Politica comercială și relațiile comerciale ale Uniunii Europene

Cuprins licență Cum descarc?

Introducere5
1. Politica comerciala a Uniunii Europene - Consideratii introductive 7
1.1. Politica comerciala si rolul acesteia in cadrul politicii economice 7
1.2. Uniunea Europeana si politica comerciala8
1.3. Evolutia politicii comerciale a Uniunii Europene11
1.4. Politica comerciala a Uniunii Europene in contextul participarii la Organizatia Mondiala a Comertului 14
2. Politica vamala a Uniunii Europene 17
2.1. Consideratii introductive 17
2.2. Tariful vamal al Uniunii Europene 19
2.3. Uniunea Europeana si acordurile preferentiale 21
2.4. Perspectivele politicii vamale ale Uniunii Europene 23
3. Politica comerciala netarifara a Uniunii Europene 26
3.1. Consideratii introductive 26
3.2. Restrictiile cantitative la importurile din tarile terte 28
3.3. Protectia impotriva dumpingului 30
3.4. Protectia impotriva importurilor subventionate 32
3.5. Protectia impotriva bunurilor piratate si contrafacute 34
4. Relatiile comerciale ale Uniunii Europene cu principalele puteri economice ale lumii 36
4.1. Consideratii introductive 36
4.2. Relatiile comerciale ale Uniunii Europene cu Statele Unite ale Americii 38
4.2.1. Statele Unite ale Americii - Principalul partener comercial al Uniunii Europene 38
4.2.2. Dinamica relatiilor comerciale dintre Statele Unite ale Americii si Uniunea Europeana 40
4.2.3. Perspectivele relatiilor comerciale ale Uniunii Europene cu Statele Unite ale Americii 42
4.3. Relatiile comerciale ale Uniunii Europene cu Japonia 43
4.4. Relatiile comerciale ale Uniunii Europene cu Canada 46
5. Relatiile comerciale ale Uniunii Europene cu principalele grupari economice 50
5.1. Consideratii introductive 50
5.2. Relatiile comerciale ale Uniunii Europene cu ASEAN 51
5.3. Relatiile comerciale ale Uniunii Europene cu MERCOSUR 53
5.4. Relatiile comerciale ale Uniunii Europene cu principalele tari membre ale CEFTA 55
5.4.1. Relatiile comerciale ale Uniunii Europene cu Polonia 56
5.4.2. Relatiile comerciale ale Uniunii Europene cu Cehia 58
5.4.3. Relatiile comerciale ale Uniunii Europene cu Ungaria 60
5.4.4. Relatiile comerciale ale Uniunii Europene cu Romania 63
5.5. Relatiile comerciale ale Uniunii Europene cu tarile asociate din Africa, Caraibe si Pacific 65
Concluzii 68
Anexe 71
Bibliografie 77


Extras din licență Cum descarc?

