Politica Externa a Marilor Puteri in Bazinul Marii Negre si Sud-Estul Europei - Realitati si Controverse

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I
Europa de Sud-Est intre politica si geografie 7
?1.Spatiul si regiunea in geografia politica contemporana 7
?2.Consideratii geopolitice cu privire la Europa de Sud-Est si bazinul Marii Negre 18
?3. Pozitia Republicii Moldova in cadrul tarilor din Europa de Sud-Est si bazinul Marii Negre 38
CAPITOLUL II
Marile puteri in Europa de Sud-Est si in Bazinul Marii Negre 48
?1. Rusia in geopolitica Europei de Sud-Est si a bazinului Marii Negre 48
?2. Europa de Sud-Est si Bazinul Marii Negre in viziunea Uniunii uropene 60
?3. Euroatlantismul si euroasiatismul in Europa de Sud-est 
si bazinul Marii Negre 71
INCHIEERE 77
BIBLIOGRAFIE 79


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea lucrarii. Avand in vedere, ca Republica Moldova este un stat tinar, cuprins in prezent de procesele complexe de tranzitie de la un sistem totalitar la democratie si economia de piata, aflindu-se intr-un spatiu geografic aflat la hotar intre Europa si CSI dorim sa subliniem actualitatea temei alese.
Activitatea misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova de peste hotare contribuie la constituirea si afirmarea statului moldovenesc suveran si independent. In studiul de fata imi propun drept scop examinarea evenimentelor,ce tin de legaturile Republicii Moldova cu tarile Europei de Sud-Est si Bazinul Marii Negre. Accentul insa este pus pe pozitia nodala pe care o ocupa cele doua mari imperii continentale - Uniunea Europeana si Rusia, care in mare masura determina configuratiile politice din aceasta regiune. 
Tinand cont de colaborarea statului nostru cu Europa de Sud-Est in domeniul politic, economic,stiintific si cultural , vom cerceta urmatoarele probleme:
1.Insemnatatea Europei de Sud-Est pentru tarile mari si interesele pe care le au in aceasta regiune.
2.Posibilitatea colaborarii Republicii Moldova la nivel bilateral si multilateral cu tarile din Europa de Sud-Est si bazinul Marii Negre si felul in care puterile majore influenteaza aceasta colaborare.
3.Evidentierea insemnatatii legaturilor economice si comerciale cu tarile din Europa de Sud-Est si bazinul Marii Negre.
4.Posibilitatea integrarii Republicii Moldova in structurile europene prin intermediul diferitor aranjamente regionale.
Scopul lucrarii. Evolutiile de mai departe a situatiilor politice din aceasta regiune reprezinta o tema extrem de actuala intrucit ele reflecta interesul Republicii Moldova de integrarea in Uniunea Europeana. Deocamdata insa nu se cunosc sansele tarii de a face parte din unul din viitoarele plutoane care aspira la aderare. La Chisinau prevaleaza sentimentul de frustrare din cauza ca Uniunea Europeana trateaza Republica Moldova doar prin prisma relatiilor sale cu Rusia fara a avea o strategie separata fata de Moldova. Acest fapt creeaza o anomalie serioasa Moldovei, deoarece Moscova tinde doar spre dezvoltarea unor relatii de parteneriat cu Bruxelles-ul. Mai mult, unii lideri de opinie compara atitudinea actuala a Uniunii Europene fata de Republica Moldova cu dezinteresul Europei fata de acest teritoriu dinaintea celui de-al II-lea razboi mondial. Daca avem in vedere ca la zece ani dupa independenta pe teritoriul sau mai stationeaza inca trupele Rusiei, in timp ce de pe teritoriul Tarilor Baltice acestea demult au fost retrase, este greu de respins afirmatia precum ca Europa ar neglija Republica Moldova. 
In acest studiu ne propunem sa evaluam posibilitatile reale ale Republicii Moldova de realizare a obiectivelor politii externe si sa vedem ce factori impiedica atingerea lor. Am omis in mod intentionat SUA care desi este o tara foarte importanta credem ca odata cu extinderea Uniunii Europene va avea de jucat un rol din ce in ce mai semnificativ. Consideram ca principalele linii de forta in aceasta regiune sint trasate de Uniunea Europeana si Rusia fara insa a neglija rolul crescand al Turciei. 
In scopul realizarii sarcinilor propuse si pentru atingerea scopului fundamental al lucrarii a fost utilizata o baza metodologica diversa. Vom utiliza asa metode interdisciplinare ca: abordarea sociologica, cea structural-functionalista, sistemica etc.
Printre tehnicile folosite putem mentiona: studiul de caz, analiza comparativa, analogia, abordarea sistemica in cazul abordarii dualiste euroatlanstism si euroasiatism. Ideea principala este de a expune intr-un mod concis dar clar posibilitatile si scenariile de integrare a Republicii Moldova prin intermediul tarilor din Europa de Sud-Est si bazinul Marii Negre. De aceea, am recurs la o selectare minutioasa a surselor informative, aranjandu-le intr-un mod riguros si sistematic.
Lucrarea este scrisa pe o vasta baza de literatura periodica, fiind folosite mai multe izvoare accesibile in limba rusa si romana pe tema data. Printre acestea sunt "Arena politicii", "Moldova si lumea", "Moldova Suverana", "Monitorul oficial", Politosfera de Oleg Serebrian, Revista Polis, etc. La analiza evenimentelor si in concluziile proprii autorul s-a bazat pe literatura respectiva, tinzand totodata sa respecte principiul obiectivitatii.
Capitolul I
Europa de Sud-Est intre politica si geografii
?1.Spatiul si regiunea in geografia politica contemporana
Spatiul este o notiune polisemantica si polivalenta. Cele trei stiinte spatiale clasice - filozofia, geografia si astronomia subinteleg sub aceasta notiune lucruri diferite: filozofia - spatiul ca infinit, geografia - spatiul terestru, astronomia - spatiul cosmic. Geopolitica, mai ales geopolitica contemporana, opereaza cu toate cele trei categorii spatiale - filozofica, astronomica si geografica, chiar daca pentru moment spatiul geografic ramane tinta principala a contemplarii geopolitice a spatiului. De fapt, notiunea de spatiu in sens geopolitic este "intinderea politica" - teritoriul "angajat" in politica sau cel ce are un impact asupra politicului. Spre exemplu, Terra este un teritoriu "ocupat" de politic, dar din a doua jumatate a secolului XX si spatiul cosmic este obiect al politicii si dreptului international. Fara indoiala ca odata cu avansarea tehnologiilor spatiale, intinderile cosmice vecine vor evolua din spatiu ce influenteaza sau este influentat de politica intr-un teritoriu politic. La randul sau si spatiul politic e pluridimensional, or el este orizontal, vertical si temporal.1


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Externa a Marilor Puteri in Bazinul Marii Negre si Sud-Estul Europei - Realitati si Contraverse.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!