Politica de Investitii

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere.6
Capitolul I. Intreprinderea-mediu de aplicare a politicii de investitii .7
1.1. Investitia si decizia de investire.7
1.2. Natura si clasificarea investitiilor.8
1.2.1.Natura investitiilor.8 
1.2.2. Clasificarea investitiilor.9
1.3. Intreprinderea ca un portofoliu de investitii.10
1.3.1. Valoarea adaugata neta.10
1.3.2. Calculul VAN a unui portofoliu de investitii.11
1.3.3. Aplicarea criteriului VAN in conditii de limitarea administrativa a bugetului de finantare.12
1.3.4. Aplicarea criteriului VAN la decizia de dezinvesire si cuplul de decizii de dezinvestire-investire.12
1.3.5. Elementele financiare ale unei dezinvestitii.13
1.3.6. Fundamentarea deciziei de dezinvestire si de reinvestire.15
1.3.7. Aplicarea criteriului VAN la decizia de fuzionare prin rascumpararea altei intreprinderi.16
Capitolul II. Decizia de investitii-parte integranta a procesului decizional al intreprinderii.17
2.1. Decizii ale politicii de investitii.17
2.1.1. Evaluarea diferitelor componente ale investitiei.17
2.1.1.1. Diferitele categorii de investitii si de proiecte.17
2.1.1.2. Marimea capitalului investit.18
2.1.1.3. Veniturile investitiei.18
2.1.1.4. Durata vietii economice a investitiei.19
2.1.1.5. Valoarea reziduala a investitiei.19
2.1.2. Metodele de alegere a investitiilor.19
2.1.2.1. Termenul de recuperare.20
2.1.2.2. Rata interna de rentabilitate.20
2.1.2.3. Comparatii intre VAN si RIR.21
2.1.3. Rentabilitatea economica a investitiei.21
2.1.3.1. Rata rentabilitatii economice .21
2.1.3.2. Alte rate de rentabilitate economica.22
2.2. Elementele financiare ale unei investitii in mediu cert .22
2.2.1. Calculul cheltuielilor initiale de investitii.23
2.2.2. Durata de viata a investitiei.24
2.2.3. Calculul fluxurilor nete de trezorerie.24
2.2.4. Valoarea reziduala.25
2.2.5. Caculul ratei de actualizare.26
2.3. Decizia de investitii in mediu cert.27
2.3.1. Sistemul de ipoteze implicite.27
2.3.2. Fundamentarea deciziei de investitii.28
2.3.3. Regula VAN.28
2.3.4. Regula RIR.30
2.3.5. Alti indicatori concurenti pentru selectia investitiilor.31
2.4. Decizia de investitii in mediu economic incert.32
2.4.1. Previziunea fluxurilor de trezorerie in mediu probabilistic.33
2.4.2. Masurarea unui proiect de investitii.33
2.4.3. Intensitatea corelatiei fluxurilor de trezorerie.34
2.4.4. Reducerea riscului unui portofoliu prin diversificarea proiectelor.35
Capitolul III. Politica de investitii la SC SIVA SA .36
3.1. Prezentarea societatii .36
3.2. Analiza politicii de investitii la SC SIVA SA.36
Concluzii.43
Bibliografie.45


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Am ales si tratat cu multa placere si cu mult interes aceasta tema deopotriva fundamentala, utila si pasionanta privind politica de investitii, cu dorinta de a aduce un plus de cunoastere in acest domeniu.
Tema este incitanta prin actualitatea, extinderea si importanta ei, necesitand o laborioasa munca de cercetare si documentare, de asamblare a informatiilor si cunostintelor necesare dezvoltarii ei.
Proiectele de investitii au o importanta deosebita pentru dezvoltarea intreprinderii. Pentru ca ele pregatesc capacitatile si conditiile de productie viitoare, aceste proiecte conditioneaza competitivitatea pe termen a intreprinderii si in consecinta rezultatele si echilibrul financiar.
Perspective financiare favorabile pot fi obtinute, fie continuand cu activitatile actuale, fie facand investitii si lansand noi activitati. Insa un esec sau o eroare in legatura cu noile investitii pot afecta competitivitatea viitoare si chiar viitorul intreprinderii. Deciziile relative la politica de investitii prezinta o importanta deosebita pentru intreprindere.
Primul capitol al lucrarii este unul introductiv, care trateaza o scurta introducere in politica de investitie a intreprinderilor.
Decizia de investitii se fundamenteaza pe baza unor proiecte de investitii pe care o intreprindere trebuie sa le aibe in vedere atunci cand se decide efectuarea unui plasament financiar. Aceste proiecte se analizeaza cu foarte mare atentie deoarece se doreste efectuarea unui plasament cat mai rentabil.
Adoptarea unei decizii de investitii este foarte importanta pentru o intreprindere deoarece luarea deciziei de investitii poate aduce intreprinderea intr-o situatie financiara foarte buna, profituri ridicate, sau dimpotriva poate determina falimentul intreprinderii sau poate aduce pierderi importante.
In capitolul doi se urmareste evaluarea diferitelor componente ale investitiei, elementele financiare ale unei investitii in mediu cert, decizia de investitii intr-un mediu economic cert si incert.
Investitia se defineste ca fiind schimbarea unei sume prezente si certe contra sperantei unor venituri viitoare, care se esaloneaza pe mai multe perioade. De obicei analiza unui proiect de investitii incepe cu analiza valorii adaugate nete, adica cu plusul de valoare pe care il aduce proiectul respectiv intreprinderii. Dupa acesta etapa se continua cu efectuarea calculului ratei interne de rentabilitate, care arata care este rata dobanzii pentru care proiectul nu aduce nici un profit, nici un beneficiu fata de un plasament financiar cu dobanda compusa pe durata de viata a proiectului.
