Politica Monetara in Romania

Cuprins licenta Cum descarc?

Cap. 1. Piata monetara : aspecte generale 4
1.1. Piata monetara : definitie si incadrare 4
1.2. Participantii la piata monetara 5
1.3. Operatiuni de piata monetara 10
1.31. Conceptul de compensatie 10
1.3.2. Etapele compensarii 14
1.3.3. Operatiunile si noile instrumente ale pietei monetare deschise 14
Cap. 2. Piata monetara din Romania 17
2.1. Trasaturile pietei monetare din Romania 19
2.2. Interventia bancii de emisiune pe piata monetara 20
2.3. Instrumente de actiune pe piata monetara 21
Cap. 3. Studiu de caz : Analiza indicatorilor de pe piata monetara din Romania 25
3.1. Analiza operatiunilor de pe piata monetara 27
3.2. Cererea si oferta de moneda 35
3.2.1. Structura masei monetare in sens restrans 35
3.2.2. Structura masei monetare in sens larg 38
3.2.3. Evolutia contrapartidelor masei monetare in sens larg 40
3.3. Multiplicatorul monetar 43 
Concluzii 49
Bibliografie selectiva 51


Extras din licenta Cum descarc?

Rezumat
In elaborarea acestei lucrari am fost preocupata sa analizez piata monetara in Romania, ca o componenta importanta a pietei capitalurilor, avand un rol deosebit de important in derularea normala a fluxurilor de plati la nivelul economiei. 
Lucrarea este structurata in trei capitole, si in fiecare dintre acestea am urmarit sa evidentiez aspectele specifice ale pietei monetare.
In primul capitol intitulat Piata monetara, am definit conceptul de piata monetara, actorii pietei monetare.Un loc aparte din cadrul participantilor ii revine bancii centrale. Ca functie specifica a pietei monetare, compensarea deficitului si excedentului de lichiditati, se realizeaza fie prin credit acordat direct, fie prin negocierea unor hartii de valoare lichide si cu scadente apropiate. In cadrul acestui capitol am evidentiat si operatiunile ce se desfasoara pe piata, cele mai frecvente sunt operatiunile ce se intemeiaza pe titluri de creanta.
In cel de-al doilea capitol, Piata monetara in Romania. Rolul BNR, am analizat interventiile bancii de emisiune pe piata monetara, instrumentele pietei monetare. Piata monetara, fiind un mecanism al economiei de piata, a aparut in Romania dupa 1989. Cea mai importanta functie a Bancii Nationale a Romaniei, consta in aprovizionarea economiei cu bancnote si monede metalice, dar indeplineste si alte functii, cum ar fi: este casier general si bancher al statului roman, stabileste si conduce politica monetara si valutara a statului, autorizeaza functionarea institutiilor de credit pe teritoriul Romaniei, supravegheaza activitatea sistemului bancar si participa la reglarea si operarae sistemului de plati al tarii. 
Pentru atingerea obiectivelor de politica monetara, autoritatile monetare detin mai multe instrumente prin intermediul carora pot actiona, si anume: taxa oficiala a scontului, sistemul rezervelor minime obligatorii, controlul direct al creditului si interventiile pe piata monetara. Taxa oficiala a scontului a fost abandonata incepand cu februarie 2002, locul ei fiind ocupat de rata dobanzii de referinta, al carei nivel a coborat continuu.
In al treilea capitol am evidentiat principalele categorii de operatiuni de piata monetara aflate la dispozitia BNR Cunoasterea mecanismelor pietei monetare este inseparabila de analiza dobanzii. De aceea am analizat rata dobanzii de politica monetara, facilitatea de creditare si facilitatea de depozit din Romania in perioada 2008-2010.
Unul din agregatele economice asupra caruia politica monetara isi exercita influenta este masa monetara. Alinierea Romaniei la standardele Fondului Monetar International impune utilizarea unei mase monetare structurata in trei agregate monetare: moneda principala sau baza monetara, masa monetara in sens restrans(M1) si masa mijloacelor de plata. Pe baza datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei, am analizat evolutia masei monetare. 
Capitolul 1. Piata monetara: aspecte generale
1.1. Piata monetara: definitie si incadrare
Piata monetara este o componenta esentiala a pietei capitalurilor si reprezinta principala piata care regleaza fluxurile si interdependentele valorice de la nivelul economiei monetare.In sens restrans, piata monetara cuprinde procese ce se desfasoara pe o perioada mai mica de un an.
Piata creditului cuprinde piata valutara, piata financiara, care este o piata a capitalurilor pe termen lung si piata monetara pe care realizeaza atragerea si plasarea capitalurilor pe termen scurt prin intermediul pietei interbancare, a pietei scontului, a pietei eurovalutelor, a pietei efectelor de comert.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politica Monetara in Romania.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!