Posibilitati de Perfectionare a Managementului Finantarii Intreprinderilor Romanesti

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul 1. Aspecte teoretice privind managementul intreprinderii 2
1.1. Functiile si principiile managementului intreprinderii 2
1.2. Rolul managerului in activitatea intreprinderii 8
1.3. Aspecte privind managementul si cultura organizationala in Romania 16
1.4. Posibilitati de perfectionare a managementului intreprinderii 23
Capitolul 2. Managementul financiar al intreprinderii in economia contemporana 36
2.1. Functia financiara a firmei 36
2.2. Gestiunea financiara a firmei 39
2.3. Structura si echilibrul financiar al firmei 43
2.4. Decizia financiara - componenta majora a managementului financiar 48
Capitolul 3. Finantarea intreprinderii din surse nationale 52
3.1. Mecanismul finantarii intreprinderii 52
3.2. Identificarea nevoii de finantare si a surselor de finantare 54
3.3. Costul finantarii - criteriu in stabilirea deciziei de finantare 58
3.4. Decizia de finantare a investitiei. 61
Capitolul 4. Studiu de caz: Posibilitati de perfectionare a managementului finantarii intreprinderilor romanesti 66
Concluzii 80
Bibliografie 86


Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul 1. Aspecte teoretice privind managementul intreprinderii
1.1. Functiile si principiile managementului intreprinderii
In prezent, vorbim de management ca stiinta a conducerii, ce are la baza o serie de principii si functii unitare, care difera in functie de domeniul de activitate.
Desi arta, practica conducerii este foarte veche, avandu-si geneza la inceputul civilizatiei umane, stiinta managementului se cristalizeaza tarziu, la sfarsitul sec. XIX si inceputul secolului XX, pionieri in acest sens fiind Frederick Taylor si Henry Fayol. Acestia traseaza coordonatele esentiale ale managementului, componentele si principiile sale de baza. Trebuie specificat faptul ca managementul a aparut, s-a dezvoltat si perfectionat la inceput, cu referire directa la activitatea economica. Ulterior acest concept s-a extins si in alte domenii de activitate.
Evolutia si dinamica fara precedent a economiilor nationale si implicit a celei mondiale in secolul XX, a produs modificari semnificative cu privire la conceptul si etapele dezvoltarii managementului.
Succesul unei activitati, indiferent de domeniul in care se desfasoara: economic, social, politic, sportiv etc., depinde de o serie de factori, dintre care cel mai important este reprezentat de modul in care acea activitate este condusa.
In general, in ceea ce priveste evolutia managementului ca stiinta distingem trei etape :
a) etapa conducerii empirice, la baza careia a stat intuitia si experienta conducatorului;
b) etapa consolidarii aspectelor teoretice ale managementului (s-au cristalizat functiile si principiile managementului);
c) etapa dezvoltarii managementului, potrivit careia managementul ia o amploare deosebita, conturandu-se un management stiintific.
Ca abordare, distingem abordarea scolastica (management stiintific, administrativ, comportamental etc.); abordarea procesuala, potrivit careia managementul apare ca o multime de functii care se interconditioneaza; abordarea sistemica - organizatia apare ca un sistem asupra caruia se aplica conceptul de management si abordarea de contingenta, prin care sunt armonizate diferite metode manageriale (conducere participativa, prin exceptie, prin obiective etc.).
Pincipalele scoli, curente care aduc o contributie esentiala la dezvoltarea managementului sunt :
A. Scoala clasica de management este scoala care pune bazele teoretice ale managementului. Cuprinde managementul stiintific, administrativ si birocratic.
Potrivit primului model (managementul stiintific), munca este pusa in primul plan, cresterea eficientei acesteia realizandu-se pe baze stiintifice. Reprezentantii de seama ai acestui model sunt : F. Taylor, G. Barth, H. Gantt.
Cel de-al doilea model, administrativ, se concentreaza asupra coordonarii activitatii unei organizatii. Promotorii acestui tip de management sunt : H. Fayol si C. Ba rnard.
Managementul birocratic se caracterizeaza prin rationalizarea activitatii unei entitati (organizatii). Max Weber este fondatorul acestui curent.
B. Scoala comportista (behaviorista) este preocupata de cresterea eficientei angajatilor. Sunt studiati factorii care influenteaza comportanemtul angajatilor in cadrul organizatiei. S-au facut o serie de studii comportamentale care scot in evidenta modul in care angajatii reactioneaza la mediul interior si exterior al firmei, precum si impactul pe care acesti factori il au asupra productivitatii muncii. Reprezentantii de seama ai acestui curent sunt : M. P. Follett, A. Maslow, D. McGregor.
C. Scoala cantitava aduce in centrul atentiei modelele matematice, statistice si informatice utilizate pentru a adopta deciziile in cadrul organizatiei, dar si pentru a creste eficienta acesteia. Potrivit acestei scoli, fiecare fenomen economic, social, politic poate fi transpus in expresie numerica, iar modelele si principiile matematice pot conduce la solutionarea eficienta a problemelor aparute. S-au evidentiat A. Kaufman si J. Starr ca reprezentanti ai acestui curent.
D. Scoala contemporana evidentiaza faptul ca organizatia este un sistem ce trebuie condus ca atare, mediul inconjurator exercita o influenta covarsitoare asupra acesteia, deciziile fiind luate in functie de situatia aparuta. S-au dezvoltat doua teorii: teoria sistemica (pune in evidenta organizatia ca sistem) si teoria contextuala (actiunea managerului depinde de situatia aparuta). Reprezentantii de seama sunt: C. Barnard, H. A. Simon, P. Drucker.


Fisiere in arhiva (1):

  • Posibilitati de Perfectionare a Managementului Finantarii Intreprinderilor Romanesti.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!