In ultimul capitol se analizeaza oportunitatea realizarii unui proiect de investitii, societatea avand la dispozitie patru proiecte de investitii. 
CAPITOLUL I
Intreprinderea-mediu de aplicare a politicii de investitii
1.1.Investitia si decizia de investire
Decizia de investitii se fundamenteaza pe informatii complexe si exacte privind necesitatea, oportunitatea, durata de executie si exploatare a investitiilor, volumul cheltuielilor si al resurselor financiare, fluxurile de intrare si iesire a fondurilor pe toata durata exploatarii investitiei, asigurarea rentabilitatii si lichiditatii, durata recuperarii capitalurilor investite, etc.
Investitia reprezinta o imobilizare productiva facuta in viitor, ce va fi urmata de profituri, in viitor. Fiecarei investitii ii corespund fluxuri financiare pozitive si negative. Se incepe cu o cheltuiala (flux negativ),este urmata de incasari si cheltuieli, de exploatare in cursul perioadei de viata economica a obiectivului (fluxuri pozitive si negative) si se incheie cu o incasare finala (flux pozitiv) reprezentand recuperarea valorii reziduale.
In vederea deciziei de investire, o importanta hotaratoare prezinta estimarea corecta a fluxurilor pozitive si negative, intrucat din compararea lor rezulta ca investitia este profitabila sau nu. Estimarea este insa, un proces previzional. Daca fluxurile negative sunt relativ usor de calculat, sunt sigure caci au loc in prezent si se compenseaza pe baza documentatiei de deviz, fluxurile pozitive si negative viitoare, care se produc in cursul exploatarii obiectivului, sunt dificil de estimat si mai putin sigure. Cu cat proietele sunt de mai lunga durata, cu atat estimarea este mai relativa.
Decizia de investire se produce pe baza calcularii si interpretarii mai multor indicatori cu expresivitate economica diferita. 
De asemenea, in luarea deciziei de investitii, o insemnatate deosebita o prezinta studiul de oportunitate si de eficienta realizat pe baza mai multor variante de proiect, din care urmeaza sa se aleaga cea care asigura rezultate maxime cu minim de efort. 
Optiunea pentru investitii are loc in situatia in care se produce o crestere a valorii intreprinderii, respectiv cand fluxurile de incasari actualizate depasesc costul investitiei. 
Oportunitatea se apreciaza in stransa corelatie cu necesitatea, eficienta si timpul optim de realizare si dare in functiune a capacitatilor de productie, cu formarea resurselor financiare si conditiile de aprovizionare si desfacere, etc.
Eficienta se reflecta in raportul dintre rezultatele sau efectele obtinute din exploatarea investitiei si eforturile sau cheltuielile efectuate pentru investitia respectiva. Eficienta investitiilor depinde de o serie de factori, mai importanti fiind nivelul costurilor de productie si volumul vanzarilor. Costurile unitare de productie vor fi cu atat mai reduse cu cat investitiile si cheltuielile de exploatare vor fi repartizate asupra unor vanzari mai ridicate. De aceea, este necesar sa se faca analize strategice privind pietele de desfacere, stiut fiind faptul ca necesarul de investitii si rentabilitatea vor fi diferite in functie de vanzari si de gradul de concurenta (o intreprindere dominanta va fi mai rentabila fata de cele care detin segmente din piata).
Indicatorii de apreciere a eficientei investitiilor trebuie sa permita compararea cu alte proiecte din ramura respectiva, din alte ramuri si chiar cu cele din intreaga economie, precum si compararea mai multor variante de proiect pentru aceeasi investitie si alegerea celei optime.
1.2. Natura si clasificarea investitiilor
1.2.1. Natura investitiilor
Notiunea de investitii reprezinta o categorie financiara complexa sub aspectul delimitarii si clasificarii ei.
In sens contabil investitia reprezinta alocarea unei trezorerii disponibile pentru producerea unor bunuri de durata. Mai exact, notiunea de investitie se refera la achizitia sau constituirea de noi imobilizari, respectiv active corporale, financiare sau necorporale. 
Sub aspect psihologic investitia vizeaza intentia individului sau a firmei care investeste, conducand la decalarea consumului in timp. In aceasta perspectiva investitorul renunta la bunurile imediate in favoarea celor viitoare acceptand schimbul unei satisfactii imediate si certe (la care renunta) cu speranta obtinerii unor bunuri superioare, dar incerte.
Spre deosebire de primele doua, definirea monetara considera investitia ca fiind totalitatea cheltuielilor angajate in vederea obtinerii unor venituri monetare viitoare.
Se vor inscrie in domeniul politicii de investitii toate operatiunile reprezentand angajari de durata ale capitalurilor sub diverse forme (monetara, materiala, umana) in scopul mentinerii sau ameliorarii potentialului si performantelor intreprinderii.
Intr-o intreprindere investitiile sunt de o mare diversitate: tehnice, umane, sociale, financiare, comerciale, pentru publicitate si reclama, etc.
In functie de riscul pe care il implica investitiile pentru perspectiva intreprinderii, acestea sunt, de inlocuire, de modernizare, de dezvoltare (extindere) si strategice. 
Investitiile de inlocuire a echipamentelor complet uzate au un risc foarte scazut, deoarece nu presupun modificari ale tehnologiei de fabricatie, noile echipamente avand, in general caracteristici similare celor vechi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica de Investitii.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!