Politicile Monetare si Fiscale si Impactul Lor asupra Echilibrului Balantei de Plati

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul 1 Balanta de plati: concept, forme, structura 3
1.1 Conceptul de balanta de plati si formele sale 3
1.2 Structurarea informatiilor balantei de plati 8
1.3 Rolul balantei in reflectarea echilibrului extern 9
Capitolul 2 Fluxurile din balanta de plati a unei tari, studiu de caz, cazul Romaniei 12
2.1 Contul curent 13
2.2.Contul de capital 20
Capitolul 3 Politicile fiscale si impactul acestora asupra balantei de plati 25
3.1 Conceptul de politica fiscala si conexiunile sale 25
3.2 Obiective si instrumente de realizare a politicilor fiscale 28
3.3 Impactul politicilor fiscale asupra echilibrului extern 31
Capitolul 4 Politicile monetare si impactul acestora asupra balantei de plati 34
4.1 Obiective si instrumente de realizare a politicilor monetare 34
4.2 Impactul politicilor monetare asupra echilibrului extern 38
4.3 Imbinarea politicilor fiscale si monetare si impactul acestora asupra echilibrului extern 40
Capitolul 5 Studiu de caz : Analiza impactului politicilor monetare si fiscale asupra echilibrului extern al Romaniei 44
5.1 Analiza impactului politicilor fiscale asupra echilibrului balantei de plati a Romaniei 45
5.2 Analiza impactului politicilor monetare asupra echilibrului balantei de plati a 
Romaniei 52
Concluzii 56
Bibliografie 60


Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul 1 Balanta de plati: concept, forme, structura
Conceptul de balanta a fost lansat initial de mercantilisti in secolul al XVII-lea si reprezenta acel concept teoretic care asigura relatia intre analiza economica la scara nationala si schimburile cu strainatatea. In anul 1937, in Anglia, a fost introdusa notiunea de ,, marea balanta", care cuprindea pe langa importuri si exporturi, ,,incasarile provenite din navluri, cheltuielile militare, veniturile din pescuit si, chiar si fondurile provenite de la cetatenii catolici stabiliti la Roma; aceasta nu trebuie insa confundata cu masa platilor reciproce, respectiv simpla balanta de comert ". Tot in 1937, Albert Aftalion, propunea o balanta de conturi definita ca un tablou al creantelor si al datoriilor rezultate din schimbul de marfuri si de servicii din cursul anului luat ca baza de referinta dar si cele din trecut, care trebuiau inscrise in tabelul anului respectiv.
1.1 Conceptul de balanta de plati si formele sale
Odata cu intensificarea schimburilor economice internationale au aparut si s-au dezvoltat o serie de instrumente de inregistrare sintetica a creantelor de incasat si a obligatiilor de plata in valuta. In vederea reflectarii creantelor si datoriilor din raporturile cu strainatatea, tarile dispun de un ,,document intocmit de organele competente ale statului, care cuprinde inregistrarea sistematica a ansamblului incasarilor si platilor determinate de tranzactiile reale si financiare dintr-o perioada data ale unei tari cu restul lumii - balanta de plati globala - sau cu o tara". 
Pozitia unei economii nationale, raporturile ei cu restul lumii este reflectata in doua documente: balanta de plati si balanta de creante si angajamente externe, a caror cunoastere este necesara in procesul elaborarii politicii economice externe a oricarei guvernari intr-o lume tot mai interdependenta. 
Balanta de plati este un document de sinteza a activitatii economico - financiare a unei tari cu strainatatea, ce se intocmeste de regula anual si care inregistreaza fluxurile de resurse intre economia unei tari si alte tari, regiuni, miscarile de active si angajamente externe rezultate din tranzactiile economice si transferurile fara contrapartida. 
Conform definitiei de referinta internationala din ,,Balance of payment manual", Editia a V-a, 1994, editat de Fondul Monetar International, balanta de plati reprezinta ,,un tablou statistic sub forma contabila, care inregistreaza sistematic ansamblul fluxurilor reale, financiare si monetare intervenite intre rezidentii unei economii si restul lumii" , in cursul unei perioade de regula un an. Sunt considerati rezidenti agentii economici nationali sau straini, persoane fizice sau juridice, care traiesc si desfasoara activitati in mod obisnuit si permanent in cadrul unei tari, inclusiv filialele si sucursalele companiilor straine. Din aceasta categorie sunt excluse ambasadele, consulatele, institutiile internationale si reprezentantii acestora. Diferentierea dintre cele doua categorii de agenti economici are in vedere acceptiunea economica a rezidentei: centrul principal de interese sau de activitate.
In acceptiunea F.M.I. asupra balantei de plati rezulta doua trasaturi:
- balanta de plati exprima fluxurile diverse intr-o economie si restul lumii pe o perioada determinata de timp de regula un an;
- balanta de plati reflecta tranzactiile de bunuri, servicii si venituri care determina fluxurile de resurse in valuta.
La baza elaborarii balantei de plati sta notiunea de tranzactie internationala prin aceasta intelegandu-se schimbul de proprietate asupra bunurilor materiale si/sau a drepturilor financiare, prestarea de servicii sau disponibilitatea de forta de munca sau de capital in relatiile dintre rezidenti si nerezidenti.
Balanta de plati se refera doar la operatiunile desfasurate de rezidentii ce actioneaza in cadrul teritoriului economic. Teritoriul economic nu coincide intotdeauna cu teritoriul national, putand fi mai restrans, excluzandu-se din teritoriul economic enclavele sau teritoriile ce apartin altor tari sau institutiilor internationale, sau mai extins.
Evaluarea tranzactiilor se face la pretul pietei, care este definit ca fiind suma de bani pe care un potential cumparator o plateste pentru a achizitiona bunuri si servicii de la un potential vanzator, ambii parteneri fiind parti independente care efectueaza tranzactia respectiva din interese pur comerciale. Momentul inregistrarii acestor fluxuri in balanta este stabilit in functie de momentul tranferului de proprietate intre rezidenti si nerezidenti.
Tranzactiile economice pe care o tara le are cu restul lumii se inregistreaza sub forma a doua mari categorii de fluxuri: fluxurile reale si fluxurile financiare.
Fluxurile reale se concretizeaza in schimburile internationale de bunuri si servicii. In balanta aceste fluxuri sunt inregistrate valoric, diferenta dintre exporturi si importuri constituind balanta comerciala a unei tari. Fluxurile de bunuri sunt reflectate si contabilizate separat de comertul cu servicii respectiv importurile si exporturile de invizibile. In cadrul acestor servicii sunt incluse serviciile de transport, comunicatii, asigurari, consultanta, comertul cu drepturi de autor. 
Fluxurile reale reflecta interdependentele dintre tari in planurile economiei reale ca efect al adancirii treptate a diviziunii mondiale a muncii si al specializarii agentilor economici din diferite tari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Politicile Monetare si Fiscale si Impactul Lor asupra Echilibrului Balantei de Plati.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!