Politica de Autofinantare si Problemele Asigurarii Echilibrului Financiar la Intreprindere

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 3
I. Abordari teoretico-metodologice privind echilibrul financiar si autofinantarea
1.1. Concept de echilibru financiar si formele de manifestare ale acestuia 6
1.2. Politica de autofinantare a intreprinderii si factorii de incidenta asupra autofinantarii 13
1.3. Corelatia dintre echilibrul financiar si autofinantare 20
II. Analiza capacitatii de autofinantare a intreprinderii si de asigurare a echilibrului financiar
2.1. Analiza surselor de finantare si a capacitatii de autofinantare 23
2.2. Analiza corelatiei dintre necesarul de finantare si posibilitatile de acoperire 32
2.3. Analiza eficientei utilizarii resurselor financiare ale intreprinderii 42
III. Optimizarea mecanismului de finantare a intreprinderii in vederea eficientizarii politicii de autofinantare si asigurarii echilibrului financiar
3.1. Teorii si conceptii privind formarea unei structuri financiare optime 44
3.2. Unele directii de majorare a autofinantarii intreprinderilor si de asigurare a echilibrului financiar 54
Concluzii si recomandari 58
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Actualitatea temei de cercetare. Prin natura si implicatiile ei problema echilibrului financiar si politicii de autofinantare optime este mereu actuala. In esenta ea pleaca de la corelatiile optime care definesc o intreprindere viabila sau mai exact cind anume un agent economic poate fi apreciat drept viabil din punct de vedere al sanatatii financiare. Importanta echilibrului financiar, ca parte integranta a echilibrului valoric, poate fi evidentiata printr-o comparatie intre circulatia singelui si activitatea economica, efectuata inca in sec. XVI, de catre Fr. Quesnay, in opera sa ,,Tabloul economic": ,,Asa cum pentru asigurarea vietii si a miscarii continue un organism viu are nevoie de circulatia singelui, la fel - pentru asigurarea relatiilor economice, a dezvoltarii, a ridicarii nivelului de civilizatie - o economie are nevoie de fluxuri financiare reclamate pentru realizarea acestor obiective".1
Scopul lucrarii consta in studierea politicii de autofinantare si a conditiilor de asigurare a echilibrului financiar, descoperirea problemelor din domeniu si propunerea unor solutii de rezolvare.
Realizarea scopului a impus trasarea anumitor sarcini, printre care:
- studierea conceptiilor fundamentale privind echilibrul financiar si autofinantarea; determinarea echilibrului financiar si a elementelor componente ale acestuia; evaluare politicii de autofinantare a intreprinderii si factorii de incidenta asupra autofinantarii.
- cercetarea corelatiei dintre echilibrul financiar si autofinantare.
- evaluarea surselor de finantare si a capacitatii de autofinantare.
- analiza corelatiei dintre necesarul de finantare si posibilitatile de acoperire.
- aprecierea eficientei utilizarii resurselor financiare ale intreprinderii.
- cautarea directiilor de eficientizare a politicii de autofinantare si de asigurare a echilibrului financiar.
Realizarea acestor sarcini este importanta atit din punct de vedere teoretic, deoarece asigura o complexitate sporita a investigatiilor, cit si din punct de vedere
aplicativ, intrucit contribuie la extinderea arealului de solutionare a dificultatilor cu care se confrunta intreprinderea.
Scopul si sarcinile propuse au conditionat structura prezentei teze de licenta, care consta din: introducere, trei capitole ce reflecta continutul de baza al cercetarilor efectuate, concluzii si recomandari, bibliografie si anexe.
In Introducere este argumentata actualitatea; sunt formulate scopul si sarcinile lucrarii; este prezentat succint continutul lucrarii.
Capitolul I - ,,Abordari teoretico-metodologice privind echilibrul financiar si autofinantarea" - prezinta o sinteza asupra conceptului privind echilibrul financiar si politica de autofinantare. Echilibrul financiar a fost examinat ca parte integranta a echilibrului general economic si mai precis ca parte integranta a echilibrului valoric. Au fost evaluate abordarile teoretice ale echilibrului financiar in conceptia diferitor autori, grupindu-le in doua categorii generale. S-au studiat criteriile in functie de care echilibrul financiar poate fi apreciat. Urmatorul paragraf a fost destinat politicii de autofinantare, in cadrul caruia a fost cercetata autofinantarea ca una din caile de finantare si s-a accentuat importanta acesteia. Apoi s-a urmarit formarea fluxului de autofinantare, urmata de indicarea tipurilor de politica de autofinantare si factorii de incidenta asupra acesteia. In cadrul paragrafului trei am cautat argumentarea corelatiei dintre echilibrul financiar si politica de autofinantare a intreprinderii.
