Portal Web pentru hoteluri în Conceptul Web 2.0

Cuprins licență

Cuvant introductiv	1
Capitolul I - Rolul si importanta internetului	3
1. 1.  Despre istoricului web-ului	3
1. 2.  Conceptul web 2.0	4
1. 3.  Notiuni despre portaluri web	8
1. 4. Tipuri de portaluri web	13
Capitolul II - Tehnologiile utilizate in implementarea portalului web	17
2.1  MySQL	17
2.2 Tehnologiile HTML, CSS, JavaScript, PHP	19
2.3. Sistem de management al continutului-Drupal	22
Capitolul III - Portal Web pentru Hoteluri	27
3.1.  Sectiunea de implementare	27
3.1.1  Descrierea si obiectivele portalului	27
3.1.2  Tipuri de instalari	28
3.2. Sectiunea de Administrare	36
3.2.1 Administrarea Drupal	36
3.2.1 Adaugarea si gestiunea continutului	40
3.3 Sectiunea pentru Clienti	47
3.3.1 Utilizarea portalului web	47
Concluzii finale	52
Bibliografie	53
Anexe	54


Extras din licență

O anumita tehnologie a dominat fiecare secol in parte, la fel s-a intamplat si cu ultimile trei secole. Revolutia industriala impreuna cu marile sisteme mecanice a fost ceaa ce a caracterizat cel mai bine secolul al XVIII-lea. Secolul urmator a fost definit de ascensiunea masinilor cu aburi. Prelucrarea si distribuirea informatiei a definit secolul urmator. Alte realizari notabile au fost: aparitia radioului si a televiziunii mondiale, dezvoltarea retelelor telefonice mondiale si o crestere exponentiala a industriei de calculatoare si de comunicatii.
Domeniul IT a cunoscut cea mai vasta si rapid progres in comparatie cu alte domenii, avand in vedere si timpul relativ scurt de la aparitia sa. La inceput sistemele de calcul erau foarte centralizate si foarte mari, de multe ori ajungand la dimensiunea unei incaperi, adesea cu pereti din sticla pentru a putea fi privita din exterior. O companie de marime mica si mijlocie putea achizitiona cel mult unul sau doua calculatoare, in timp ce marile corporatii detineau cateva zeci de unitati. Scenariul conform caruia peste 20 de ani calculatoare cu o viteza la fel de mare dar de marimea unui timbru, ce vor fi produse pe scara larga, parea la aceea vreme desprins din romanele stiintifico-fantastice.
La fel ca si alte ramuri ale tehnologiei, internetul si conceptul de web s-a propagat la fel de rapid, poate cel mai rapid dintre toate tehnologiile de pana atunci. Evolutia de la conceptul de web 1.0 la conceptul de web 2.0 nu a fost foarte rapida, insa schimbarile aduse de noul concept au fost majore. Datorita evolutiei fara precedent din domeniul IT si mai ales partea de software, calculatoarele au devenit din ce in ce mai performante si cu o putere de procesare mult mai mare. In ceea ce priveste domeniul internetului, s-au dezvoltat foarte mult si limbajele de programare web si design, precum HTML si CSS sau PHP. Cu timpul au aparut si asa numitele portaluri, care incorporau mai multe informatii decat un site obisnuit dar cel mai important aveau si o functionalitate extinsa nu doar prezentarea de imagini si informatii, aceaste aveau posibilitatea sa incorporeze diferite formulare sau diverite aplicatii web ce aveau rolul de a extinte functionalitatea portalului mai mult decat a unui site web obisnuit.
Capitolul I - Rolul si importanta internetului
Datorita evolutiei incredibile pe care a avut-o tehnologia secolul trecut, mai ales prin evolutia calculatoarelor si a vitezei lor de procesare, ultimii ani au culminat cu dezvoltarea ciberneticii si informaticii. De la banalul telegraf tehnologia a introdus telefonul iar mai apoi in zilele noastre s-a dezvoltat conceptul de internet. In acesta parte a lucrarii va fi prezentata o scurta istorie a internetului, evolutia de la connceptul web 1.0 la conceptul web 2.0 si ce schimbari au fost aduse, in final culminand cu explicarea notiunilor despre portaluri web.
1. 1. Despre istoricului web-ului
Evolutia informationala a avut efect asupra tuturor aspecte din viata obisnuita de zi cu zi. Conceptele de timp, spatiu si multime s-au schimbat radical. Internetworked este de fapt prescurtarea de la la internet, insaa in multe tari termenul este utilizat ca net sau pur si simplu retea. Realistic vorbind, internetul reprezinta de fapt numai infrastructura, adica o retea interconectata de calculatoare care permite useri-lor acesul la comunicatie si informatie. Conform unor conventii internationale, anumite corporatii sunt responsabile de infrastructura internetului. Internet Network Information Center (InterNIC) este una dintre ele, inregistreaza domenii, realizeaza intretinerea internetului si anumite task-uri de clean-up pentru standardele tehnice. Un alt exemplu este World Wide Web Consortium (W3C), este format dintr-un grup de companii si institutii internationale ce impun standarde pentru dezvoltarea paginiilor web, cum ar fi limbaje descriptive si moduri de conectarea documentelor web la nivel mondial, ceea ce impedica controlarea internetului de catre orice grup de interese sau guvern. 
Cu toate ca se doreste promovarea exprimarii libere pe internet, acesta nu este anarhic sau haotic. Cine incalca anumite legi, poate sa raspunda in fata justitiei tarii din care face parte. In afara de legi si norme, s-au raspandit pe internet un set de reguli de comportament, adoptate tacit de catre toata comunitatea online, aceste reguli vizeaza folosirea codului de bune maniere pe internet si in comunicarea dintre utilizatori., cine incalca aceste reguli risca sa numai poata folosi internetul, in cazul in care providerul de internet la care este conectat userul primeste o reclamatie sau o plangere.
World Wide Web-ul este partea cea mai cunoscuta a internetului, este partea grafica, care este usor de prezentat utilizatorilor si usor de modificat. Acest serviciu permite userilor sai sa afiseze, sa vizualizeze, sa editeze sau sa partajeze documente electronice, fisiere audio, imagini si alte tipuri de fisiere indiferent de locatia sau distanta dintre useri la un moment dat. Hypertext Markup Language (HTML), care are anumite caracteristici, esentiale pentru distribuirea informatiilor la distanta, este un limbaj de programare descriptiv, permite construirea si salvarea documentelor pe internet. In cele mai multe din cazuri, Web-ul este confundat cu Internetul in sine, datorita imensei raspandiri pe care o are astazi, acesta a fost la inceput doar un proiect ce a luat nastere in octombrie 1990, in SUA, o luna mai tarziu era deja pus in functiune primul server Web.
Navigarea si accesul la retelele mondiale este facilitat de World Wide Web-ul. Acesta includea la sfarsitul anului 1993 aproximativ 500 de servere, incepand cu 1994 evolutia fiind exponentiala, astfel incat in anul 1997 existau peste 650.000 servere la nivel mondial. Si astazi, internetul are o rata de dezvoltare impresionanta, poate fi accesat prin mai multe canale de transmisie dar nu toate permit acces total la continut. Ariile ale Internetului care necesita acces complet la acesta: World Wide Web-ul, IRC, FTP si Telnet-ul.
Pentru ca un user nou sa obtina acces la internet, pentru a utiliza serviciile online, trebuie sa obtina un cont de Internet, de la unul dintre sutele de Internet Service Providers (ISP). Companii furnizoare de servicii de Internet se numesc provideri, acestia ofera acces la acesta, gratuit sau contra unei taxe. 
1. 2. Conceptul web 2.0
In ultimul timp, subiectul preferat al analistilor si al cercetatorilor, pare sa fie noua tehnologie web 2.0. In anul 2004 a fost introdus prima data acest termen. Aceast termen a fost utilizat doar pentru a semnala ceva diferit si schimbat la conceptul de web, totusi o definitie clara a acestui nou concept nu a fost furnizata, dar mare parte a comunitati online a acceptat acest termen.


