Politici si Tratamente Contabile Privind Impozitul pe Profit

Cuprins licenta Cum descarc?

I N T R O D U C E R E 1
1. INTRODUCERE IN TEMATICA IMPOZITULUI PE PROFIT 3
1.1 INSTITUIRE SI EVOLUTIE 3
1.2 DEFINITII 6
1.3 ROLUL IMPOZITULUI 8
2. MODIFICARILE CODULUI FISCAL APROBAT PRIN LEGEA 76/2010 10
2.1 NECESTIATEA MODIFICARILOR CODULUI FISCAL 10
2.2 REGLEMENTARI CONTABILE ALINIATE LA DIRECTIVELE EUROPENE 11
2.2.1 Microintreprinderile, impozitate gradual 12
2.2.2 Impozitare persoanelor fizice asociate cu o microintreprindere 13
2.3 NOUA CLASIFICARE A IMPOZITELOR, CONFORM ORDINULUI 1954/2005 14
2.4 REFORMA FISCALA DIN 1991 16
3. VENITURILE SI CHELTUIELILE CE STAU LA BAZA DETERMINARII IMPOZITULUI PE PROFIT 20
3.1 VENITURI NEIMPOZABILE 20
3.2 CHELTUIELI NEDEDUCTIBILE FISCAL 24
3.2.1 Cheltuieli cu deductibilitate limitata 27
3.2.2 Cheltuieli cu dobanzile 32
3.2.2.1 Gradul de indatorare 32
3.2.3 Cheltuieli cu sponsorizarile 33
3.2.3.1 Modul de calcul 34
3.3 SCADENTE SI MODURI DE PLATA A IMPOZITULUI PE PROFIT 34
3.4 PIERDERILE FISCALE SI DECLARATIA 101 36
3.5 GESTIONAREA INFORMATIILOR IN REGISTRUL DE EVIDENTA FISCALA 37
4. IFRS-URILE SI IAS-URILE CARE REGLEMENTEAZA ASPECTE CU PRIVIRE LA IMPOZITUL PE PROFIT 39
4.1 STANDARDUL INTERNATIONAL DE CONTABILITATE NR. 12 (IAS 12) - IMPOZITUL PE PROFIT 47
5. STUDIU DE CAZ: CALCULUL IMPOZITULUI PE PROFIT LA SC PROCERA AGROCHEMICALS ROMANIA SRL 54
CONCLUZII SI PROPUNERI 62
B I B L I O G R A F I E 65
A N E X E 66


Extras din licenta Cum descarc?

