Politica de dezvoltare urbana in Romania

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere  5
Capitolul 1. Principii si teori ale dezvoltarii 7
1.1 Conceptul de dezvoltare  7
1.1.1 Influentele dezvoltarii urbane 9
1.2 Teoriile dezvoltarii urbane 12
1.2.1 Teoria dezvoltarii inegale. 12
1.2.2 Teoria polilor de crestere. 14
1.2.3 Teoria dezvoltarii endogene 16
1.2.4 Teoria dezvoltarii exogene 17
1.3 Principiile dezvoltarii urbane 19
1.3.1 Principiul legalitatii 19
1.3.2 Principiul permanentei si al continuitatii 19
1.3.3 Principiul descentralizarii 20
1.3.4 Principiul dezvoltarii durabile 22
1.3.5 Principiul parteneriatului 22
1.3.6 Principiul transparentei 23
1.3.7 Etica dezvoltarii 24
1.3.8 Eficienta, eficacitate, economicitate 24
Capitolul 2. Dezvoltare urbana in Europa 26
2.1 Istoria europeana 26
2.2 Programul Operational Regional 32
2.2.1 POR 2007-2013 32
2.2.2 POR 2014-2020 37
4
Capitolul 3. Dezvoltarea urbana in Romania 47
3.1 Elemente generale  47
3.1.1 Componentele dezvoltarii urbane 54
3.2 Context national 57
Capitolul 4. Studiu de caz: Eficientizarea transportului public urban 64
Concluzii  76
,,Proiect pentru Transport Public Orasenesc Magurele (T.P.O.M.) ?. 76
Anexe:  84
Bibliografie  88


Extras din licenta Cum descarc?

