Politici Sociale in Domeniul Reformarii Sistemului Rezidential de Ingrijire a Copiilor in Repubica Moldova Cazul Raionului Orhei

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 3
Capitolul I: CADRUL GENERAL DE ANALIZA A INSTITUTIONALIZARII 8
1.1. Sistemul rezidential de protectie a copiilor in dificultate in Republica Moldova 8
1.2. Standarde minime de calitate privind ingrijirea, educatia si socializarea copiilor din institutiile de tip rezidential 18
Capitolul II: POLITICI INITIATE IN DOMENIUL PROTECTIEI COPILULUI
INSTITUTIONALIZAT 24
2.1. Reorganizarea sistemului de ocrotire rezidentiala a copiilor in dificultate 24
2.2. Sistemul de prevenire a institutionalizarii copiilor 30
2.3.Rolul administratiei publice locale in procesul de reformare a institutiilor rezidentiale 42 
Concluzii si recomandarii 48
Bibliografie 52
Anexe 54


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea temei investigate.
Transformarile initiate in Republica Moldova odata cu tranzitia la economia de piata s-au dovedit a fi marcate de o criza economica grava si de o inconsecventa in intreprinderea actiunilor de ordin social. In acest context, a devenit evidenta degradarea pronuntata a starii materiale si a valorilor familiei, care a produs un impact simtitor asupra stabilitatii acesteia, a afectat capacitatea de a crea sau a mentine in interiorul ei un climat protector, de a mobiliza resursele in vederea asigurarii bunastarii sale. Consecintele principale ale acestei situatii, atestate pe plan social, rezida in sporirea fenomenului de abandon si institutionalizare a copilului, majorarea numarului de copii ramasi fara ocrotire ca rezultat al plecarii parintilor la munca in strainatate.
Diminuarea rolului familiei in cresterea si educarea copiilor, incapacitatea comunitatii de a rezolva intr-un mod eficient problemele familiei si copilului au determinat accentuarea ingrijirii institutionale ca forma de protectie sociala a copilului, comportind, totodata, limitarea responsabilitatii familiei si comunitatii. [1,pag.7]
In comparatie cu anul 1996, cind de aceasta forma de protectie beneficiau 13256 copii [1,pag.23], in prezent se atesta o diminuare a numarului de copii institutionalizati. La inceputul anului 2008 existau 63 institutii rezidentiale de ingrijire a copilului in dificultate, fiind ingrijiti 8813 copii. La momentul actual sunt 53 de institutii rezidentiale si sunt ingrijiti 7.500 copii[12]. Aceasta ingrijire, insa, este fragmentara, partiala. Continuitatea ingrijirii este intrerupta de procesul transferului copilului dintr-o institutie in alta, ceea ce agraveaza insecuritatea emotionala a copilului si imposibilitatea de a stabili relatii de durata. Sistemul institutional existent in Republica Moldova este un sistem inchis, costisitor, rigid, ineficient pentru dezvoltarea psihico-sociala a copiilor. Situatia existenta in acest sistem a impus de a schimba urgent atitudinea statului si a societatii fata de copii institutionalizati prin modernizarea, restructurarea si reformarea acestor institutii de ingrijire si educare.
Promovarea unei reforme a sistemului rezidential de protectie a copilului a fost absolut necesara. Luind in considerare complexitatea si amploarea fenomenului, precum si gravitatea problemelor care conduc la institutionalizare. Cu implicatii negative asupra dezvoltarii si socializarii copilului, a fost necesara interventia tuturor institutiilor implicate in ingrijirea si educarea copiilor aflati in dificultate in sensul reevaluarii sistemului juridic si de protectie sociala, reevaluarea organizarii si functionarii sistemului institutional, crearii serviciilor de alternativa.
In acest scop a fost aprobata Strategia Nationala si Planul de actiuni privind reforma sistemului rezidential de ingrijire a copilului pe anii 2007-2012 la 09.07.2007, parte componenta a politicii statului in domeniul protectiei drepturilor copilului. Scopul Strategiei nationale este asigurarea si respectarea dreptului copilului de a creste in mediul familial. 
Gradul de investigare a temei.
Institutionalizarea copiilor, ca forma alternativa de protectie a copilului in lipsa familiei, a prezentat interes pentru cercetatorii din Occident si SUA, precum: Black M. si Smith Ch. ,,Drepturile copiilor institutionalizati"; Harlow ,,Developmental aspects of emotional behavior"; Burke ,,Child Institutionalization and Child Protection in Central and Eastern Europe"; Ainsworth ,,The effects of maternal deprivation: a review of things and controversity in the context of research strategy". Spre exemplu, Harlow si Ainsworth au studiat efectele pe termen scurt ale separarii de mama, evidentiind aparitia unor deficite intelectuale si a unor tulburari emotionale si comportamentale. Rutter M. arata ca plasarea copilului intr-o institutie de ingrijire determina incapacitatea de a dezvolta legaturi de atasament, de a stabili relatii apropiate si intime.
Aceasta tema isi gaseste reflectarea si in lucrarile cercetatorilor romani ca Mihailescu I., L.Miruna, Neamtu Gh., Margineanu I, Spinu I., Filipescu I.. Acesti autori au studiat situatia copiilor institutionalizati in Romania, evidentiind lacunele sistemului de protectie a copilului si efectele negative ale institutionalizarii.
Particularitatile specifice institutionalizarii copilului in republica sunt reflectate in lucrarile autorilor autohtoni, precum: M.Bulgaru; V.Pritcan., Nicolae Sali; Tatiana Grebincea; Grigoras.S.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politici Sociale in Domeniul Reformarii Sistemului Rezidential de ingrijire a Copiilor in Repubica Moldova Cazul Raionului Orhei.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!