I N T R O D U C E R E
Am ales si tratat cu mult interes aceasta tema deopotriva fundamentala si utila pentru teoria si practica contabila. Astfel pot spune ca am ales acesta tema pentru a evidentia din punct de vedere fiscal si contabil importanta si complexitatea acestui impozit si beneficiile pe care le aduce intr-o societate aflata in continua schimbare economica. Fiecare unitate economica are ca scop obtinerea de profit. Profitul este cel care masoara performantele unei intreprinderii, de obtinerea lui depinzand in cea mai mare masura continuarea activitatii.
La elaborarea lucrarii am avut in vedere actualizarile legislative, terminologice, notiunile noi sau redefinirile unor concepte prin prisma prevederilor europene.
Tematica lucrarii abordeaza elemente semnificative din Directivele europene, SIC (Standardele Internationale de Contabilitate), OMFP (Ordinul Ministrului Finantelor Publice) 1752/2005 privind reglementarile contabile din tara noastra, Ordonanta de urgenta (O.U.) nr. 117/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal ce a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 891 din 30.12.2010 si care aduce in prim plan noile reglementari fiscale aplicabile cu ianuarie 2011.
Ministerul Finantelor Publice a initiat o serie de modificari si completari ale Legii nr. 76/2010 privind Codul Fiscal, in scopul asigurarii transpunerii interne si aplicarii legislatiei comunitare.
Primul capitol ,,Introducerea in tematica impozitului pe profit" sunt prezentate mai multe definitii si reglementari privind impozitul.
In capitol II intitulat ,,Modificarile Codului Fiscal aprobat prin legea 76/2010" sunt amintiti pasii pe care i-a parcurs Codul Fiscal inca de la aprobare, pana in prezent. De asemenea sunt prezentate si o parte din motivele pentru care au fost necesare modificarile Codului Fiscal, respectiv alinierea la normele europene, Romania fiind din ianuarie 2007 membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.
In subcapitolul 2.4 este amintit istoricul legii 76/2010, lege prin care se aproba Codul Fiscal in vigoare.
In capitolul III, intitulat ,,Veniturile si cheltuielile care stau la baza determinarii impozitului pe profit" este facuta o clasificare, conform Codului Fiscal, a veniturilor si cheltuielilor ce sunt luate in calculul impozitului pe profit, modul de calcul precum si documentele in care se gestioneaza informatiile cu privire la impozitul pe profit.
In urmatorul capitol, denumit ,,IFRS-urile si IAS-urile care reglementeaza aspecte cu privire la impozitul pe profit", este prezentata necesitatea Romaniei de a adopta standardele internationale de raportare fiscala (IFRS). Este pus accentul pe atragerea de investitori prin raportarea financiara orientata catre furnizarea de informatii atat pentru autoritatile statului cat si pentru investitori (actuali si potentiali), management, institutiile financiare si alti utilizatori obisnuiti ai rapoartelor financiare intr-un context international.
Pe scurt este prezentata in subcapitolul 3.1 Standardul International de Contabilitate nr. 12 (IAS 12) - Impozitul pe profit.
Partea practica a lucrarii este elaborata in baza materialelor SC PROCERA AGROCHEMICALS ROMANIA SRL pentru activitatea desfasurata in perioada anilor 2008- 2009 - 2010. Pentru aceasta perioada am realizat o analiza financiara a profitabilitatii intreprinderii precum si a principalilor indicatori economico - financiari.
Capitolul final al lucrarii prezinta concluziile si propunerile personale referitoare la Codul Fiscal, cu precadere la impozitul pe profit.
1. INTRODUCERE IN TEMATICA IMPOZITULUI PE PROFIT
1.1 INSTITUIRE SI EVOLUTIE
Redefinirea dreptului de proprietate, aparitia agentilor economici cu capital de stat privat si mixt, reconversia proprietatii publice in proprietate privata, a necesitat eliminarea transferului subiectiv si automat a beneficiilor catre bugetul de stat.
Odata cu crearea cadrului legal pentru desfasurarea unor activitati economice pe baza liberei initiative in industrie, comert, servicii, conform Decretului de Lege nr 54/1990, impunerea profiturilor obtinute de intreprinderile mici si mijlocii cu scop lucrativ, s-a facut prin aplicarea unor cote progresive (intre 1% si50%) pe transe de profit, transa pana la 50000 lei fiind scutita.
Dupa aparitia Legii 15/1990 privind reorganizarea unitatilor economice de stat ca regii autonome si societati comerciale si a Legii 31/1990 privind societatile comerciale, prelevarile pentru societate din valoarea productiei nete si varsamintele din beneficii au fost inlocuite prin introducerea incepand cu anul 1991 a impozitului pe profit.
Prima etapa (anul 1991) s-a caracterizat prin impunerea pe cote progresive pe transe de profit, transa pana la 25000 lei fiind exonerata. Pentru restul de 66 transe cotele au fost cuprinse intre 2,5% si 77%. Concomitent s-au acordat o seama de facilitati fiscale. Numarul mare de cote si transe nu a asigurat o previzionare optima a cuantumului monetar al fluxurilor fiscale si a incidentei acestora asupra gestiunii financiare a intreprinderilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici si Tratamente Contabile Privind Impozitul pe Profit.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!