Capitolul II - ,,Analiza capacitatii de autofinantare a intreprinderii si de asigurare a echilibrului financiar" - este dedicat studiului situatiei financiare a intreprinderii de stat ,,Audit si Evaluare". Astfel, s-a analizat sursele de finantare si capcitatea de autofinantare prin intermediul indicatorilor specifici; a fost apreciat nivelul fondului de rulment in diferite acceptiuni, a necesarului de fond de rulment si a trezoreriei; s-a cercetat eficienta utilizarii resurselor financiare, folosind ratele de rentabilitate. S-a atras atentie factorilor de influenta a evolutiei necesarului de fond de rulment.
Capitolul III - ,,Optimizarea mecanismului de finantare a intreprinderii in vederea eficientizarii politicii de autofinantare si asigurarii echilibrului financiar" - abordeaza conceptiile privind formarea unei structuri financiare optime si caile posibile de majorare a autofinantarii intreprinderilor si de asigurare a echilibrului financiar. In acest sens, se urmareste: componenta unei structuri financiare; cele mai importante teorii privind abordarea problematicii de creare a unei structuri financiare optime; factorii ce influenteaza asupra acesteia si propuneri ce ar majora autofinantarea si care ar asigura echilibrul financiar.
Concluziile si recomandarile formulate in teza reprezinta niste generalizari ale rezultatelor obtinute pe parcursul cercetarii acestei teme si evidentiaza caile de perfectionare a politicii de autofinantare si de asigurare a echilibrului financiar la intreprindere.
I. Abordari teoretico-metodologice privind echilibrul financiar si autofinantarea:
1.1. Concept de echilibru financiar si formele de manifestare ale acestuia
Pornind de la faptul ca in societate si in natura actioneaza forte care tind spre echilibru, acceptiunile date de diferitele stiinte ale naturii sunt puncte de reper in explicarea echilibrului sferei economice. Economia reprezinta o realitate dinamica, aflata in continua schimbare si miscare. In ultimii treizeci de ani, teoria echilibrului a devenit unul dintre capitolele cele mai importante si mai pline de semnificatii ale economiei. Mult timp, termenul de echilibru a fost asociat cu ideea unei ordini economice, care ar satisface cel mai bine nevoile umane.
In prezent, problematica echilibrului economic a devenit, pentru stiinta si practica economica, o preocupare cu totul deosebita prin intensificarea dezechilibrelor in economia de piata, manifestate prin fenomene de criza si largirea sferei de studiu de la nivelul microeconomic la cel macroeconomic. Echilibrul economic a ajuns sa constituie problema centrala, punctul de plecare si, in acelasi timp, finalitatea teoriei si practicii economice. Teoria echilibrului economic este un produs al stiintei economice ajunse in faza ei de maturitate, reprezentind o sinteza a gindirii economice.
Generalizind definitiile conceptului de echilibru economic general, oferite aproape de toate scolile de gindire economica, se poate formula urmatoarea definitie: echilibrul economic exprima acea stare spre care tinde piata bunurilor economice, monetare, a capitalului si a muncii, piata nationala in ansamblul ei, caracterizata printr-o concordanta relativa a cererii si a ofertei, in diferitele lor segmente, abaterile dintre ele incadrindu-se in limite considerate normale, nesemnificative pentru producerea de dificultati, de dezechilibre.
In functie de continutul proceselor economice si de modul de exprimare a rezultatelor activitatii economice, echilibrul economic imbraca urmatoarele forme:
a) Echilibrul economic material
Exprima acea stare de concordanta relativa intre volumul, structura si calitatea productiei (oferta globala), pe de o parte, si nevoile de consum final si productiv (cererea globala), sub aspect cantitativ, pe de alta parte.


Fisiere in arhiva (7):

  • 2Cuprins+.doc
  • 3Introducere.doc
  • 4Cap.I.+.doc
  • 5Cap.II.+.doc
  • 6Cap.III+.doc
  • 7Concluzii+.doc
  • 8Bibliografie+.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!