romaniei in perioada 2000-2007 si impactul acestuia asupra economiei romanesti. 
In primul capitol, am prezentat aspecte teoretice legate de notiunea de comert exterior, precum si metode de analiza statistica a acestui fenomen. Utilizand aceste concepte, am plasat apoi Romania in cadrul international si am conturat activitatea de comert exterior si eficienta sa. Ca o prima categorie de indicatori, am precizat volumul exportului si al importului, exportul pe locuitor, indicatorii deschiderii internationale a economiei. De asemenea, am studiat influenta comertului exterior asupra indicatorilor macroeconomici. 
Capitolul al doilea analizeaza comertul exterior pe baza unor indicatori mai complecsi si mai relevanti: cei ai dinamicii schimburilor cu strainatatea, ai concentrarii schimburilor economice, ai raportului de schimb, ai specializarii. Analize mai detaliate, precum analize structurale pe parteneri comerciali sau grupe de produse si analize corelative sunt necesare pentru a exprima concluzii calitative legate de comertul exterior. Diferite scenarii de evolutie si previziuni sunt prezentate in cadrul acestui capitol, realizate cu ajutorul unor modele econometrice. 
Lucrarea se incheie cu concluziile analizei efectuate asupra activitatii de comert exterior a tarii, schitand directiile intervalului precizat si creionand tendintele pentru viitor. 
Capitolul 1 Comertul exterior - abordari teoretice si statistice
1.1 Comertul exterior in literatura de specialitate
Globalizarea mediului economic a condus de la o definire in sens restrans a comertului international - totalitatea schimburilor de bunuri si servicii intre doua sau mai multe state - la o definire in sensul larg al notiunii (comertul international cunoaste forme noi de cooperari internationale) - totalitatea operatiunilor comerciale internationale, a aliantelor strategice, precum si a investitiilor straine directe . 
In sens restrans, comertul international este reprezentat de totalitatea tranzactiilor, ierarhizate pe tari, pe grupe de tari, pe zone sau regiuni, pe categorii de piete sau de bunuri si servicii. Tranzactia este un flux economic reflectand crearea, transferarea sau schimbul unei valori economice si care presupune transferul de proprietate asupra bunurilor si/sau a drepturilor financiare, prestarea de servicii sau disponibilizarea de forta de munca si capital .
In ceea ce priveste sensul larg al comertului international, in cele ce urmeaza voi detalia componentele sale ( enumerate mai sus) :
-Operatiuni comerciale internationale :
Aceasta categorie este compusa din tranzactii de comert exterior, respectiv: exportul, importul, tranzitul si operatiunile combinate (operatiuni in contrapartida, reexport si switch). Privite din perspectiva unui singur stat, acestea reprezinta comertul exterior. Un alt punct de vedere din literatura de specialitate defineste comertul exterior ca fiind compus doar din export, import si reexport. 
Pricipala forma a tranzactiilor de comert exterior o reprezinta exportul-importul de marfuri, bunuri corporale. Importul si exportul sunt 2 termeni care definesc aceeasi operatiune: o tranzactie internationala. Utilizarea lor difera daca avem in vedere operatia din punct de vedere al cumparatorului (import) sau al vanzatorului (export) . 
Exportul reprezinta vanzarea de bunuri materiale, valori, servicii comerciale apartinand economiei unei tari in alte tari, iar prin import se intelege cumpararea, pentru economia nationala, de bunuri materiale, valori, servicii comerciale din alte tari. Exportul are functia principala de a asigura piata de vanzare pentru o parte din bunurile create in economia nationala, diminuand corespunzator consumul final, iar importul contribuie la sporirea de bunuri economice care intra in consumul personal si la asigurarea factorilor de productie pe care importatorul nu-i poseda sau ar putea sa ii creeze cu efort exagerat si nejustificabil . 
Comertul cu marfuri reprezinta vanzarea de bunuri materiale apartinand economiei unei tari in alte tari. In ceea ce priveste serviciile (exportul si importul de servicii sunt denumite si comert invizibil), cele mai importante dintre acestea sunt: transportul international, turismul international, serviciile de afaceri, serviciile financiare (bancare si de asigurare), serviciile de comunicare. In sens restrans, comertul international si comertul exterior se refera numai la schimburile care au ca obiect marfurile . Datele statistice furnizate de organizatii specializate respecta acest principiu. Operatiunile de vanzare-cumparare de know-how, cunoscute ca "tehnici de comert cu intelegenta" (licetierea, franchising-ul) sunt incluse uneori in operatiunile de export-import. Aceste operatiuni se pot realiza sub forma exportului direct facut de producatori sau prin implicarea caselor de comert si a firmelor de comert exterior . Operatiunile de export-import reprezinta o forma de internationalizare a activitatii comerciale a firmelor, de interdependenta intre agentii economici si economiile nationale in sfera comercializarii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Comerciala a Romaniei in Perioada de Tranzitie.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!