Politici si Strategii de Protectie a Mediului

Cuprins licenta Cum descarc?

CUPRINS
INTRODUCERE pag 2
CAPITOLUL I - POLITICA DE MEDIU
1.1. Efectele schimbarilor in economie asupra mediului pag 6
1.2. Managementul implementarii politicii de mediu pag 9
1.3. Mijloace si instrumente ale politicii de mediu pag 13
1.3.1. Instrumente financiar - economice pag 16
1.3.2. Instrumente social - comunicative pag 19
1.3.3. Fondul pentru mediu pag 21
CAPITOLUL II - STRATEGII DE PROTECTIE A MEDIULUI
2.1. Necesitatea unei strategii de mediu pag 24
2.2. Elemente generale in strategia de protectie a mediului inconjurator pag 26
2.3. Strategii ale politicii de mediu pag 29
2.3.1. Strategia dezvoltarii durabile pag 30
2.3.2. Strategia POS Mediu pag 33
2.3.3. Strategia europeana de mediu si sanatate (SCALE) pag 37
2.3.4. Realizari in activitatea de armonizare a acquis-ului de mediu pag 41
CAPITOLUL III - POLITICA INVESTITIILOR IN DOMENIUL 
PROTECTIEI MEDIULUI IN ROMANIA 
3.1. Investitii in domeniul protectiei mediului in perioada 2007- 2010 pag 45
3.2. Cheltuieli la nivel national pentru protectia mediului in ultimii 3 ani pag 52
3.3. Perspective privind protectia mediului in Romania in perioada 2010-2015 pag 55
CONCLUZII pag 58
BIBLIOGRAFIE pag 60


