Portofoliu Didactic

Cuprins licenta Cum descarc?

I.PSIHOLOGIA EDUCATIEI
I.1.Metode de cunoastere a personalitatii 7
I.2 Aplicatie 9
II.PEDAGOGIE
II.A.1. Fundamentele Pedagogiei. Teoria si metodologia curricum-ului 15
II.A.2. Aplicatii 34
II.B. Teoria si metodologia instruirii. Teoria si metodologia evaluarii 40
II.B.1. Aplicatii 52
III. DIDACTICA PREDARII
III. Aplicatii-proiecte de lectie 55
IV. MANAGEMENTUL CLASEI DE ELEVI
Analiza Swot 65
V. BIBLIOGRAFIE 66


Extras din licenta Cum descarc?

I.1.PSIHOLOGIA EDUCATIEI
I.1.Metodele de cunoastere a personalitatii
Nevoia de cunoastere a elevului a determinat analiza unor metode si tehnici de cunoastere a personalitatii acestuia inca cu mult timp in urma de catre cercetatorii din acest domeniu.
Dintre metodele si tehnicile de cunoastere a personalitatii elevului (Dumitriu C. si Dumitriu G, 2004.) amintesc:metoda observatiei, experimentul, metoda anchetei, metoda analizei produselor activitatii si a cercetarii documentelor, convorbirea, metoda testelor si metoda biografica.
Ca metoda de cunoastere si cercetare psihopedagogica, observtia consta in urmarirea intentionata si inregistrarea exacta a diferitelor manifestari comportamentale ale elevului asa cum se prezinta ele in mod natural. Experimentul este apreciat ca fiind cea mai importanta metoda de cercetare, deoarece furnizeaza date precise si obiective (Cosmovici A.,1996):acesta consta in analiza efectelor unor variabile independente asupra unor variabile dependente intr-o situatie controlata, in scopul verificarii ipotezelor cauzale. Metoda anchetei urmareste cunoasterea stiintifica a opiniilor, atitudinilor, aspiratiilor, motivatiei, ancheta putand fi realizata cu ajutorul interviului si a chestionarului. Metoda analizei produselor activitatii si a cercetarii documentelor (Dumitriu C. si Dumitriu G.,2004) ofera informatii despre procesele psihice si unele trasaturi de personalitate ale elevilor din prisma obiectivarii lor in 'produsele' activitatii:caiet de teme, lucrari scrise, referate, desene, compuneri,etc Marele avantaj al convorbirii consta in faptul ca permite recoltarea unor informatii numeroase si variate despre aspiratiile, motivele, interesele si trairile afective intr-un timp relativ scurt. Cosmovici A. defineste testul ca fiind ' o proba standardizata, vizand determinarea cat mai exacta a gradului de dezvoltare a unei insusiri psihice sau fizice' Metoda biografica este , in opinia unor autori, ca o varianta a metodei studiului de caz, cu mentiunea ca ea se bazeaza pe cercetarea vietii si activitatii individului pentru stabilirea profilului personalitatii sale.
Ca metoda de cunoastere a personalitatii elevului, am folosit observatia. Procesele si starile nu pot fi studiate sau cunoscute in mod direct ci prin modalitatile lor de manifestare in conduita: studiindu-le se pot desprinde unele semnificatii cu privire la structurile de personalitate ale elevului cum ar fi aptitudinile, caracterul, temperamentul.
Fisa de caracterizare psihopedagogica ?Stefanescu, C., p. 54) reprezinta un auxiliar al profesorului diriginte in organizarea activitatii de cunoastere a elevului, indicandu-i continutul acestei activitati.
Avantajele utilizarii :
-Reprezinta un instrument util de sinteza si organizare a informatiilor privind profilul psihologic, familial, medical al elevului, obtinute pe parcursul investigatiilor complexe, prin intermediul mai multor metode;
-Permite aprecieri calitative asupra trasaturilor de personalitate ale elevului, dar si asupra factorilor care exercita influente asupra formarii elevului.
In continuare voi realiza ca aplicatie practica o fisa de caracterizare psihopedagogica iar ca metoda de cercetare si cunoastere a elevului am folosit observatia
cu ajutorul careia am urmarit diferitele manifestari comportamentale ale elevei. Fisa a fost realizata pe parcursul a 3 ani , cu mentionarea ca ea mai poate suporta completari, intrucat intocmirea acestei cercetari se desfasoara pe parcursul a 4 ani.
I.2.Aplicatie
FISA DE CARACTERIZARE PSIHO-PEDAGOGICA 
I. DATE PERSONALE :
1.Nume si prenume : P.A.
2.Locul si data nasterii : Bacau, 10 iulie 1993
3.Domiciliu : Strada Energiei, nr. 51, Bacau
4.Ocupatia :eleva, clasa a XI-a
II. DATE FAMILIALE
a) Ocupatia si locul de munca al parintilor :
1. Numele si prenumele tatalui : P.V.
Varsta : 50
Profesia : Pensionar
2. Numele si prenumele mamei : P.M.
Varsta :46
Profesia : Agent comercial.
b) Structura si componenta familiei :
1. Tipul familiei : x NORMALA
CU PROBLEME
FARA VIITOR


Fisiere in arhiva (1):

  • Portofoliu Didactic.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!