Politica Monetara in Romania intre Lichiditate si Solvabilitate

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere .3
Capitolul 1.Lichiditatea, solvabilitatea si inflatia in cadrul politicii monetare .4
1.1.Lichiditatea . .4
1.2.Solvabilitatea .6
1.3.Politica monetara .7
1.4.Inflatia .10
1.4.1.Masurarea inflatiei .11
1.4.2.Politici antiinflationiste .11
Capitolul 2.Studiu de caz-Politica monetara a Romaniei .13
2.1.Politica monetara. Tintirea directa a inflatiei in perioada 2005-2011 .13
2.1.1.Tintele de inflatie .15
2.2.Liberalizarea contului de capital .17
2.3.Evolutia inflatiei in perioada 2005-2011 si perspectivele pentru 2012-2013 .20
2.3.1.Sinteza privind modul general de analiza a inflatiei .20
2.3.2.Evolutia inflatiei .24
2.3.3.Scenariul de baza privind perspectivele inflatiei in perioada 2012-2013 .29 
2.3.3.1.Ipoteze externe .29
2.3.3.2.Perspectivele inflatiei .30 
2.4.Cursul de schimb valutar .36
Concluzii .42
Bibliografie .46


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Creatia monetara este o emisiune de moneda scripturala datorata intermediarilor monetari; cand intreprinderile si persoanele particulare solicita credite, incita bancile comerciale (sistemul bancar) si banca de emisiune la creatia monetara, orientata spre satisfacerea nevoilor de mijloace de plata ale economiei (lichiditatea economiei). Creatia monetara se orienteaza catre satisfacerea nevoilor de mijloace de plata a economiei nationale si deci urmareste sa asigure lichiditatea ei. In multe tari dezvoltate conceptul lichiditatii globale vizeaza un cadru mai larg, avand in vedere dimensiunea M3 a masei monetare. Astfel lichiditatea economiei (L.E.) se exprima in raportul: L.E.= M3/ Ch.N.B., in care Ch.N.B. = cheltuiala nationala bruta.
Pe de alta parte, foarte importanta este si solvabilitatea sectorului bancar. Reglementarea si, implicit, supravegherea prudentiala bancara au ca punct central adecvarea capitalului institutiei de credit la riscurile care afecteaza activitatea acesteia, acest obiectiv fiind fundamental pentru siguranta bancii (Management Bancar, Editura Sitech, 2010). Indicatorul de solvabilitate exprima fondurile proprii ca proportie din totalul activelor si elementelor din afara bilantului, nete de provizioane, ajustate in functie de risc. El se poate calcula pe baza individuala sau pe baza consolidata in cazul institutiilor de credit care sunt societati-mama. Indicatorul de solvabilitate este deci calculat astfel: fonduri proprii/total active si elemente in afara bilantului ajustate in functie de risc. Institutiile de credit sunt obligate sa mentina in permanenta indicatorul de solvabilitate la un nivel de cel putin 12% (bancile romanesti au indeplinit acest nivel in anii trecuti, precum si in prezent). In cazul in care indicatorul scade sub valoarea de 12%, institutiile de credit vor lua masurile adecvate in vederea restabilirii nivelului minim.
In ultimii ani, dominati de criza financiara, multi agenti economici au dat faliment, iar cei ramasi au probleme majore de lichiditate si solvabilitate. Este o problema la nivelul intregii economii nationale. BNR a furnizat lichiditate bancilor (ca urmare a imprumuturilor de la F.M.I. si alte organisme internationale), insa nivelul creditarii e inferior celui din 2007-2008, procesul reluandu-se cu mare greutate. 
Consider ca marea provocare pentru Banca Centrala este sa gaseasca un mix adecvat de politici monetare, pentru a asigura stabilitatea financiara a economiei. Nu este usor de asigurat o lichiditate corespunzatoare, insa cu atat mai greu este sa se gaseasca un echilibru pe termen lung intre diferiti indicatori macroeconomici (cum ar fi intre lichiditate-inflatie, somaj-inflatie s.a.m.d.).
In primul capitol am realizat o scurta prezentare teoretica a urmatoarelor concepte: lichiditate (atat o analiza pe patru nivele, precum si din punct de vedere al agregatului monetar), solvabilitate, politica monetara (rolul acesteia, obiectivele si eficacitatea) si inflatie (formele inflatiei, masurarea acesteia si politici antiinflationiste). 