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Aparuta pe agenda de lucru europeana la inceputul anilor 1970, preocuparea pentru mediu dobandeste un caracter distinct odata cu semnalarea, de catre Clubul de la Roma, a diminuarii resurselor naturale si a deteriorarii rapide a calitatii apei, aerului si solului. Au trecut doi ani pana la crearea politicii comunitare de mediu, in 1972 si de aici la dezvoltarea acesteia ca una dintre cele mai importante politici comunitare. Importanta sa nu este datorata anvergurii fondurilor alocate (care nu depasesc fondurile de care dispun politica regionala sau politica agricola) ci faptului ca politica de mediu a devenit politica orizontala a Uniunii Europene, aspectele de protectie a mediului fiind considerente obligatorii ale celorlalte politici comunitare. Prin adoptarea strategiei dezvoltarii durabile ca element principal al campului sau de actiune - adica prin preocuparea pentru natura ca mostenire si resursa a generatiilor viitoare politica de mediu este permanent conectata la tendintele globale de protectie a mediului, asa cum apar ele in urma evenimentelor internationale precum summit-urile de la Rio (1992) si Johanesburg (2002), a protocolului de la Kyoto, etc. In plus, aceasta conectare la si implicare in progresele internationale de mediu transforma Uniunea Europeana in promotor global al dezvoltarii durabile.
Prin lucrarea intitulata ,,Politici si strategii de protectie a mediului" mi-am propus sa identific diferite concepte, principii economice care intervin in problematica atat de vasta a economie mediului, respectiv a dezvoltarii durabile, sa prezint instrumentele economice dar si pe cele financiare care sunt utilizate in politica de mediu atat pe plan international cat si in Romania.
Protectia mediului constituie astfel un element esential al dezvoltatii durabile economice si o conditie a stabilitatii politice si sociale pentru termen lung. Totusi, pentru multe tari in curs de dezvoltare, aceasta tema este un lux pornind de la obiectivele economice propuse, deoarece nu dispun de sumele necesare efectuarii unor investitii importante pentru repararea pagubelor aduse mediului. De mentionat insa efortul facut de tarile din Europa de Est pentru repararea efectelor poluarii industriale si urbane asupra atmosferei, apei, etc.
Bineinteles ca o crestere economica corelata cu o protectie adecvata a resurselor naturale si de mediu sunt obiective compatibile. Insa, daca resursele sunt afectate pentru protectia mediului, ele nu vor mai fi disponibile pentru alte obiective ale colectivitatii. Este, deci, important ca protectia mediului sa fie considerata alaturi de alte obiective ale colectivitatii, si nu separat.
In realitate, un numar mare de tari folosesc o combinare a instrumentelor de actiune ce include reglementari, ajutoare financiare, taxe, redevente, permise negociabile. De aceea, se apreciaza faptul ca este necesara constientizarea oamenilor, in scopul opririi sau stagnarii cresterii economice pentru a salva mediul. Acest fapt, consider ca nu se poate realiza decat prin renuntarea la unele avantaje si prin modificarea mentalitatii. Si acest lucru se poate obtine prin renuntarea la ideea potrivit careia omul este stapanul naturii, neavand nici o responsabilitate fata de ea.
In contextul actual, politicile sectoriale, atat nationale, cat si internationale, vor trebui reexaminate in lumina principiilor "utilizator - platitor" si "poluator - platitor", de asa maniera incat integritatea costurilor bunurilor si serviciilor considerate sa fie suportat de cei care beneficiaza de acestea, fiind urmarita compatibilitatea politicilor macroeconomice, avand grija sa se asigure o expansiune economica compatibila cu dezvoltarea durabila.
In acest context, putem aprecia ca Romania a facut progrese si pasi importanti in implementarea politicilor de mediu dar si in realizarea unor strategii la nivel national care sa coreleze politicile de mediu cu celelalte tipuri de politici.
CAPITOLUL I
POLITICA DE MEDIU
Mediul inconjurator reprezinta un element esential al existentei umane, fiind rezultatul interactiunii dintre elementele naturale: sol, aer, apa, clima, biosfera, cu elemente rezultate din activitatea umana. Toate acestea influenteaza conditiile existentiale si posibilitatile de dezvoltare viitoare a societatii, drept urmare, protectia mediului este o prioritate atat la nivelul Romaniei, cat si la scara globala.
In prezent, ca urmare a exploziei demografice si a dezvoltarii fara precedent a tuturor ramurilor de activitate, necesarul de materie prima si energie pentru productia de bunuri a crescut mult, iar exploatarea intensa a resurselor naturale releva, tot mai evident, un dezechilibru ecologic, impunand gasirea unor solutii pentru ameliorarea acestei situatii, in conditiile unei dezvoltarii durabile.
Politica de mediu este conceputa ca forma a politicii generale a statului, avand ca sarcina stabilirea strategiilor, obiectivelor si prioritatilor, metodelor si mijloacelor implicate in actiunile desfasurate pe plan national in scopul prevenirii si combaterii poluarii, a conservarii si dezvoltarii durabile a mediului.
Reprezetand o politica speciala (atat la nivel national cat si international), politica de mediu inseamna in acelasi timp si evaluarea situatiilor reale ale mediului, constatarea influentelor negative asupra mediului, stabilirea institutionalizata a masurilor necesare organelor statale in protejarea si conservarea mediului, precum si stabilirea sistemelor de sanctionare in caz de poluare si a cuantumului sanctiunilor aplicabile. Politica de mediu este strans legata si conditionata de politica economica, administrativ-financiara si legislativa, corelatie ce se bazeaza pe o cointeresare nationala si internationala intrucat reprezinta deopotriva relatii teoretice si relatii practice concrete. Sarcinile politice de protectie a mediului sunt diferite si complexe, principala raspundere a politicii mediului revenind guvernelor fiecarei tari precum si autoritatilor nationale si locale de specialitate.
Cele trei Conferinte nationale de protectie a mediului au stabilit principalele sarcini politice de protectie a mediului pentru statele participante. Asfel, la putin timp dupa prima Conferinta a O.N.U. asupra mdiului, Comisia Europeana a propus elaborarea unui program de actiune in acest domeniu, care recunoaste necesitatea si legitimitatea unei politici comune in domeniul mediului. Cu timpul se dezvolta progresiv un drept comunitar al mediului care in prezent cuprinde peste 200 directive si regulamente in domeniul protectiei mediului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici si Strategii de Protectie a Mediului.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!