Politici si Tratamente Contabile privind Stocurile

Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Prin prezenta lucrare imi propun sa analizez politicile si tratamentele contabile privind elementele de natura stocurilor asa cum sunt prezentate acestea in Standardul International de Contabilitate numarul 2 "Stocuri", atat din punct de vedere teoretic, printr-o sinteza a lucrarilor de specialitate, cat si din punct de vedere practic, prin exemplificarea aplicarii acestei norme contabile.
Motivul alegerii acestei teme este prezenta cu caracter continuu a elemetelor de stocuri ca resurse (active) detinute de societatile comerciale (in mod special cele care au obiectul de activitate comercializarea marfurilor). Astfel, putem spune ca politicile si tratamentele contabile adoptate de entitati cu privire la elementele de natura stocurilor joaca un rol important atat in desfasurarea activitatii, cat si in raportarea pozitiei financiare a acestora, influentand preturile, costurile si implicit profiturile.
In cadrul unei societati comerciale, am considerat ca o importanta majora in desfasurarea activitatii, o are un sistem de control intern performant, care sa duca la realizarea eficienta a obiectivelor propuse de aceasta. Astfel, am realizat un studiu de caz cu privire la activitatea de achizitionare, gestiune si vanzare a stocurilor la societatea comerciala ,,MT Software Consulting" S.R.L., pentru a putea evidentia riscurile la care se supune aceasta in cazul in care nu are un sistem de control intern perfomant.
In primul capitol al prezentei lucrari sunt definite si explicate, din punct de vedere teoretic, politicile si tratamentele privind stocurile asa cum sunt acestea prezentate de catre IAS 2 "Stocuri". 
Al doilea capitol al prezentei lucrari cuprinde aplicarea practica a Normei Internationala IAS 2 ,,Stocuri", precum si analiza si perfectionarea controlului intern al societatii comerciale pe care s-a realizat studiul de caz.
Capitolul 1 "Aspecte teoretice privind stocurile"
1.1. Referentialul contabil 
Standardele Internationale de Rapoartare Finanaciara (cunoscute sub acronimul IFRS provenit de la denumirea in limba engleza International Financial Reporting Standards) reprezinta un set de standarde (metode, politici, optiuni) contabile. In prezent ele sunt emise de International Accounting Standards Board (IASB) care este o organizatie non-profit, independenta, care are urmatoarele obiective principale:
- sa elaboreze un set unic de inalta calitate, usor de inteles, si acceptate la nivel mondial, de standarde internationale de raportare financiara;
- sa promoveze utilizarea si aplicarea riguroasa a acestor standarde;
- sa ia in considerare nevoile de raportare financiara ale economiilor emergente si ale intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri);
- sa gasesasca solutii de inalta pentru a permite convergenta dintre standardele contabile si IFRS. 
Multe dintre standardele care fac parte din IFRS sunt cunoscute sub vechea denumire de Standarde Internationale de Contabilitate (IAS), printre care si IAS2 ,,Stocuri".
,,IAS au fost emise intre 1973 si 2001 de catre consiliul International Accounting Standards Committee (IASC). In aprilie 2001, IASB a adoptat toate standardele IAS, ulterior continuand dezvoltarea lor. Noile standarde poarta insa denumirea de IFRS. Desi in prezent nu se mai emit standarde IAS, cele deja existente sunt in continuare in vigoare pana la inlocuirea sau modificarea lor prin emiterea de noi standarde IFRS." 
IFRS sunt considerate a fi un set de standarde ,,bazate pe principii", intrucat stabilesc reguli generale, dar impun si anumite tratamente contabile specifice, dispunand astfel de un instrumental format din politici si optiuni contabile. 
Standardele Internationale de Raportare Financiara cuprind:
o Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS) -- standarde emise dupa 2001
o Standardele Internationale de Contabilitate (IAS) -- standarde emise inainte de 2001
o Interpretari ale Comitetului International pentru Interpretari privind Raportarea Financiara (IFRIC) -- emise dupa 2001
o Interpretari ale Comitetului Permanent pentru Interpretari (SIC) -- emise inainte de 2001
Politicile si optiunile contabile cuprinse in IFRS sunt utilizate de managerii entitatii in procesul de comunicare financiara, prin intocmirea si publicarea de situatii finanaciare.
"Politicile contabile sunt metode detaliate de evaluarea, masurare si recunoastere pe care o intreprindere le-a ales dintre cele generale acceptate de lege, standarde contabile sau practici comerciale." 
Optiunea contabila reprezinta o alternativa din mai multe variante de evaluare, tratament contabil, recunoastere si prezentare a informatiei privind aceeasi speta.
Norma internationala IAS 2 ,,Stocuri" clarifica aspecte cu privire la evaluarea si recunoasterea stocurilor, modalitatile pentru determinarea bazelor de evaluare si recunoastere si informatiilor referitoare la stocuri ce trebuie prezentate in situatiile financiare. Aceasta norma internationala este transpusa in Romania prin OMFP numarul 1752/2005 si prin OMFP 3055/2009 care intra in vigoare pe data de 01.01.2010.


Fisiere in arhiva (4):

  • Politici si Tratamente Contabile privind Stocurile
    • COPERTA LICENTA.doc
    • Politici si Tratamente Contabile privind Stocurile.doc
    • Politici si Tratamente Contabile privind Stocurile.ppt
    • Prima pagina.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!