Politica de mediu în România postdecembristă

Extras din licență Cum descarc?

I. Politica de mediu în Romania
1. Scurt istoric
Industrializarea rapidă de la al Doilea Razboi Mondial a cauzat de apă pe scară largă şi poluarea aerului, în special în judeţul Prahova. Naţiune are 49 km cu a surselor regenerabile de apă, cu aproximativ 59% utilizate pentru sprijinirea agriculturii şi 33% utilizate în scopuri industriale. oraşe din România produce, în medie, 3,0 milioane de tone de deşeuri solide pe an. Poluarea aerului este mai greu în oraşele naţiunii, în cazul în care industria produce niveluri periculoase de dioxid de sulf. (www.nationsencyclopedia.com)
În 1992, România a avut cel mai înalt nivel din lume 28 de emisiile industriale de dioxid de carbon, care au totalizat 122.1 milioane de tone metrice, un nivel pe cap de locuitor de 5.24 tone metrice. În 1996, totalul a scăzut la 119 milioane de tone metrice. Deteriorarea solurilor naţiunii de eroziune şi de poluare a scăzut producţia agricolă cu 50% în unele zone. Ploile acide originare din Ungaria sunt o altă problemă de mediu. (www.nationsencyclopedia.com) Unele programe de conservare a apei au fost iniţiate la mijlocul anilor 1980, dar Legea Protectiei Mediului din 1972 nu a fost aplicată cu stricteţe. pădurilor din România şi terenuri naturale de stepă au fost încălcat de către fermieri. Radioactivitatea nucleară de la Cernobâl, două inundaţii, şi două cutremure au contribuit de asemenea la problemele naţiunii de mediu. În plus, exploatarea intensivă a pădurilor înainte, în timpul şi imediat după al doilea război mondial a necesitat un program de reîmpădurire care, între 1950 şi 1964, a dus la replantarea de 1159600 de hectare (2,865,400 acri). Din 2001, 4,6% din suprafaţa totală a terenurilor din România este protejată. (www.nationsencyclopedia.com)
2. Poluare şi protectia mediului
In ceea ce priveste mediul, atat îndoctrina cat şi înlegislatie s-au folosit notiuni ca: mediu inconjurator, mediu ambiant, mediu uman, cateodata, sau sensuri ale acestuia. înmomentul de fata se foloseste denumirea de „mediu” , deoarece se considera „mediu inconjurator” a fi pleonasm.
Conform Legii nr. 265/2006 art.1 alin. 2 pentru aprobarea OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, „mediul reprezintă ansamblul de condiţii şi elemente naturale ale Terrei: aerul, apa, solul, subsolul, aspectele caracteristice ale peisajului, toate straturile atmosferice, toate materiile organice şi anorganice, precum şi fiinţele vii, sistemele naturale în interacţiune, cuprinzând elementele enumerate anterior, inclusiv unele valori materiale şi spirituale, calitatea vieţii şi condiţiile care pot influenţa bunăstarea şi sănătatea omului”. (OUG Nr. 195 din 22 decembrie 2005, privind protecţia mediului)
Protectia mediului prezinta un interes deosebit însocietatea contemporana, realizand ca mediul ambiant necesita o atentie mult mai mare din pricina dezvoltarii acestei societati.
Protectia mediului subordoneaza o serie de reglementari, masuri şi actiuni care au menirea de a proteja, înprimul rand, dar şi de a mentine sau de a imbunatatii conditia naturala a mediului inconjurator. Totodata are rolul de a reduce sau chiar de a elimina factorii care produc poluare.
Prin poluare, potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 195/2005 privind protecţia mediului, se înţelege – „poluare: introducerea directă sau indirectă a unui poluant care poate aduce prejudicii sănătăţii umane /sau calităţii mediului, dăuna bunurilor materiale ori cauza o deteriorare sau o împiedicare a utilizării mediului în scop recreativ sau în alte scopuri legitime”. (ORDONANŢA DE URGENŢĂ Nr. 195 din 22 decembrie 2005, privind protecţia mediului)
Noţiunea de poluant este definita conform aceleiasi ordonante „ca fiind orice substanţă, preparat sub formă solidă, lichidă, gazoasă sau sub formă de vapori ori de energie, radiaţie electromagnetică, ionizantă, termică, fonică sau vibraţii care, introdusă în mediu, modifică echilibrul constituenţilor acestuia şi al organismelor vii şi aduce daune bunurilor materiale”.( ORDONANŢA DE URGENŢĂ Nr. 195 din 22 decembrie 2005, privind protecţia mediului)
Deosebirea dintre poluarea naturală şi poluarea artificială constă în producerea efectelor inverse, păstrarea ciclurilor esentiale prin care este posibila regenerarea naturii. Din punct de vedere istoric, poluarea naturală a predominat pe pământ timp „de miliarde de ani, fiind principalul factor moderator al climei şi reliefului”. (Ardelean, Maior şi Grec 2010, 18).


Fisiere în arhivă (1):

  • Politica de Mediu in Romania Postdecembrista.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!