In prezenta lucrare imi propun sa prezint situatia dezvoltarii urbane, atat la nivelul Uniunii Europene, cat si la nivelul national si local.
Am ales sa studiez aceasta tema, deoarece consider ca doar prin dezvoltare urbana Romania poate atinge nivelul necesar de maturitate sociala, culturala si economica pentru a reprezenta de drept un membru pe picior de egalitate a Uniunii Europene. Consider ca Romania, datorita istoriei din perioada comunismului, dupa anul 1989, anul revolutiilor europene, a pierdut startul in dezvoltarea urbana alaturi de celelalte state aflate in vestul Europei. Prin infaptuirea unei politici suficient de elaborate si bine pusa la punct, statul romanesc poate recupera teren si poate atinge dezvoltarea urbana necesara nivelului economic al Uniunii Europene.
Este lesne de inteles ca, dezvoltarea zonelor urbane aduce de la sine si dezvoltare turistica si implicit si dezvoltare economica, sociala si culturala. Necesitatea acestei dezvoltari o reprezinta societatea moderna in care traim, cresterea nivelului de trai, dar si reglementarile Uniunii Europene pe care le-am acceptat cu scopul integrarii Romaniei la aceasta.
,,Dezvoltarea durabila a oraselor este cel mai important motor al dezvoltarii economice si sociale si poate fi realizata doar printr-o abordare integrata, care sa urmareasca toate dimensiunile sustenabilitatii urbane, precum si noile tendinte in domeniu.? Acesta a fost mesajul conferintei -Dezvoltarea urbana durabila: experiente si lectii invatate?, organizata de Autoritatea de Management a Programului Operational Regional (AMPOR) pe data de 15 decembrie 2015, la Bucuresti.?1
Statul roman are nevoie ca orasele sa se dezvolte uniform pentru a evita aparitia discrepantelor sociale, culturale si economice. Desi orasele difera atat ca si forma cat si ca marime, economie, nivel de ocupare, aglomeratie urbana s.a.m.d, ele au nevoie de o crestere uniforma, bazata pe incercarea eliminarii lipsurilor. Daca dezvoltarea s-ar produce neuniform, unele orase ar avea o crestere prea mare, sufocandu-le pe celelalte si s-ar crea diferente enorme intre populatiile lor. S-ar ajunge la abandonarea unor orase, suprimarea economiei regionale, lipsa investitiilor si diferentierea prea mare a claselor sociale.
Acesta tema este supusa unei ample dezbateri, analize si reglementari prin documente oficiale ale Uniunii Europene, dar si lucrari ale autorilor din literatura de specialitate.
1 Siteul: http://www.inforegio.ro/ro/comunicate-2015/694-dezvoltarea-integrat%C4%83-a-ora%C5%9Felor,-sprijinit%C4%83-prin-por-2014-2020.html, accesat: 10.01.2017, ora : 16:32.
6
Majoritatea acestor lucrari evidentiaza caracterul economic, social, cultural si durabil al acestui subiect, ce trebuie sa imbine claritatea actelor juridico-administrative, cat si satisfacerea bunastarii populatiei.
In realizarea lucrarii mi-am propus prezint principiile dezvoltarii urbane din literatura de specialitate, sa fac o analiza a situatiei europene si nationale si sa incerc sa transpun aceasta analiza prin cadrul unui studiu de caz si al unui proiect de transport public.
Lucrarea de fata este structurata pe trei capitole intitulate: ,,Principii si teori ale dezvoltarii?, ,,Dezvoltare urbana in Europa? si ,,Dezvoltare urbana in Romania?.
In primul capitol am incercat sa prezint o serie de principii si teori folosite de catre autori in studiile de specialitate ale acestora.
In cel de al doilea capitol am descris situatia dezvoltarii urbane in cadrul Uniunii Europene. Aici am prezentat principalele documente pe care uniunea le foloseste si programele pe care aceasta le dezvolta.
In ultimul capitol, numit ,,Dezvoltare urbana in Romania? incerc sa prezit situatia nationala a tarii si programele pe care aceasta le desfasoara in contextul integrarii europene.
7
Capitolul 1. Principii si teori ale dezvoltarii
1.1 Conceptul de dezvoltare
Termenul ,,dezvoltare? are suficient de multe conotatii. Diferentierea se face in momentul in care este pus intr-un anumit context. Prin dezvoltare intelegem si cresterea nivelului societatii in care convietuim.
,,Dezvoltarea reprezinta actiunea de a (se) dezvolta si rezultatul ei.?2 Prin ,, a se dezvolta? intelegem ,,a trece de la o stare calitativa veche la alta noua, de la o treapta inferioara la alta superioara, de la simplu la complex? dar si ,,a se extinde, a creste, a se mari?.3 Prin urmare cresterea unui oras nu este similara si cu dezvoltarea. Cresterea reprezinta parte a unui proces, alaturi de schimbare, de aparitia a altor sau a mai multor functii si de inovare. Toate aceste componente alcatuiesc dezvoltarea propriu-zisa.
Anumiti specialisti4 considera ca dezvoltarea se identifica prin doua faze. Aici deosebim faza ,,Dezvoltarea Virtuala? (denumita in continuare DV) de catre ,,dezvoltarea Reala? (denumita DR) prin natura ei. In timp ce DV reprezinta ciclicitatea procesului creativitate - idee de proiect - confruntarea cu unele teste de realitate si definirea suprastructurii si infrastructurii proiectului, integrarea in alte proiecte si in mediu si institutionalizarea proiectului , DR ar trebui sa reprezinte transpunerea DV in realitate prin procese de management, avand, cel putin la nivel teoretic, crestere economica.
Pe langa termenul ,,dezvoltare? putem adauga si termenul ,,durabila? modificand in acest fel sensul sintagmei. Prin dezvoltare durabila putem intelege eforturile generatiilor actuale de a acorda sansa generatiilor ce urmeaza pentru a-si alege singure propriile modele de dezvoltare. Dezvoltarea durabila atinge doua dintre subiectele fundamentale, si anume imbunatatirea si protectia starii mediului si dezvolarea economica si sociala de care este nevoie.
In cadrul Conferintei Natiunilor Unite privind mediul si dezvoltarea, de la Rio de Janeiro din anul 1992, autoritatile locale au obligatia de a elabora o strategie de dezvoltare durabila.
,,Agenda 21 Locala este procesul prin care autoritatile locale lucreaza in parteneriat cu toate sectoarele comunitatii locale, punand accent pe participarea comunitatii si pe democratia
2 M.F. Maneca (1986), Dictionar de neologisme, Editura Academiei Bucuresti, p. 1168.
3 M.F. Maneca (2000), Marele dictionar de neologisme, Editura Saeculum, p. 959.
4 M. Dumitrescu (2002), Strategii si management strategic, Editura Economica, Bucuresti, p. 96.
8
locala largita,oferind o modalitate de integrare a problemelor sociale, economice si de mediu. Ea trebuie sa conduca la definirea obiectivelor, politicilor si actiunilor la nivel local.?5
Prin urmare, dezvoltarea durabila simbolizeaza o satisfacere a nevoilor societatii pe termen scurt, mediu si lung. Prin ideea de durabil, se caracterizeaza dezvoltarea societatii actuale fara a pune in pericol insa generatiile viitoare.
Dezvoltarea ce pune pe primul plan orasul este reprezentata de catre dezvoltarea urbana. Orasul simbolizeaza principalul pol de aglomerare urbana. Reprezinta o adevarata sursa de crestere pe toate planurile sociale, economice si culturale.
Nevoia dezvoltarii urbane s-a simtit inca din antichitate, mai exact inca de la aparitia oraselor. In lumea antica, de foarte multe ori un ,,oras? descria un centru urban cu populatie densa si cu un anumit model de raspandire a cladirilor pornind de la un complex religios central cum ar fi un templu (aceasta definitie se putea aplica, uneori, la fel de bine la un ,,sat? sau ,,asezare?).
,,Cuvantul oras deriva din latinescul civitas6 in ciuda faptului ca dezvoltarea urbana a existat cu mai multe secole inaintea Romei. Alta definitie numeste orasul ca asezare mare, densa, cu eterogenitate sociala, cu alte cuvinte comunitate mare de oameni care au decis sa traiasca impreuna pentru un scop comun in conformitate cu legile observate de toti.?7


