Politica Externa a lui Serban Cantacuzino

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere pag. 3 
Capitolul I. Serban Cantacuzino si preluarea domniei in Tara Romaneasca pag. 5
I. 1 Activitatea lui Serban Cantacuzino inaintea de luarea domniei p.
I. 2 Initiativele culturale ale lui Serban Cantacuzino si semnificatia lor politica pag. 12
I. 3 Serban Cantacuzino - carturarul si ctitorul spiritual pag. 19
Capitolul II. Programul politic al lui Serban Cantacuzino in contextul premiselor constiintei nationale
II. 1 Serban Cantacuzino- continuatorul si premergatorul pag. 23
II. 2 Serban Cantacuzino - un domn intre Cantacuzini pag. 29
II. 3 Programul de politica interna al lui Serban Cantacuzino pag. 34
Capitolul III. Programul de politica externa a lui Serban Cantacuzino
III. 1 Pregatirile militare ale lui Serban Cantacuzino in vederea luptei antiotomane pag. 40
III. 2 Conjunctura politica internationala in secolul al XVII-lea pag. 47
II. 3 Programul propriu-zis de politica externa a lui Serban Cantacuzino.p. 51
Capitolul IV. Semnificatia actuala a activitatii si personalitatii lui Serban Cantacuzino
IV. 1 Serban Cantacuzino - contemporanul pag. 63
IV. 2 Semnificatia activitatii si personalitatii lui Serban Cantacuzino pag. 69


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Mi-am ales acest subiect de licenta deoarece, eu, personal, sunt fascinata de tot ce inseamna istoria evului mediu romanesc, domnitori, cultura, ierarhie, stiinta, etc. Inca un motiv in plus pentru care mi-am ales acest subiect este faptul ca, eu cred ca lumea medievala este total diferita, atat de aparte in raport cu celelalte epoci de istorie romaneasca.
Voi incerca in aceasta lucrare sa conturez materialul imagistic, scotand in evidenta particularitatile domniei lui Serban Cantacuzino, dar si influenta acestuia asupra descendentitilor sai.
In urma realizarii acestui proiect, am reusit sa constientizez tot mai mult ca intre domnia lui Serban Cantacuzino si cea a predecesorilor sai au existat desoebiri dar mai ales apropieri cum ar fi lupta comuna impotriva Imperiului Otoman cat si schimburile culturale cu efecte benefice, in special pentru lumea din interiorul spatiului romanesc.
In urma studierii documentatiei am putut constata faptul ca Serban Cantacuzino ne este contemporan, deoarece, fiind in sensul cel mai propriu al cuvantului, un om al vremii sale, un partizan al telurilor de independenta, si-a orientat de la sine eforturile in sensul unor idealuri de libertate, permanente ale intregii istorii romanesti ce si-au gasit deplina realizare astazi.
Cunostintele mele de cultura generala s-au amplificat, s-au imbogatit si s-au diversificat. Mai mult decat atat, am dobandit o viziune de ansamblu asupra politicii cantacuzinesti care a avut un pronuntat caracter romanesc conjugand interesele romanilor de pretutindeni, un caracter balcanic, urmarind crearea unei aliante stranse cu popoarele vecine pe baza inlaturarii dominatiei otomane si a valorificarii unor stravechi traditii de convietuire, si, in sfarsit un caracter european, vizand constituirea unui larg front antiotoman care, prin inlaturarea gravului pericol reprezentat de anexionismul turcesc, sa largeasca perspectivele dezvoltarii civilizatiei continentului nostru. 
Prin prisma acestui subiect am aflat o serie de lucruri extraordinare despre tot ce inseamna evolutia societatii romanesti din punct de vedere spiritual, Serban Cantacuzino faurind din Biserica un aliat pretios pentru a-si consolida pe plan spiritual domnia.
In politica externa a lui Serban Cantacuzino se disting doua perioade:
- prima, de la urcarea lui Serban Cantacuzino pe tron si pana la asediul Vienei;
- dupa 1683 si pana la decesul sau, destul de neasteptat;
In prima etapa se disting staruintele de clarificare a raporturilor domnului cu vecinii si in primul rand cu Transilvania, deoarece in Moldova se afla rivalul sau Gheorghe Duca si boierii ostili Cantacuzinilor, refugiati acolo.
In cea ce-a doua etapa, in situatia conflagratiei generale dintre puterile crestine aliate in Liga Sfanta si turcii otomani, orizontul domnului se deschide, planurile sale tintesc departe, la neatarnarea Tarii ca si a Moldovei, precum si la eliberarea Balcanilor de sub dominatia Portii, contand pe sprijinul Poloniei, Austriei habsburgice si al Rusiei.
Imbinand luciditatea omului de stat cu aspiratiile de desarta marire, Serba Cantacuzino a fost un personaj reprezentativ al epocii sale, impletind traditionalismul rasaritean cu unele trasaturi ale monarhului modern din Europa secolului al XVII-lea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Externa a lui Serban Cantacuzino.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!