Termenul "politica" are un domeniu larg de definire, prezentand sensuri dintre cele mai diferite. Astfel, ca o prima abordare, se poate spune ca "politica" desemneaza activitatea unei organizatii politice, directiile principale de actiune ale acesteia, curentul politic in care se integreaza. O alta perspectiva o poate prezenta definirea sa din perspectiva ansamblului de principii si obiective pe care le adopta o organizatie sau o companie in raport cu o anumita problema. In acest sens se poate vorbi de politica unei firme cu privire la promovarea unui produs, politica unei tari cu privire la colaborarea internationala sau politica unei tari in domeniul activitatilor economice.
Politica economica a unei tari reprezinta principalul director pentru activitatile intreprinse de aceasta in domeniul economic, in cadrul ei fiind enuntate totalitatea masurilor ce trebuiesc adoptate de forurile executive ale tarii respective pentru realizarea obiectivelor propuse, inclusiv cele referitoare la domeniul comertului ca parte integranta a economiei nationale. Astfel este demonstrat faptul ca politica comerciala a unei tari este parte integranta a politicii economice a acesteia.
Politica comerciala, dintr-o acceptiune clasica, este definita ca ansamblul masurilor si reglementarilor cu caracter juridic, administrativ, fiscal, bugetar, valutar etc. adoptate de catre guvern in scopul reglementarii activitatii de comert exterior, promovarii schimburilor comerciale cu alte state si protejarea agentilor economici nationali de concurenta straina 
In definirea conceptului de politica comerciala se intalnesc cel mai adesea doua abordari, si anume: o abordare in sensul strict al notiunii, prin care este definita ca ansamblul politicilor utilizate de stat - de state, cazul Uniunii Europene -, in relatiile comerciale cu partenerii externi si care cuprinde politica tarifara, politica netarifara, politica de promovare si stimulare a exporturilor; in sens larg al acesteia. Pe langa cele amintite mai sus se numara si celelalte elemente ce tin de relatiile comerciale ale Uniunii cu exteriorul, ca: negocierea si incheierea de tratate comerciale, prezenta in cadrul unor organizatii internationale etc.
Printre principale obiective ce pot fi amintite in legatura cu politica comerciala a unui stat sunt: protejarea economiei sau doar a unor sectoare din considerente de interes strategic sau social de concurenta externa, stimularea si promovarea exporturilor, mentinerea echilibrului general al balantei comerciale de plati externe, mentinerea si dezvoltarea unor schimburi cu tari sau grupe de tari ce prezinta un interes deosebit etc.
Pe plan international se poate vorbi de existenta a trei curente fundamentale de manifestare a politicilor comerciale. Autarhia, izolarea deplina, forma din ce in ce mai rar intalnita in ansamblul relatiilor comerciale internationale, din cauza fenomenului tot mai pregnant al globalizarii, al interdependentelor ce se tese tot mai strans intre economiile lumii in conditiile diviziunii internationale a muncii.
Protectionismul este adoptat de tarile care au o economie in curs de dezvoltare pentru a se apara impotriva invaziei produse in tarile dezvoltate, fabricate cu tehnologii superioare si la preturi competitive, pe piata interna a statului respectiv. Protectionismul poate fi adoptat si local, doar pentru anumite sectoare economice ce sufera o tranzitie spre nivele mai competitive ale productiei acestora. Daca acesta este insa impins la extrem, statul ce-l adopta poate ajunge in situatie de autarhie ce o lasa in afara schimburilor comerciale internationale.
Liberul-schimb este trasatura dominanta a operatiilor comerciale pe care Uniunea Europeana le-a practicat in raport cu partenerii comerciali ai acesteia. Practic, aceasta uniune s-a infiintat cu scopul de a se realiza o abordare comuna a schimburilor comerciale internationale, sub auspiciile unui comert liber, bazat totusi respectarea unor reglementari stricte, prin care statele membre sa poata beneficia de o crestere a prosperitatii vietii lor. Tocmai liberul-schimb pare sa fie principalul argument de realizare a cresterii bunastarii unei tari, el aducand beneficii tuturor participantilor la acest gen de comert. De aceea toate tarile dezvoltate, printre care si Uniunea Europeana, precum si tot mai multe tari in curs de dezvoltare adopta o asemenea politica comerciala ca singura cale de dezvoltare economica.
1.2 UNIUNEA EUROPEANA SI POLITICA COMERCIALA
Uniunea Europeana este teritoriul cel mai aproape de conceptul pe care perspectivele mondiale ale globalizarii par sa le impuna intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat tuturor statelor lumii. Ea este cel mai elocvent exemplu al pietei libere, in sensul ca intregul mod de concepere al Uniunii, inca de la inceput, a fost statuat pe principiile libertatii de miscare si a liberului schimb in cadrul Pietei Comune. 
Ea este membra celor mai importante organizatii mondiale, fiind una din principalele promotoare a colaborarii largi intre toate statele lumii in toate domeniile, pentru cresterea prosperitatii intregii umanitati. Totusi, oricat de idealist ar suna scopul indrumator al activitatilor sale, Uniunea Europeana este o uniune conceputa in primul rand pe principii economice de eficienta, vizand in primul rand propria economie si avand ca finalitate rezultate favorabile ce sa satisfaca propria-i populatie.
Uniunea Europeana a avut o pornire mai ezitanta in 1951, doar sase tari crezand din start in posibilitatea realizarii unei Europe unite si anume: Belgia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg si Olanda. Totusi, ideea a capatat tot mai mult contur, iar noi state au aderat la aceasta uniune in decursul timpului, dupa ce au constientizat avantajele pe care le ofera aceasta, atat sociale, dar mai ales economice. Astfel, intarindu-se tot mai mult, prin venirea unor noi membri ca Marea Britanie, Suedia, Spania etc., care aveau economii puternice, s-a creat o forta economica deosebit de importanta, constituindu-se ca cea de a doua putere economica dupa S.U.A pe plan mondial.
La analiza politicii comerciale a Uniunii Europene se urmaresc in primul rand relatiile pe care aceasta le are cu principalele puteri economice, dar si cu tarile membre ale diferitelor organizatii cu care ea se afla in stransa legatura. Dintre acestea cele mai importante sunt: Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), precum si multe alte organizatii a carei membra este.
Politica comerciala comuna din ultimii 30 de ani a permis Uniunii Europene sa joace un rol major in negocierile internationale pentru liberalizarea comertului. Tratatele de la Roma au impus statelor membre sa adopte tarife comune, politici de liberalizare si protectie a comertului, precum si de promovare a exportului.
In prezent, Uniunea este cel mai mare bloc comercial, tranzactiile sale reprezentand 20% din totalul comertului international de marfuri. Liberalizarea comertului a constituit intotdeauna unul din obiectivele comunitare de baza intrucat Uniunea este mult mai dependenta de comertul international decat alte state. 
Pentru atingerea acestui obiectiv major s-a folosit o strategie comerciala multilaterala, la inceput in cadrul GATT si apoi in OMC. Au fost incheiate acorduri regionale si bilaterale cu alte tari, dintre care cele mai notabile sunt cele cu Japonia si Coreea. 
Comunitatea are competente exclusive in ceea ce priveste politica comerciala comuna (Articolul 133 din Tratatul de constituire a Comunitatii Europene , fostul Articol 113). Aceasta politica a permis crearea unei uniuni vamale intre Statele Membre ale Comunitatii si se bazeaza pe principiile uniformitatii, in special in ceea ce priveste modificarea taxelor vamale, incheierea acordurilor comerciale si tarifare cu tari nemembre, politica de import si export, etc.
In instrumentarul de aplicare a politicii comerciale apar instrumentele ce se conformeaza regulilor internationale, dar si altele care au o interpretare proprie. In conditiile in care pietele lumii tind sa se deschida tot mai mult, care de altfel este si obiectivul principal al sistemului multilateral de comert, se poate ajunge la schimburi fructuoase daca acestea se desfasoara in conditii de respectare reciproca si a prevederilor legale.


