Politici și practici contabile privind Trezoreria - studiu de caz pentru o societate din România

Cuprins licență Cum descarc?

INTRODUCERE 3
Capitolul I 4
1.2 Aspecte generale privind situatia fluxurilor de trezorerie 5
1.3 Situatiei fluxurilor de trezorerie -  componente 7
1.4 Situatiei fluxurilor de numerar - structura 8
1.5 Fluxul de trezorerie 9
1.6 Definirea trezoreriei din punct de vedere al finantelor 11
1.7 Analiza situatiei fluxurilor de trezorerie 14
1.8 Politici si practici contabile privind trezoreria 15
CAPITOLUL II 17
2.1 Metodologia cercetarii 17
2.2 Prezentarea generala a SC CONPET S A 17
2.3 Studiu de caz la SC CONPET SA 19
CONCLUZII 35
BIBLIOGRAFIE 37


Extras din licență Cum descarc?

INTRODUCERE
Setul de situatii financiare determina modul in care entitatea atrage noi investitori, isi mentine performantele si pozitia financiara, dar si capacitatea acesteia de a face fata angajamentelor sale. Intocmirea acestora trebuie tratata cu rigurozitate, aplicand principiile contabile. 
Daca exista indicii ce arata o piata financiara instabila, atunci cand inflatia creste si autofinantarea scade, importanta si rolul pe care il are trezoreria in entitatile economice devin din ce in ce mai relevante. In aceata situatie, creste importanta contabilitatii pentru ca ofera informatii in plus . Aceste informatii fac referire la potentialul unei entitati de a rambursa la termen obligatiile sale cu ajutorul incasarilor viitoare, mai exact, de generare a fluxurilor de trezorerie.
In cele doua capitole ale lucrarii sunt prezentate informatiile necesare intelegerii notiunii de fluxuri de trezorerie. Aceste capitole contin: notiuni teoretice in capitolul I si un studiu de caz pentru o societate din Romania in capitolul II. In capitolul I se reliefeaza principalele idei despre fluxuri de trezorerie, prin intermediul revizuirii literaturii de specialitate. 
Pentru ca investorii si partenerii de afaceri ai societatii sa poata lua decizii este necesara analiza economico-financiara. Sunt utilizati indicatori specifici pentru a evidentia puterea entitatii de a plati dividendele, de a respecta scadentele curente si posibilitatea de finantare din sursa proprie sau externa. Sunt prezentate si inregistrarile contabile efectuate de entitate, necesare pentru intocmirea tabloului fluxurilor de trezorerie.
Trezoreria este un element fundamental al gestiunii pe termen scurt dar si pe termen mediu si lung, al oricarei entitati, si un element cheie in setul de situatii financiare.
CAPITOLUL I
STADIUL CUNOASTERII REFERITOR LA POLITICI SI PRACTICI CONTABILE PRIVIND TREZORERIA
Aspecte generale privind situatiilor financiare
Situatiile financiare infatiseaza pozitia financiara si performanta entitatilor. Scopul acestora este de a furniza informatii despre situatia financiara si despre modul de utilizare al resurselor unei entitati, fiind utile in luarea deciziilor.
Informatiile contabile oferite de situatiile financiare trebuie adaptate in functie de utilizatorii lor. Utilizatorii situatiilor financiare pot fi: furnizorii, clientii, investitorii, angajatii, institutiile statului, dar si publicul.
Investitorii reprezinta actionarii actuali ai companiei, dar si cei potentiali. Interesul investitorilor reprezinta rentabilitatea investitiilor pe care le-au realizat si riscul atasat acestora. Aceste informatii sunt utile pentru a decide ce pot face cu actiunile (sa pastreze, sa vanda sau sa cumpere). Investitorii sunt preocupati de rezultatul entitatii (dividende).
Furnizorii si creditorii sunt interesati daca se va respecta scadenta pentru sumele ce urmeaza a fi incasate de la entitate. Clientii doresc informatii despre continuitatea activitatii entitatii, aratand o posibila colaborare pe termen indelungat. Angajatii doresc informatiile despre politica salariala. Ei sunt interesati de continuitatea activitatii entitatii si de profitabilitatea acesteia, dar si de posibilitatea unor oportunitati profesionale . 
Institutiile statului au in vedere situatiile financiare ale entitatilor pentru stabilirea valorii impozitelor, taxelor, dar si acordarea subventiilor. Publicul este interesat de informatiile din situatiile financiare pentru determinarea unor posibile locuri noi de munca ( Visan, 2011). 
Caracteristicile calitative trebuie luate in considerarea la intocmirea situatiilor financiare. Urmatoarele doua caracteristici sunt caracteristici calitative fundamentale.
1) Relevanta se refera la capacitatea situatilor financiare de a influenta deciziile utilizatorilor, pentru realizarea predictiilor. 
2) Reprezentarea exacta se refera la o descriere completa, fara erori si neutra a unui fenomen. 
O descriere este completa atunci cand contine toate informatiile de care utilizatorul are nevoie pentru a intelege un fenomen. O descriere fara erori arata o imagine fidela a fenomenului. O descriere neutra nu are factori de influenta subiectivi.
Urmatoarele patru caracteristici sunt caracteristici calitative amplificatoare.
3) Comparabilitatea face referire la posibilitatea compararii situatiilor financiare ale mai multor entitati.
4) Verificabilitatea poate fi probata de diferiti observatori si se refera la faptul ca informatiile sunt verificate inainte de prezentarea lor. 
5) Oportunitatea indica faptul ca informatiile sunt puse in timp util la dispozitia decidentilor.
6) Inteligibilitatea indica o prezentare concisa a informatiilor, putand fi intelese de mai multe categorii de utilizatori, chiar si cei care nu dispun de cunostinte in domeniu (OMFP 1802/2014).


Fisiere în arhivă (1):

  • Politici si practici contabile privind Trezoreria - studiu de caz pentru o societate din Romania.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. Caraiani Chirata, Lungu Camelia, Dascalu Cornelia (2013) Introducere in contabilitate, Editura ASE, Bucuresti; 
2. Dumitru Visan (2011) Aprofundari in contabilitatea financiara, Editura Economica;
3. Feleaga Niculae si Feleaga Liliana (2017) Politici si optiuni contabile, Editura Economica; 
4. Mariana Darlaiane (2015) Contabilitatea si prevenirea erorilor, Bucuresti;
5. Mihai Ristea, Dumitru Corina (2004) Contabilitatea financiara a intreprinderii, Editura Universitara; 
6. Robu Vasile, Anghel Ion, Serban Elena-Claudia (2014) Analiza economico-financiara a firmei, Editura Economica;
7. Sacarin Marian, Feleaga Niculae (2004) Contabilitate aprofundata , Editura Economica;
8. Vasile Ilie (2016) Finantele intreprinderii -  note de curs;
9. IAS 7 Tabloul fluxurilor de numerar;
10. OMFP 1802/2014 Reglementari contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate;
11. http://www.universitatea-cantemir.ro/CursuriRei/documente/C9Analiza%20fluxurilor%20de%20trez.pdf ;
12. http://www.bvb.ro/FinancialInstruments/Details/FinancialInstrumentsDetails.aspx?s=COTE ;
13. http://www.conpet.ro/wp-content/uploads/2015/10/CONPET-Prezentare-9-luni-2016-FINALA-U.pdf


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!