Politici si Optiuni Privind Contabilitatea intre Interesul Fiscal si Interesul Gestionar al Unei Inteprinderi

Cuprins licenta Cum descarc?

CAP. 1. NOTIUNI TEORETICE PRIVIND CONTABILITATEA INTRE INTERESUL 
FISCAL SI INTERESUL GESTIONAR AL UNEI INTREPRINDERI 2
1.1. RAPORTUL CONTABILITATE- FISCALITATE- VIZIUNEA NATIONALA SI INTERNATIONALA 2
1.2. DIMINUAREA CHELTUIELILOR CU PERSONALUL PRIN APELAREA LA MICROINTREPRINDERI 
PENTRU PLATA PERSONALULUI 4
1.3. CONTABILITATEA IMPOZITULUI PE PROFIT 5
1.4. NORMA NATIONALA SI INTERNATIONALA PRIVIND IMPOZITUL PE PROFIT 9
1.5. TRATAMENTE CONTABILE PRIVIND PIERDERILE FISCALE 11
1.6. POLITICI PRIVIND CONTABILITATEA AMORTIZARII 12
1.7.TRATAMENTE PRIVIND REEVALUAREA CONTABILA SI REEVALUAREA FISCALA 17
1.8. POLITICI CU PRIVIRE LA PROVIZIOANELE PENTRU RISCURI SI CHELTUIELI 18
1.9 TRATAMENTE CONTABILE ALE SUBVENTIILOR PENTRU INVESTITII 19
CAP.2. STANDARDUL INTERNATIONAL DE CONTABILITATE 12
IMPOZITUL PE PROFIT 22
2.1. OBIECTIV 22
2.2. ARIE DE APLICABILITATE 23
2.3. DEFINITII 23
2.4. BAZA FISCALA 24
2.5. RECUNOASTEREA DATORIILOR SI A CREANTELOR PRIVIND IMPOZITUL CURENT 25
2.6. RECUNOASTEREA DATORIILOR SI A CREANTELOR PRIVIND IMPOZITUL AMANAT 26
2.7. RECUNOASTEREA INITIALA A UNUI ACTIV SAU A UNEI DATORII 27
2.8. DIFERENTE TEMPORARE DEDUCTIBILE 28
2.9. EVALUARE 29
2.10. CONTUL DE PROFIT SI PIERDERE 32
2.11. ELEMENTE CREDITATE SAU DEBITATE DIRECT IN CAPITALURILE PROPRII 32
2.12. IMPOZIT AMANAT REZULTAT DIN COMBINARILE DE INTREPRINDERI 34
2.13. CHELTUIELI CU IMPOZITUL 36
2.14. PREZENTAREA INFORMATIILOR 36
BIBLIOGRAFIE 40
A N E X A


Extras din licenta Cum descarc?