Fisiere în arhivă (1):

  • Portal Web pentru hoteluri in Conceptul Web 2.0.doc

Imagini din acest licență

Bibliografie

1.Linda Bird, Internet - Ghid complet de utilizare, Editura Corint, Bucuresti, 2004.
2.Madan Sheina, Chris Harris-Jones, David Wells - Enterprise Portals: New Strategies for Information Delivery, Editura Ovum Ltd, 2000.
3.Georgescu Cristian, Georgescu Mihaela - Baze de date relalionale Si Multidimensionale, Editura Didacticd gi Pedagogicd, Bucuregti 2005.
4.Beighley Lynn, Drupal for Dummies, Editura Wiley, 2009
5.VanDyk John, Pro Drupal Developement Second Edition, Editura Apress, 2008 
6.Ben Laurie, Peter Laurie, Apache: The Definitive Guide-3rd Edition, Editura O'Reilly Media, 2002.
b) Resurse Internet:
http://www.atlanticwebfitters.ca/CMS/WhatisaWebPortal/tabid/95/Default.aspx
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.5/en/what-is-mysql.html
http://download.nos.org/webdesign/script.pdf
http://www.ohio.edu/technology/training/upload/Java-Script-Reference-Guide.pdf
http://www.php.net/manual/en/function.echo.php


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!