Politici Educationale

Cuprins licenta Cum descarc?

? Cuvant inainte
? Capitolul I
Definirea terminologiei specifice temei
1. incursiune in evolutia termenului de "comunitate"
o definire
o "comunitatea" - iluzie sau realitate sociologica?
o studiile despre "comunitate" in raport cu scoala
o "comunitatea" ca nivel de analiza si ca teren de intalnire a diferitelor discipline
2. prezentarea termenului de "politici educationale" si modul in care se situeaza acestea la nivel local
? Capitolul II
Istoria experientelor politicilor educationale si impactul asupra comunitatii: 
1. scurta istorie comparata asupra "politicilor educationale" in lume
2. avantaje si dezavantaje ale politicilor educationale comunitare
? Capitolul III
Politica educationala a Ministerului Educatiei din Romania - repere desprinse din "Cartea reformei invatamantului romanesc"
? Capitolul IV
Cercetare - prelucrarea datelor
Concluzii si implicatii
Bibliografie selectiva


Extras din licenta Cum descarc?

Cuvant inainte
Asistam actualmente la o multitudine de initiative in domeniul educativ fapt pentru care nu este usor sa concluzionam asupra sensurilor acestei evolutii. Am putea gandi ca este vorba de o extensie a luarii sub responsabilitate a educatiei de catre stat vis-a-vis de actiunile educative locale mai variate si mai ambitioase ca in trecut, dar care raman strict dependente de orientarile politice si de cadrele reglementare definite la scara nationala. Este posibil sa ne gasim in fata unei transformari considerabile a rolului celor desemnati local in raport cu emergenta veritabilelor politici, adica a ansamblurilor coerente de actiuni in domeniul educativ elaborate de o maniera concentrata si relativ autonoma prin diferite echipe municipale. 
Lansam aici ipoteza ca in numeroase orase se actioneaza inca de o maniera pe care o putem numi de acompaniere a actiunilor statului observand din ce in ce mai mult procese care corespund avantajului studiului vazut ca "mobilizari localizate" implicand o conjunctie mai putin partiala intre un proiect politic elaborat la nivelul comunitatii si proiecte ale indivizilor sau a unor grupuri locale.
Studiile despre implicarea comunitatii in dezvoltarea scolii au ocupat de mult timp un loc subordonat sociologiei in general. Importanta acordata constructiilor teoretice dominanta filozofic, influenta structuralismului si marxismului, ignorarea traditiilor "studiilor comunitare" sunt factori care pot fi invocati pentru explicarea acestui fenomen. 
In fapt, comunitatile locale si puterea politica ce li se asociaza au jucat inca de mult un rol decisiv in dezvoltarea scolarizarii. Este motivul pentru care lucrarea de fata isi propune sa abordeze problema politicilor educationale structurate la nivel de scoala si comunitatea in care aceasta se integreaza.
Studiind educatia comunitara, nu putem continua sa lasam deoparte raporturile dintre individ si celulele primare carora el le apartine, nici intre aceste celule si stat sau factorii de putere: educatia in calitate de transmitere, inculcare si socializare, se situeaza in centrul vietii colective, de comunitate ca "fenomen social total". Se pune astfel problema dreptului familiilor, al statului si al altor instante de a interveni in dezvoltarea copiilor. Trebuie deci sa tinem cont de faptul ca educatia copiilor, a tinerilor si, in general, a cetatenilor reprezinta nu numai responsabilitatea institutiilor traditionale (stat, familie, scoala), ci si a administratiei locale (commune), a asociatiilor, a organismelor culturale, a intreprinderilor cu caracter educativ si a tuturor categoriilor sociale. Trebuie, asadar, sa incurajam formarea unor agenti ai educatiei non-scolari si intarirea tesaturii asociative.
Orasul, si in general comunitatea vor fi educative atunci cand vor recunoaste, vor exersa si vor dezvolta, in afara functiilor traditionale (economice, sociale, politice si de prestari de servicii), o functie educativa, in sensul ca isi va asuma o intentionalitate si o responsabilitate vis-a-vis de formarea, promovarea si dezvoltarea tuturor locuitorilor sai , incepand cu copiii si cu tinerii.
Pe masura ce aceste apropieri parvin unei anumite maturitati, se constituie noi obiecte stiintifice. Observarea vietii clasei este puternic remodelata, nivelul institutiei scolare, iese la suprafata cu o vigoare incontestabila, studiul raporturilor dintre scoala si comunitate ia contururi din ce in ce mai precise. Toate acestea constituie o inlantuire teoretica, metodologica si politica pe care am dori sa o prezentam in lucrarea de fata. 
CAPITOLUL I 
Definirea terminologiei specifice temei
In acest capitol vom incerca o analiza a termenului de "comunitate" precum si a celui de "politici educationale" in vederea unei mai bune intelegeri a demersului stiintific pe care vom incerca sa-l dezvoltam pe parcursul lucrarii.
1. Incursiune in evolutia termenului de "comunitate"
In acceptiunea sa larga, termenul de "comunitate" indica, pe de o parte faptul de a fi comun mai multor lucruri sau fiinte, pe de alta parte totalitatea celor care traiesc in acelasi loc si au aceleasi obiceiuri, norme de viata, colectivitate. Din punct de vedere biologic, comunitatea desemneaza totalitatea organismelor vegetale care ocupa o zona geografica oarecare, avand relatii reciproce. De asemenea, comunitatea poate fi definita si ca un grup social avand caracteristici, interese comune constituindu-se ca un ansamblu de locuitori din acelasi loc sau din acelasi stat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici Educationale.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!