Politicile de Incluziune ale Romilor in Uniunea Europeana

Cuprins licenta Cum descarc?

Cuprins
Cap 1 Abordarea teoretica 4
1.1 Romii migratie versus mobilitate (Teorii ale migratiei/mobilitatii) 4 
1.2 Geneza identitatii istorice si lingvistice a populatiei rome 15
1.3 Libera circulatie in spatiul UE 26
Perspectiva comparativa 28
Cap 2 Cadrul legislativ european si analiza strategiilor nationale 29
2.1 Strategia Cadru a Uniunii Europene vizand integrarea persoanelor rome 29
2.2 Strategia de Incluziune in Romania 32
2.3 Strategia de Incluziune in Franta 40
2.4 Strategia de Incluziune in Anglia 47
Perspectiva comparativa 52
Cap 3 Studiu de caz Franta 54
3.1 Evenimentele si argumentele Frantei 54
3.2 Reactii si argumente ale UE 55
Perspectiva comparativa 60
Cap 4 Proiect de cercetare privind integrarea cetatenilor romi in Uniunea Europeana 61
4.1 Metodologia Cercetarii 61
4.2 Prezentarea si analiza datelor 64
Concluzii generale 67
Bibliografie 69


Extras din licenta Cum descarc?

Abstract
Constituirea unui spatiu european economic unic este cel mai mare proiect politic al tuturor timpurilor, implicand o populatie de peste 500 milioane locuitori (Eurostat, 2012) si o durata previzibila de circa 50 de ani, din care aproape jumatate s-au scurs deja . Pasii facuti in aceasta directie se datoreaza exclusiv unor decizii politice, care s-au luat si se vor lua pe baza unor principii. Aceste principii reflecta in primul rand aspiratii si de-abia in al doilea rand cunoasterea exacta a consecintelor; un exemplu in acest sens o reprezinta si aplicarea liberei circulatii in acest spatiu, care a condus la fenomene sociale de mobilitate/migratie a caror amploare si efecte au surprins pe alocuri pe decidenti. Intre aceste fenomene se numara si migratia etnicilor romi, in care si tara noastra este interesata, fiind originea celei mai mari comunitati ca marime, dupa estimarile medii ale UE (COM 173, 2011) cu circa 1 850 000 de persoane.
In lucrarea de fata ne propunem sa evaluam impactul deciziilor luate de UE in incercarea de a gestiona migratia populatiei rome precum si sa cercetam punctul de vedere al unor factori interesati, cum ar fi parlamentari europeni decidenti si ONG-uri de profil, cu privire la solutiile adoptate. 
Cuvinte cheie: romi, migratie, mobilitate, incluziune, discriminare, Comunitatea Europeana 
Capitolul I
Abordarea teoretica
Intregul complex de probleme creat de miscarile populatiei rome in ultimele decade in Europa au suscitat si suscita si in prezent numeroase atitudini si luari de pozitii. Gasirea unei solutii este cu adevarat o provocare pentru ambitiosul proiect al unei Europe unite si democratice, date fiind diferentele substantiale de viziune asupra vietii pe care cetatenii romi le aduc. Capitolul prezent incearca sa gaseasca originile acestor diferente, in ideea ca intelegerea lor este susceptibila sa usureze gasirea celor mai bune rezolvari.
1.1 Romii migratie vs mobilitate
A. Elaborarea Teoriilor migratiei
B. Teorii antropologice ale imigratiei contemporane
C. Romii ca Etnoclasa
D. Miscarea etnoclaselor in Europa. 
E. Influente asupra perceptiei sociale.
A. Elaborarea Teoriilor migratiei
Elaborarea unor teorii ale imigratiei poate ridica unele probleme (Portes A., 1997). Exista patru conceptii gresite importante despre modurile in care ne indreptam spre dezvoltarea teoriei. Unele dintre acestea sunt conceptii gresite despre ceea ce acest tip de activitate implica, altele se refera la greutatea evidentei pe care acele produse de activitate trebuie sa le suporte. Fiecare astfel de problema poate fi introdusa printr-o declaratie.
Teoriile nu cresc cumulat