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica de dezvoltare urbana in Romania.pdf

Bibliografie

Legislatie:
- LEGEA nr.351 din 6 iulie 2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national.
- LEGEA nr. 92 din 2007 , legea de transport public.
- H.G. 852 din 2008 privind aprobarea normelor si criteriilor de atestare a statiunilor turistice.
Publicatii:
- Armenia Androniceanu (2004), Noutati in managementul public, Editura Universitara, Bucuresti.
- G.H. Borts (1960), The Egualizatium of returns and regional economic growth, American Economics Review.
- Dictionar Explicativ al Limbii Romane (1996), Editura Univers Enciclopedic, Bucuresti.
- D. Dinca, C. Dumitrica (2010), Dezvoltare si planificare urbana, Editura PRO UNIVERSITARIA, Bucuresti.
- Dinca, C. Dumitrica, C. Vrabie (2014), Sesiunea de comunicari stiintifice ,,Orasul inteligent", prima editie, Editura Economica, Bucuresti.
- Documentul ,,Dezvoltare urbana durabila integrata" al Comisiei Europene, Martie 2014.
- DOCUMENTUL CADRU DE IMPLEMENTARE A PROGRAMULUI OPERATIONAL REGIONAL 2007-2013, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Versiunea 17, 2014.
- M. Dumitrescu (2002), Strategii si management strategic, Editura Economica, Bucuresti.
- J. Gicquel (1993), Droit constitutionnel et institutions politiques, Editura Montchrestian, coll. Precis Domat-Droit public 
- Anca GINAVAR, Ileana BLUM, Vera MARIN, Erika POPLICEANU, Oana GHERGHINESCU, Mihaela VRABETE, Gabriela FRENTZ (2007) , Ghid informativ privind regenerarea urbana, Bucuresti.
89
- Adriana Grigorescu, Crina R. Radulescu, Adelina Dumitrescu (2013), Europa 2020, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative - Sesiunea de comunicar stiintifice, Bucuresti.
- S. Gyrett , Local Development,ED Ashgate Publishing Company.
- Hubert (1993), Les Principles de L'urbanisme, (Connaissance de droit) Edition Dalloz, Paris.
- J. M. Keynes (1970), Teoria generala a folosirii mainii de lucru, a dobantilor si a banilor, Editura Stiintifica, Bucuresti.
- M.F. Maneca (1986), Dictionar de neologisme, Editura Academiei Bucuresti.
- M.F. Maneca (2000), Marele dictionar de neologisme, Editura Saeculum.
- Matei Lucica (2001), Managementul dezvoltarii locale, Editura Economica, Bucuresti.
- Matei Lucica, D. Dinca (2002), Manual de instruire, Participarea cetateneasca in luarea deciziei, RTI, Bucuresti,.
- Lucica Matei (2005), Dezvoltarea economica locala, Editura Economica, Bucuresti.
- Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (2015), STRATEGIA DE DEZVOLTARE TERITORIALA A ROMANIEI - Romania policentrica 2035- Coeziune si competitivitate teritoriala, dezvoltare si sanse egale pentru oameni, Versiunea a 4-a.
- Ministerul Mediului si Dezvoltarii si Centrul National pentru Dezvoltare Durabila (2008), Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei- Orizonturi 2013-2020-2030, Bucuresti.
- Myrdal (1957), Economic Theory and Under-Development Regions, London, Duckworth
- Perroux (1954), L'Europe sans rivage, Paris, PUF.
- ,,Planul de Mobilitate Urbana Durabila - Orasul Luminilor,Magurele, Judetul Ilfov 2017-2030?
- Popescu I., Dinca D., Bonteanu M., Alistar V. (2002), Deontologia functionarului public, curs SNSPA- FAP, Bucuresti.
- Prahoveanu, A. Matei (2004), Economie si Politici Economice, Editura Economica.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!