Politici de Coeziune Teritoriala in Romania. Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Ungaria

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 4
Capitolul I. Politica de Cooperare Transfrontaliera a Uniunii Europene 5
1.1 Insemnatatea politicii de coeziune a Uniunii Europene 5
1.2 Istoricul Cooperarii Teritoriale Europene 7
1.3 Obiectivele politicii de coeziune a Uniunii Europene 12
1.4 Cooperarea transfrontaliera in context dinamic 12
Capitolul II. Programul de cooperare transfrontaliera HU - RO 15
2.1 Rezumatul programului 15
2.2 Descrierea zonei programului 16
2.2.1 Suprafata si populatie 16
2.2.2 Economia 20
2.2.3 Piata muncii 23
2.2.4 Sanatate 24
2.2.5 Infrastructura 25
2.2.6 Educatie, cercetare si dezvoltare 28
2.2.7 Mediu 29
2.2.8 Turismul 31
Capitolul III Analiza impactului Programului de cooperare transfrontaliera 
Ungaria-Romania, 2007-2013 33
Concluzii 48
Bibliografie 50


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Coeziunea teritoriala se refera la o dezvoltare echilibrata, coerenta si armonioasa a teritoriului, sub aspectul activitatilor economice, sociale, al dotarilor, al accesibilitatii si al calitatii mediului, al existentei conditiilor de viata si de munca echitabile pentru toti cetatenii, indiferent de locul in care se afla. Politica de coeziune teritoriala urmareste diminuarea diferentelor de dezvoltare dintre regiunile geografice, dintre mediul urban si cel rural, dintre centru si periferie, precum si prevenirea amplificarii discrepantelor teritoriale. 
Motivatia alegerii acestei teme este faptul ca doresc sa cunosc oportunitatile pe care le ofera judetul in care traiesc. Odata cu inceperea derularii acestui program de cooperare transfrontaliera, lucrurile au inceput sa se dezvolte atat din punct de vedere economic si social. Avand in vedere ca sunt studenta si la Facultatea de Stiinte Economice, am perceput mult mai rapid schimbarile din punct de vedere economic, dar si imbunatatirile aduse mediului inconjurator, prin crearea de spatii verzi si prin protejarea padurilor.
As dori ca acest program sa ajute la dezvoltarea a cat mai multe domenii, pentru crearea locurilor de munca, avand in vedere rata ridicata a somajului la persoanele active (16 - 25 de ani). De asemenea, sa se modernizeze cat mai multe retele de transport secundare, care fac legatura intre satele mici si centrele urbane, precum si reteaua de apa potabila in zonele defavorizate.
Capitolul I
Politica de Cooperare Transfrontaliera a Uniunii Europene
1.1 Insemnatatea politicii de coeziune a Uniunii Europene
Procesul de constructie in care se afla Europa se bazeaza pe cultura si istoria comuna. Secolele XIX si XX au fost decisive pentru aceasta constructie europeana, pentru dinamica si definirea granitelor, a carei istorie se intinde pana la greci. In aceasta perioada au luat nastere si s-au consolidat statele natiunii. Numeroasele conflicte cu care a fost marcata Europa au avut ca scop tocmai definirea frontierelor nationale, care de multe ori nu au concis cu cele etnice sau naturale.
Scopul pentru care a fost creata Uniunea Europeana este de a pune capat acestor surse conflictuale, dar si razboaielor sangeroase dintre tarile vecine, care au culminat cu cel de-al Doilea Razboi Mondial. Perioada in care statele europene incep sa gaseasca puncte comune, atat din punct de vedere economic cat si politic, a fost anii '50, moment in care a luat nastere Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului. Scopul principal al acestei comunitati a fost de a asigura o pace durabila, la nivel international.
Pentru atingerea bunastarii generale au devenit indispensabile: manifestarea solidaritatii cu indivizi si/sau natiuni mai slab dezvoltate si stabilirea de relatii economice interne si internationale de durata, bazate pe incredere.
Progresul tehnologic, dezvoltarea serviciilor, cresterea productiei si a consumului, precum si frecventele crize (din domeniul resurselor) din ultimele decenii au dus la accentuarea dependentei intre natiuni si intensificarea relatiilor comerciale dintre tari asigurandu-se un grad cat mai ridicat de coeziune economica, care pe termen lung, poate duce la obtinerea de beneficii economice pentru toti cei implicati.
Coeziunea poate fi definita ca fiind acea caracteristica a elementelor ce compun un sistem, care realizeaza coerenta si unitatea ansamblului si permite functionarea si perpetuarea sistemului. D. Tarschys distinge urmatoarele niveluri la care poate fi surprinsa coeziunea: economic, social, cultural si politic.
,, Coeziunea economica reprezinta suportul atingerii obiectivului general urmarit de fiecare natiune, cel al cresterii bunastarii. In Europa, cei treizeci de ani care au urmat razboiului, cunoscuti si sub numele de <<cei treizeci de ani gloriosi>>, au fost urmati de alti douazeci de ani de crestere incetinita, pentru ca, in ultimul deceniu, procesul de crestere sa fie reluat. Specialistii in istorie economica subliniaza rolul esential jucat in secolul al XX-lea de cei trei <<I>>: inovare, institutii si investitii" ( ,,Romania si cooperarea teritoriala europeana: programul de cooperare transfrontaliera Romania - Bulgaria, 2007 - 2013" 2010, Pirvu Lucian ).
Un alt criteriu important pentru dezvoltarea unui sistem economic este coeziunea sociala. Necesitatea atingerii coeziunii economice s-a facut simtita inca din secolul al XIX-lea, odata cu revolutia industriala. Problemele cu caracter social au reprezentat pretul platit de societate pentru progresul tehnologic facut. Aceste probleme afectau anumite categorii sociale: cele mai vulnerabile ( copii, femei, batrani ) sau cele mai expuse modificarilor economice ( someri, persoane slab calificate sau necalificate). Astfel nevoia unei politici inovatoare a devenit tot mai stringenta, scopul acesteia fiind reducerea diferentelor dintre indivizi, regiuni sau state.
A treia trasatura specifica societatilor industriale dezvoltate este coeziunea culturala. Aceasta este caracteristica care evidentiaza o crestere a comunicarii si propagarea sistemelor de valori culturale comune. Intensificarea relatiilor economice internationale si progresul tehnologic au favorizat aceste procese.
Trasatura specifica evolutiilor politice de-a lungul ultimelor veacuri, dar si perioadei contemporane este data de coeziunea politica. Aceasta coeziunea a fost mai evidenta in ultimele decenii pe fondul revolutiei tehnologice si comunicationale, fiind reprezentata de oficializarea normelor si institutiilor internationale. Manifestarile religioase, politice, civile, profesionale la care statele din Europa au fost martore, incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea au avut ca si obiectiv de baza consolidarea coeziunii politice atat in plan intern, cat si in plan international. Urmarirea unor interese si scopuri comune, la nivel international, au dus la aparitia unor aliante, organizatii si alte categorii de entitati, avand un grad mai ridicat sau mai redus de coeziune politica.
La nivel european, termenul de coeziune a primit un inteles mai restrictiv si anume, acela de coeziune economica si sociala. Coeziunea ramane unul dintre pilonii importanti pentru Comunitatea Europeana, fiind totodata obiectivul actiunilor intreprinse in ceea ce priveste dezvoltarea regionala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici de Coeziune Teritoriala in Romania. Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Ungaria.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!