Cap. 1. Notiuni teoretice privind contabilitatea intre interesul
fiscal si interesul gestionar al unei intreprinderi
1.1. Raportul contabilitate- fiscalitate- viziunea nationala si 
internationala
Discutata prin prisma microeconomicului, fiscalitatea reprezinta unul din instrumentele privilegiate pentru influentarea politicii agentilor economici. Masurile fisc ale precum amortizarea accelerata, provizioane reglementate, limitarea deductibilitatii unor cheltuieli, impunerea amanata a profitului fiscal, subventiile acordate si alte paleative fiscale antreneaza comportamente in deciziile de gestiune a intreprinderii.
Contabilitatea, in plan informational, reprezinta gestionarea valorilor economice separate patrimonial. Entitatile patrimoniale au constituit spatiul de reprezentare si actiune al contabilitatii. Unul din interesele informationale onorate de contabilitate, considerat de unii autori principal, este cel fiscal. Mereu a existat problema concilierii sale cu fiscalitatea. Cauza perpetua a unei asemenea situatii a fost generata de faptul ca nu in toate cazurile principiile contabile privind evaluarea si calculul economic sunt convergente cu cele fiscale, care nu se subordoneaza prezentarii unei imagini fidele a operatiilor ce au loc in intreprindere. Principiile fiscale urmaresc fie stimularea, fie inhibarea unor activitati. Totusi s-a incercat sa se creeze 0 apropiere intre gestiunea intreprinderii si fiscalitate. Imaginea traditional a a fiscalitatii ca instrument de constrangere sau de percepere a impozitelor a fost inlocuita cu cea de gestiune fiscala a intreprinderii. Gestiunea fiscala a intreprinderii are rolul de a analiza distorsiunile sau abaterile ce apar datorita incompatibilitatii intre regula fiscal a si contabila, convergentele dintre ele, precum si stabilirea, pe baza analizei lor, a strategiei, a riscului fiscal si eficientei fiscale a intreprinderii. A gestiona eficient resursele economice si financiare ale intreprinderii inseamna a lua in calcul si dimensiunea fiscala a afacerilor. Pe baza analizei financiare, din documentele de sinteza, se pot stabili performantele trecute si estimarea viitorului probabil, riscului si eficacitatii fiscale.
Raportul contabilitate - fiscalitate trebuie sa fie discutat si analizat prin pozitia contabilitatii in cadrul gestiunii fiscale si prin masura in care contabilitatea este sau nu deconectata de fiscalitate. Analiza pozitiei contabilitatii in cadrul gestiunii fiscale scoate in evidenta faptul ca reprezinta sistemul informational necesar pentru functionarea sistemului fiscal. Structurile informationale oferite de contabilitate si functionalitatea lor sunt orientate spre onorarea de catre intreprindere a interesului fiscal.
Imaginea fidela, introdusa prin Directiva a IV-a a CEE a fost interpretata diferit de sistemul anglo-saxon fata de cel continental.
Sistemul anglo-saxon este acreditat de tari in care s-a realizat deconectarea contabilitatii de fiscalitate. Sensul dat de anglo-saxoni imaginii fidele este acela de primat al realitatii economice in fata altor realitati.
Sistemul continental a fost adoptat de tari in care contabilitatea a servit si serveste inca unor interese fiscale.
Informatia contabila este construita pe baza principiilor, normelor si reglementarilor cuprinse in textele legale care constituie premisa dreptului contabil. Informatia fiscala are la baza regulile si normele impuse de dreptul fiscal. Studiile efectuate cu privire la relatiile dintre fiscalitate - contabilitate au subliniat mai mult interventia celei dintai fata de cea de-a doua. Sistemul fiscal a avut o influenta asupra principiilor contabile. Mult timp dreptul fiscal a intervenit in domeniul contabil pentru a stabili reguli de evaluare sau metode de prezentare a documentelor de sinteza. Aceasta interventie are doua explicatii: prima este aceea ca in absenta unei reguli contabile, norma fiscala se impunea in practica economica, iar cea de-a doua a reprezentat-o preocuparea fiscalitatii de a fixa regulile de determinare a bazelor de impozitare cu scopul de a diminua deficitul bugetar prin sistemul de impunere.
Fiscalitatea excesiva si vidul legislativ existent conduc intreprinderile la alegerea acelor metode contabile care in final nu reflecta o imagine fidela a situatiei patrimoniale, ci una adaptata la regulile fiscale si conjuncturale. Data fiind aceasta situatie, se ridica problema delimitarii si ierarhizarii raporturilor dintre contabilitatea intreprinderii si fiscalitate.
Aceste raporturi pot fi grupate in doua categorii: raporturi integrate si raporturi neutrale.
Raporturile integrate sunt de conectare sau angajare, fiind determinate de intersectia dintre interesul contabil si cel fiscal. In cazul acestor raporturi apar divergente intre principiile contabilitatii si cele fiscale si, in consecinta, ele trebuie conciliate sau armonizate. In sfera acestor raporturi se inscriu cu precadere trei probleme: impozitarea profitului, amortizarea imobilizarilor si evaluarea contabila a patrimoniului.
Al doilea grup de raporturi intre contabilitate si fiscalitate este cel care are o determinare neutrala asupra contului de rezultate. Informatia degajata de contabilitate este primordiala pentru fiscalitate. Utilizarea informatiei contabile de fiscalitate se observa in calculul si decontarea unui impozit, taxa sau contributie. Aceste raporturi nu genereaza de regula, probleme privind armonizarea celor doua interese. Raporturile neutrale nu afecteaza direct rentabilitatea firmei; ele apar in cazul impozitului pe dividende, impozitului pe salarii, contributii la asigurarile sociale, taxa pe valoare adaugata atunci cand aceasta are o prorata de deductibilitate de 100%.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici si Optiuni Privind Contabilitatea intre Interesul Fiscal si Interesul Gestionar al Unei Inteprinderi.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!