In al doilea capitol am elaborat un studiu de caz privind politica monetara a Romaniei. Am facut referire la urmatoarele aspecte: tintirea directa a inflatiei in 2005-2011, liberalizarea contului de capital, evolutia inflatiei in perioada 2005-2011 si perspectivele pentru 2012-2013, precum si cursul de schimb valutar. Am insistat mai mult pe aspectele legate de inflatie, care are o influenta importanta pentru mentinerea lichiditatii si solvabilitatii.
CAPITOLUL 1. LICHIDITATEA, SOLVABILITATEA SI INFLATIA IN CADRUL POLITICII MONETARE
1.1.Lichiditatea
Politica monetara moderna urmareste, in esenta, sa furnizeze lichiditatile necesare functionarii economiei in conditii de crestere si stabilitate, deoarece o cantitate de mijloace de plata redusa obliga agentii economici sa-si limiteze activitatile lor economice, iar o cantitate prea mare de mijloace de plata duce la cresterea preturilor.
In economiile moderne, exista mai multe forme de avere sau active, cu grade diferite de lichiditate, care au calitatea de a putea fi transformate rapid si fara pierderi in bani. 
Lichiditatea se analizeaza avand in vedere patru nivele:
- lichiditatea unui activ sau a unui anumit instrument financiar; 
- lichiditatea unui subiect economic nefinanciar;
- lichiditatea la nivelul economiei nationale;
- lichiditatea la nivel international.
Lichiditatea unui anumit activ sau instrument financiar are elemente contradictorii, deoarece una si aceeasi forma de avere are un grad de lichiditate diferit, in functie de detinatorul acesteia si de cel cu care tranzactioneaza. Singura forma de avere absolut lichida sunt insisi banii in intelesul clasic, banii fiind considerati lichiditati primare sau perfecte.
Lichiditatea caracterizeaza atat calitatea instrumentului financiar de a fi transformat in bani, cat si calitatea emitentului si calitatea pietei financiare, care permit schimbarea in timp util in alte instrumente sau active.
Din punct de vedere economic, lichiditatea unui instrument financiar este dependenta de combinatia a trei elemente:
- securitatea fondurilor, care reflecta gradul de incredere in mentinerea valorii unui activ sau instrument financiar;
- negociabilitatea, care reprezinta gradul de incredere in mentinerea valorii de piata unui instrument financiar pana la data scadentei sale, care poate fi o zi, o luna, un an etc.;
- posibilitatea realizarii, care depinde de valoarea de piata probabila care se poate obtine pe termen scurt.
Intr-o economie de piata, exista atat o preferinta pentru lichiditate, cat si o preferinta pentru datorii, deci trebuie gestionat raportul dintre mijloacele proprii si datoriile cu grad normal de risc, precum si raportul dintre venituri si lichiditate.
Lichiditatea intregii economii reprezinta conceptul de lichiditate cel mai relevant prin prisma analizei monetare, iar multe teorii monetare vizeaza numai lichiditatea la nivel macroeconomic. Aceasta lichiditate consta in agregatul care exprima masa baneasca si alte forme lichide de avere financiara. Agregatul monetar cel mai utilizat in tarile cu economie dezvoltata, inclusiv in Uniunea Europeana este M3, dar acest agregat se poate continua pana la definirea mai complexa a lichiditatii L.
Lichiditatea internationala este legata de capacitatea unui stat de plati datorii exigibile catre strainatate. Ea se defineste ca totalitatea mijloacelor de plata ale unui stat fata de cerintele din strainatate si care pot fi:
- active reale (aurul, care este considerat ca avand cea mai mica lichiditate pe planul international actual);
- active financiare (valute, titluri de valoare, creante exigibile si negociabile, care pot fi convertite ca mijloace de plata internationala cu grade diferite de lichiditate).
Conform teoriei monetare, structura lichiditatii internationale are la baza doua elemente:
- o rezerva monetara internationala, detinuta de autoritatea monetara centrala (aur, valute, DST, EURO, pozitii creditoare fata de FMI);
- o serie de active care pot fi convertite in bani sau care sunt acceptate in stingerea datoriilor pe plan extern (depuneri bancare la vedere sau pe termen scurt, bonuri de tezaur, actiuni, obligatiuni, linii de credit).


Fisiere in arhiva (3):

  • Politica Monetara in Romania intre Lichiditate si Solvabilitate
    • coperta.doc
    • CUPRINS.doc
    • Politica Monetara in Romania intre Lichiditate si Solvabilitate.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!