Politicile Monetare ale Tarilor din Centrul si Estul Europei

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 2
Capitolul 1 : Politica monetara.Obiective,instrumente,eficacitate 3
1.1 Istoria politicii monetare 3
1.2 Obiectivele politicii monetare 4
1.3 Instrumentele politicii monetare 7
1.4 Eficacitatea politicii monetare si efectele asupra activitatii bancare 17
Capitolul 2 : Bancile centrale ale Romaniei, Republicii Cehe,Poloniei si Ungariei 19
2.1 Banca Nationala a Romaniei 19
2.2 Banca Nationala a Rep. Cehe 22
2.3 Banca Nationala a Poloniei 25
2.4 Banca Nationala a Ungariei 27
Capitolul 3 : Politicile monetare ale tarilor din centrul si estul Europei Studiu de caz 29
3.1 Tintirea inflatiei - element central al politicii monetare 29
3.2 Instrumentele de politica monetara in tarile central si est europene 37
3.3 Regimul cursului de schimb 44
3.4 Mecanismul de transmisie al politicii monetare 46
Concluzii 48
Bibliografie 51


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Este cunoscut faptul ca la nivelul bancilor centrale, al mediului academic si al publicului larg stabilitatea preturilor este benefica, iar politicii monetare ar trebui sa ii revina sarcina realizarii acesteia. Acest lucru este valabil atat in cazul economiilor industrializate, cat si in cel al economiilor emergente, desi in cazul celor din urma bancile centrale s-ar putea confrunta cu o sarcina mai dificila, aceea de a raspunde socurilor reale si celor nominale. Asemenea socuri ar putea fi generate de variatiile neanticipate ale preturilor alimentelor, energiei si ale preturilor administrate si, nu in cele din urma, de fluxurile masive de capital. Fara sprijinul altor politici economice, politica monetara ar putea intampina dificultati in asigurarea intr-o maniera sustenabila a unei inflatii reduse. Altfel spus, este posibil ca stabilitatea preturilor sa fie realizata in detrimentul altor echilibre macroeconomice, ceea ce se poate dovedi in ultima instanta un proces autoreversibil.
Se stie ca economiile in tranzitie din Europa Centrala si de Est s-au confruntat cu intrari masive de investitii straine directe, atat independente de, cat si asociate procesului de privatizare, precum si cu investitii de portofoliu stimulate de diferentialul semnificativ de dobanda in comparatie cu economiile avansate. Intrarile masive de capital au creat o dilema pentru autoritatile monetare. Pe de o parte, acestea stimuleaza dezvoltarea economiei, sprijinind astfel convergenta reala. Pe de alta parte, datorita acelorasi efecte asupra aprecierii cursului de schimb, intrarile de capital pot eroda competitivitatea externa a economiei, amplificand astfel dezechilibrele externe, ceea ce conduce la deprecierea monedei si, in cele din urma, la o inflatie mai mare. 
Aceasta lucrare isi propune sa examineze caracteristicile politicii monetare si constrangerile cu care aceasta se confrunta in cazul economiilor emergente deschise de mici dimensiuni din Europa Centrala si de Est si evalueaza rolul politicii monetare in cadrul mix-ului de politici.
Am structurat aceasta lucrare pe trei capitole. Primul capitol abordeaza la modul general notiunile teoretice de politica monetara, analizand obiectivele si instrumentele acesteia. Al doilea capitol cuprinde prezentarea bancilor centrale cu istoricul si atributiile lor. Ultimul capitol este un studiu de caz focalizat asupra politicilor monetare a patru tari din centrul si estul Europei 
CAPITOLUL I
POLITICA MONETARA. OBIECTIVE, INSTRUMENTE, CANALE DE DISTRIBUTIE
1.1 Istoria politicii monetare 
Evolutia sistemului monetar si evolutia gandirii economice au determinat evolutia politicii monetare. Pe parcursul mai multor secole promovarea politicii monetare s-a redus la luarea deciziilor de batere a monedei metalice si de emitere a banilor de hartie. Crearea primelor banci centrale (banci cu drept de emisie monetara) a fost influentata de ideea mentinerii paritatii bancnotelor in raport cu metalul pretios si in raport cu bancnotele altor state. Respectiv, obiectivul politicii monetare a fost mentinerea etalonului aur. 
Impreuna cu constientizarea ciclicitatii in activitatea economica (sfarsitul sec. XIX - inceputul sec. XX) s-a modificat si obiectivul politicii monetare, incluzand si supravegherea stabilitatii sistemului financiar. Crizele si panicile bancare au impus bancilor centrale rolul de ,,imprumutator de ultima instanta" si au demonstrat rolul ratei dobanzii in stimularea creditului bancar.
In anii 1980, multi economisti au inceput sa creada ca independenta unei banci centrale fata de restul guvernului executiv este cea mai buna solutie pentru a asigura o politica monetara optima si acele banci centrale care nu aveau independenta au inceput sa si-o castige. Aceasta masura a fost luata pentru a evita manipularea fatisa a instrumentelor de politici monetare care avea ca scop influentarea obiectivelor politice, cum ar fi re-alegerea guvernului de la putere. 
Independenta ar insemna ca membrii comitetului conducator de politici monetare au termeni mai lungi dar stricti. Evident, aceasta independenta este oarecum limitata. 
In anii 1990, bancile centrale au inceput sa adopte formal, obiective de inflatie publica cu scopul de a face rezultatele, daca nu chiar procesul, politicii monetare mai transparente. Cu alte cuvinte, o banca centrala poate avea o rata a inflatiei tinta de 2% pentru un an specificat si daca rata inflatiei din acel an se dovedeste a fi 5% in loc de 2% banca centrala va trebui sa ofere o explicatie. 
1.2 Obiectivele politicii monetare 
Politica monetara este procesul prin care autoritatea monetara a unei tari controleaza si influenteaza indicatorii economico-monetari, cu scopul de realiza obiectivele generale ale politicii economice si de a promova cresterea si stabilitatea economica. Importanta politicii monetare rezulta din obiectivul fundamental al acesteia, respectiv stabilitatea preturilor, la care se adauga limitarea inflatiei si mentinerea valorii interne si externe a monedei. Piata monetara este o piata a circulatiei capitalurilor pe termen scurt sub forma baneasca.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politicile Monetare ale Tarilor din Centrul si Estul Europei.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!