Fisiere în arhivă (12):

  • ANEXE.DOC
  • Anexe1.doc
  • BIBLIOGRAFIE.doc
  • Capitolul I.doc
  • Capitolul II.doc
  • CAPITOLUL III.doc
  • CAPITOLUL IV.doc
  • CAPITOLUL V.doc
  • CONCLUZII.doc
  • COPERTA.DOC
  • CUPRINS2.DOC
  • INTRODUCERE.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1.Burnete, S. - Comert international. Teorii, modele, politici, Bucuresti, Editura Economica, Bucuresti, 1999. 
2.Fota, C., Hamzescu, I. - Politici comerciale, Bucuresti, Editura Arta Grafica, 1993. 
3.Negrescu, D. - Protectionismul netarifar, Bucuresti, Editura Economica, 1998.
4.Rotariu, I. - Cadrul institutional al relatiilor economice international, Timisoara, Editura Orizonturi Universitare, 1997 
5.Suta, N. si colab. - Comert international si politici comerciale contemporane, Bucuresti, Editura Eficient, 1997.
6.Suta N. si colab. - Comert international si politici comerciale contemporane, Bucuresti, Volumul I, Editura Eficient, 2001.
7.Suta, N. - Istoria comertului mondial si a politicii comerciale, Editura ALL, Bucuresti, 1996.
8.Suta, N. Suta-Selejan, S. - Istoria comertului mondial - o prezentare sintetica - , Bucuresti, Editura ALL, 1997.
9.*** - European Commission, Fifteenth Annual Report from the Comision to the European Parliament on the Community's Anti-dumping and Anti-subsidy Activities, Brussels, COM (97) 428, 1997.
10.*** - European Commission, Guide to the European Union's Scheme of Generalized Tariff Preferences, Brussels, Articles from Council Regulation (EC) No 2820/98 of 21 December 1998, OJ L 357 p.1. 
11.*** - European Commission, Directorate General, Bilateral Trade Relation, Canada, Overview, June 2001.
12.*** - European Commission, Directorate General, External Relations, EU - Canada Summit: Conclusions, Overview, June 2001.
13.*** - European Comision, Directorate General, External Relations, EU - US: New Transatlantic Marketplace, COM (98) 125.
14.*** - European Commission, Directorate General, Bilateral Trade Relation, Japan, EU-Japan economic and trade relations, June 2001.
15.*** - European Commission, Directorate General, Bilateral Trade Relation, Mercosur, June 2001
16.*** - European Commission, Directorate General, External Relation, The EU and the US, Overview, 2001.
17.*** - European Commission, Directorat General, Bilateral Trade Relations, USA, Economic Relations, June 2001 
18.*** - European Commission, The Consumer Committee's Perspective on the changes of the world rules and the WTO - 31 January 2000 
19.*** - European Commission, Directorate General, Trade, Trade Policy Instruments, Trade Barriers Regulation, Thailand: Piracy of sound recordings
20.*** - European Comission, Anti - dumping and Anti - subsidy, Statistic coverig the year 2000, Interim report 2000/4, January 2001
Adrese Internet:
1.http://europa.eu.int
2.www.wto.org
3.www.world.bank.org
4.www.oecd.org


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 10€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!