O conceptie gresita este ca acumularea probelor conduce la inovare teoretica. Datele, indiferent daca sunt cantitative sau calitative, se pot acumula la nesfarsit, fara a produce nici un progres semnificativ conceptual. Intr-adevar, o mare parte din ceea ce facem noi, ca parte a muncii noastre de zi cu zi este pur si simplu sa producem informatii cu privire la un aspect sau altul al realitatii sociale in cadrele intelectuale deja in vigoare, fara a le modifica intr-o masura semnificativa. Idei, in special cele de o acoperire mai larga, sunt putine si rare si cu siguranta nu apar din mase de date. Exista un singur sens, cu toate acestea, in care prezenta unor informatii conduce la inovare conceptuala. Acest lucru se intampla atunci cand puzzle-urile ies din probele acumulate necesitand explicatii noi.
Teoriile nu corespund neaparat perceptiilor oamenilor
Studiul de imigrare a fost, in cea mai mare parte, condus de date. Aceasta este o caracteristica sanatoasa, dar are un neajuns important, si anume tendinta de a testa propuneri teoretice, prin compararea lor cu auto-rapoarte individuale. Teoria demna de acest nume necesita simplificare si abstractizare. Prin urmare, actorii implicati intr-un anumit proces pot sa nu fie constienti de problemele mai largi in joc sau pot avea o opinie diferita despre ele. Orientarile subiective ale oamenilor sunt cu siguranta importante si reprezinta un domeniu de studiu legitim, dar, cu exceptia cazului in care o teorie se refera la ele (cum ar fi teorii ale identitatii etnice), este impropriu sa le faca un standard de evaluare.
Tipologiile nu sunt teorii
Tipologii cum ar fi de exemplu distinctia intre refugiati si azilanti nu spune nimic despre originile cauzale ale fiecarui flux sau modele sale particulare de adaptare. Aceste distinctii sunt de la sine inteles in categoriile administrative, cum ar fi cele utilizate de catre Serviciul de Imigrare si Naturalizare. Tot ce acesti termeni reflecta este in primul rand un accident de prelucrare birocratic si ca atare acestea sunt exercitii intelectuale valide, dar ele nu sunt teorii. 
Nu exista o teorie atotcuprinzatoare a imigratiei
Teoriile au si ele limitele lor si incercarea de a dezvolta o teorie unificatoare a imigratiei este destinata sa esueze. Motivul este ca diferitele arii care compun acest domeniu sunt foarte disparate si ar putea fi unificate doar la un nivel extrem de abstract. Pentru inceput, diviziunea dintre perspectiva macro-structurala, care descrie rolul capitalismului global in reglarea fluxului imigratiei si perspectiva microstructurala unde legaturile din comunitate sunt influenta principala asupra deciziei de a migra, nu sunt interschimbabile. Teoria ca penetrarea capitalismului colonial a jucat un rol in initierea migratiei pe scara larga a fortei de munca din tari subdezvoltate, ar fi un exemplu. Aceasta nu ne poate spune cine din populatia acestor tari era mai probabil sa migreze. 
Robert Bach a propus cu un deceniu in urma, patru categorii in jurul carora teoriile existente ale imigratiei pot fi organizate. Acestea sunt: originile imigratiei, directionalitatea si continuitatea fluxului de migratie, utilizarea fortei de munca a imigrantilor si adaptarea socio-culturala a acestora (Portes and Bach, 1985, cap I). Cu toate ca domeniile sunt in mod evident legate, fiecare dintre aceste arii necesita atentie separata si prin urmare, teorii cu spectru mediu, focalizate pe una sau doua din ele, sunt de preferat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politicile de Incluziune ale Romilor in Uniunea Europeana.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!