Politica Financiara a Romaniei

Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul 1. Politica financiara. Aspecte teoretice
1.1. Mecanismul financiar - componenta de baza a mecanismului de functionare a economiei nationale
Potentialul economic al unei tari, posibilitatile acesteia de a satisface nevoile sociale, locul pe care il ocupa in economia mondiala si masura participarii la diviziunea internationala a muncii, ca si independenta tarii, depind de modul in care resursele materiale, umane si financiare sunt atrase si folosite in circuitul economic, de modul de organizare si conducere a proceselor economice, de mecanismul de functionare a economiei nationale. 
Fiecare economie nationala are propriul sau mecanism de functionare, care poate sa prezinte atat similitudini, cat si deosebiri fata de mecanismele altor economii, astfel: 
- conditionari istorice comune sau obiective politice, sociale, economice sau de alta natura asemanatoare sau foarte apropiate, cum sunt: forma de proprietate dominanta; sistemul de conducere a economiei nationale (pe baza legilor si principiilor specifice economiei de piata sau a planului de stat cu caracter imperativ); sistemul de repartizare a rezultatelor muncii (in functie de gradul de participare la capitalul social, de munca depusa sau o forma mixta); regimul politico-ideologic (democratic, totalitar); participarea la aliante politice, militare sau la uniuni economice, constituite dupa criterii regionale, de interese etc.
- deosebirile dintre mecanismele economice sunt determinate, in principal, de potentialul de resurse de care dispune economia nationala, structura sociala, gradul de maturizare a relatiilor sociale de productie, a suprastructurii si a democratismului economic, gradul de independenta a economiei fata de strainatate (respectiv proportia de acoperire a necesarului de materii prime, resurse energetice, specialisti, tehnologii si capital din surse interne); obiectivele de politica economica urmarite pe termen mediu si lung.
Mecanismul economic reprezinta ansamblul metodelor si instrumentelor de conducere si/sau reglare, de catre factorii de conducere societali a functionarii economiei nationale, impreuna cu obiectivele ce guverneaza aceasta conducere si/sau reglare si intregul sistem organizational prin intermediul caruia o efectueaza.
In tarile cu economie de piata, si cu atat mai mult in cele aflate in perioada de tranzitie catre economia de piata, statul, prin institutiile si organele sale, are un rol foarte important, actionand, pe de o parte, ca autoritate publica, iar pe de alta parte, ca producator si consumator de bunuri si servicii. 
Nu toate modalitatile de influentare a activitatii economice de catre stat au caracter financiar sau produc efecte financiare, ci numai: constituirea si repartizarea fondurilor de resurse financiare publice; participarea statului la activitati economico-financiare in calitate de agent economic, de asigurator, bancher etc.;folosirea parghiilor financiare, a normelor si normativelor financiare.
Prin urmare, mecanismul de functionare a economiei nationale cuprinde o serie de componente de natura financiara, care impreuna formeaza mecanismul financiar. 
Mecanismul financiar cuprinde ansamblul structurilor, formelor, metodelor, principiilor si parghiilor economico-financiare prin intermediul carora se constituie, repartizeaza si utilizeaza fondurile financiare publice necesare indeplinirii functiilor si sarcinilor statului. 
In structura sa, mecanismul financiar cuprinde urmatoarele componente: 
o sistemul financiar;
o parghiile financiare utilizate de stat pentru influentarea activitatii economice;
o metodele administrative, de conducere folosite in domeniul finantelor;
o cadrul institutional, alcatuit din institutii si organe cu atributii in domeniul finantelor;
o cadrul juridic, format din legi, ordonante, hotarari de guvern si alte reglementari cu caracter normativ in domeniul finantelor.
1.2. Sistemul financiar
Ca sistem finantele pot fi:
- un sistem de relatii economice in expresie valorica si careexprima un transfer de resurse financiare. Acest sistem este format din relatiile care se evidentiaza in bugetul de stat si in bugetele sociale; in bugetul asigurarilor de sanatate si in bugetele altor actiuni care tin de asigurarile sociale; relatiile generate de constituirea si repartizarea fondurilor speciale extrabugetare; relatiile de credit bancar; relatiile de asigurari si reasigurari de bunuri, persoane si raspundere civila; relatiile generate de constituirea fondurilor la dispozitia unitatilor economice. 
- un sistem de fonduri de resurse financiare ce se constituie in economie la anumite niveluri si se utilizeaza in scopuri precis determinate. 
- un sistem de planuri financiare, care evidentiaza anumite procese prevazute a se produce in economie, in decursul unei anumite perioade de timp. 
- un sistem de institutii si organe, care participa la organizarea relatiilor, la constituirea si distribuirea fondurilor, precum si la elaborarea, executarea si controlul planurilor financiare. 
Prin urmare, componentele sistemului financiar sunt: 
1. Bugetul de stat si bugetele locale. Evidentiaza relatiile de repartizare a unei parti importante a P.I.B. in scopul satisfacerii nevoilor sociale. Prin intermediul acestora se realizeaza un proces continuu de distribuire si redistribuire de resurse financiare intre: sfera materiala si cea nemateriala; ramuri (subramuri) ale economiei nationale;sectoare si grupuri sociale; membrii societatii luati in mod individual.
Prin sistemul prelevarilor la buget si cel al alocatiilor bugetare, statul influenteaza atat marimea si destinatia fondului de consum, cat si marimea si structura formarii brute de capital.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Financiara a Romaniei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!