Politica de Mediu in Romania Postdecembrista

Extras din licenta Cum descarc?

I. Politica de mediu in Romania
1. Scurt istoric
Industrializarea rapida de la al Doilea Razboi Mondial a cauzat de apa pe scara larga si poluarea aerului, in special in judetul Prahova. Natiune are 49 km cu a surselor regenerabile de apa, cu aproximativ 59% utilizate pentru sprijinirea agriculturii si 33% utilizate in scopuri industriale. orase din Romania produce, in medie, 3,0 milioane de tone de deseuri solide pe an. Poluarea aerului este mai greu in orasele natiunii, in cazul in care industria produce niveluri periculoase de dioxid de sulf. (www.nationsencyclopedia.com)
In 1992, Romania a avut cel mai inalt nivel din lume 28 de emisiile industriale de dioxid de carbon, care au totalizat 122.1 milioane de tone metrice, un nivel pe cap de locuitor de 5.24 tone metrice. In 1996, totalul a scazut la 119 milioane de tone metrice. Deteriorarea solurilor natiunii de eroziune si de poluare a scazut productia agricola cu 50% in unele zone. Ploile acide originare din Ungaria sunt o alta problema de mediu. (www.nationsencyclopedia.com) Unele programe de conservare a apei au fost initiate la mijlocul anilor 1980, dar Legea Protectiei Mediului din 1972 nu a fost aplicata cu strictete. padurilor din Romania si terenuri naturale de stepa au fost incalcat de catre fermieri. Radioactivitatea nucleara de la Cernobal, doua inundatii, si doua cutremure au contribuit de asemenea la problemele natiunii de mediu. In plus, exploatarea intensiva a padurilor inainte, in timpul si imediat dupa al doilea razboi mondial a necesitat un program de reimpadurire care, intre 1950 si 1964, a dus la replantarea de 1159600 de hectare (2,865,400 acri). Din 2001, 4,6% din suprafata totala a terenurilor din Romania este protejata. (www.nationsencyclopedia.com)
2. Poluare si protectia mediului
In ceea ce priveste mediul, atat indoctrina cat si inlegislatie s-au folosit notiuni ca: mediu inconjurator, mediu ambiant, mediu uman, cateodata, sau sensuri ale acestuia. inmomentul de fata se foloseste denumirea de ,,mediu" , deoarece se considera ,,mediu inconjurator" a fi pleonasm.
Conform Legii nr. 265/2006 art.1 alin. 2 pentru aprobarea OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului, ,,mediul reprezinta ansamblul de conditii si elemente naturale ale Terrei: aerul, apa, solul, subsolul, aspectele caracteristice ale peisajului, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale in interactiune, cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv unele valori materiale si spirituale, calitatea vietii si conditiile care pot influenta bunastarea si sanatatea omului". (OUG Nr. 195 din 22 decembrie 2005, privind protectia mediului)
Protectia mediului prezinta un interes deosebit insocietatea contemporana, realizand ca mediul ambiant necesita o atentie mult mai mare din pricina dezvoltarii acestei societati.
Protectia mediului subordoneaza o serie de reglementari, masuri si actiuni care au menirea de a proteja, inprimul rand, dar si de a mentine sau de a imbunatatii conditia naturala a mediului inconjurator. Totodata are rolul de a reduce sau chiar de a elimina factorii care produc poluare.
Prin poluare, potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 195/2005 privind protectia mediului, se intelege - ,,poluare: introducerea directa sau indirecta a unui poluant care poate aduce prejudicii sanatatii umane /sau calitatii mediului, dauna bunurilor materiale ori cauza o deteriorare sau o impiedicare a utilizarii mediului in scop recreativ sau in alte scopuri legitime". (ORDONANTA DE URGENTA Nr. 195 din 22 decembrie 2005, privind protectia mediului)
Notiunea de poluant este definita conform aceleiasi ordonante ,,ca fiind orice substanta, preparat sub forma solida, lichida, gazoasa sau sub forma de vapori ori de energie, radiatie electromagnetica, ionizanta, termica, fonica sau vibratii care, introdusa in mediu, modifica echilibrul constituentilor acestuia si al organismelor vii si aduce daune bunurilor materiale".( ORDONANTA DE URGENTA Nr. 195 din 22 decembrie 2005, privind protectia mediului)
Deosebirea dintre poluarea naturala si poluarea artificiala consta in producerea efectelor inverse, pastrarea ciclurilor esentiale prin care este posibila regenerarea naturii. Din punct de vedere istoric, poluarea naturala a predominat pe pamant timp ,,de miliarde de ani, fiind principalul factor moderator al climei si reliefului". (Ardelean, Maior si Grec 2010, 18).


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica de Mediu in Romania Postdecembrista.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!