Posibilitati de Utilizare a Contabilitatii de Gestiune la SC Carxyn SRL Suceava

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I CADRUL CONCEPTUAL AL CONTABILITATII DE GESTIUNE 5
1.1 Contabilitatea financiara si contabilitatea de gestiune - componente ale sistemului informational contabil 5
1.2 Organizarea contabilitatii de gestiune 9
1.3 Functiile contabilitatii de gestiune 11
CAPITOLUL II CALCULATIA COSTURILOR LA S.C. CARXYN S.R.L. SUCEAVA 13
2.1 Notiunea de cost 13
2.2 Calculatia costurilor obiectiv principal al contabilitatii de gestiune 15
2.2.1 Locul si rolul calculatiei costurilor in intreprindere 15
2.2.2 Principii de aplicat in calculatia costurilor 16
2.2.3 Etapele de desfasurare a lucrarilor de calculatie 17
2.3 Caracteristicile metodelor de calculatie a costurilor 18
2.4 Clasificarea metodelor de calculatie a costurilor 18
2.4.1 Metode de evidenta analitica a cheltuielilor de productie si de calculatie a costurilor totale 20
2.4.2 Metode de evidenta analitica a cheltuielilor de productie si de calculatie a costurilor partiale 23
2.5 Aplicarea metodei de calculatie a costurilor pe comenzi la S.C. CARXYN S.R.L. Suceava 25
2.5.1. Prezentarea S.C. CARXYN S.R.L Suceava 26
2.5.2 Prezentarea metodei pe comenzi pentru determinarea costurilor produselor la S.C. CARXYN S.R.L. 28
CONCLUZII 36
Bibliografie 38


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Componenta de baza a sistemului informational economic, contabilitatea are rolul de a furniza informatii in vederea luarii deciziilor la nivel micro si macroeconomic.
Conturarea unei viziuni curente si de perspectiva asupra dimensiunilor teoretice si aplicative ale contabilitatii nu poate fi realizata fara investigarea locului si rolului acesteia in sistemul stiintelor si al practicii economico-sociale. Diversificarea activitatilor productive, cunoasterea, stapanirea si dirijarea proceselor economice, impun masuri pentru perfectionarea continua a mecanismelor de conducere si functionare a agentilor economici. Perpetua preocupare pentru insusirea, dezvoltarea si aplicarea in practica a principiilor moderne de conducere a determinat nemijlocit, mutatii cantitative si calitative in conceptia de abordare, realizare si folosire a surselor generatoare de informatii, intre care se inscrie si contabilitatea. 
Contabilitatea, asa cum se prezinta ea astazi, este rezultatul unui proces istoric, indelungat, ale carui baze se afla in practica sociala a Antichitatii. Lucrarile de istorie a contabilitatii fac referiri la Codul lui Hammurabi, rege al Babilonului, in care se prevedea obligatia legala, pentru negustori, de a inregistra anumite tranzactii sub forma unor calcule si consemnari. In Grecia antica si apoi in Roma, diferite forme de inregistrare si evidenta au folosit conturi si carti contabile. Notiunea de contabilitate, care are in centrul sau pe cea de cont, provine din limba latina, de la verbul ,,computare", cu sensul de a numara, a calcula, dar ea s-a impus prin limbile italiana si franceza.
Desi originile contabilitatii sunt cautate in forme simple si vechi de evidenta, exista si opinia ca acestea nu pot fi considerate inregistrari contabile, deoarece nu se faceau pe baza unor principii si in cadrul unui sistem inchegat, tehnica fiind pusa la punct de italieni, la sfarsitul Evului Mediu.
Inceputurile contabilitatii se gasesc in registrele comerciale, in care, o data cu dezvoltarea schimbului de marfuri si a relatiilor de credit, au putut fi tinute in mod sistematic evidentele afacerilor. Cel mai vechi registru de contabilitate dubla mentionat in literatura de specialitate italiana este cel al bancherilor cetatii Genova, datand din anul 1340. Se aprecizeaza ca statutele unor cetati italiene contineau norme obligatorii de tinere a registrelor de catre comercianti si bancheri, inca in jurul anului 1200.
Construirea contabilitatii a parcurs drumul de la practica la teorie, practica fiind cea care, pe de o parte, a anticipat teoria si metoda contabilitatii, iar pe de alta parte a impulsionat-o si i-a formulat noi probleme.
Prima lucrare in care au fost analizate si prezentate registrele comerciale si regulile de tinere a acestora a fost scrisa de Benedetto Cotrugli si era intitulata "Della mercatura e del mercante perfetto". Insa parintele si fondatorul contabilitatii este considerat Luca Paciolo, reputat matematician, care in 1494 a publicat, la Venetia, lucrarea intitulata "Summa de aritmetica, geometria, proporzione et proporzionalita". In cartea a IX-a a acestei lucrari, intitulata "Tractatus de computis et scripturis" a fost fundamentata metoda inregistrarii in partida dubla (scrittura doppia). Aparitia lucrarii lui Luca Paciolo a marcat inceputul unei noi etape de baza in procesul de formare a contabilitatii. Ulterior au fost elaborate numeroase lucrari de contabilitate in Germania, Franta, Anglia, Olanda, Belgia, care se bazau pe metoda fundamentata de Luca Paciolo.
In Romania tinerea registrelor, in care se consemnau operatiunile economice ale intreprinderilor comerciale ca forme de contabilitate simpla, a reprezentat prima etapa de construire a contabilitatii. Prima lucrare de contabilitate a fost tiparita in anul 1837 la Brasov, sub titlul "Pravila comerciala" si apartine lui Emanoil I. Nichifor, fiind o traducere din limba germana. Aceasta lucrare a jucat un rol important in fundamentarea si popularizarea conceptelor de contabilitate in Romania.
Sistemul de contabilitate din tara noastra este organizat, in prezent, dupa conceptia dualista, ceea ce insemna ca isi organizeaza conturile astfel incat delimiteaza intr-un circuit distinct pe cele care au ca obiect inregistrarea schimburilor si relatiilor cu tertii, precum si rezultatele financiare si intr-un alt circuit conturile care inregistreaza productia, costurile si rentabilitatea produselor, lucrarilor si serviciilor executate. Se formeaza astfel circuitul contabilitatii financiare sau generale si circuitul contabilitatii de gestiune.
Contabilitatea financiara descrie circuitul patrimonial al intreprinderii luat in totalitatea si structuralitatea sa. Obiectivul sau principal il constituie furnizarea de informatii sintetice privind pozitia financiara, performantele si modificarile pozitiei financiare. Informatia contabila, pe langa o utilizare interna de catre management, este destinata utilizatorilor externi: investitorii de capital, angajatii, furnizorii, clientii, guvernul si institutiile sale, precum si publicul. Relatiile delimitate si evidentiate in contabilitate au, o determinare obiectiva, iar faptul ca ele apar la intersectia intreprinderii cu tertii sunt divulgate integral, motiv pentru care contabilitatea este publica, standardizata, bazandu-se pe norme privind productia, prezentarea si utilizarea informatiilor contabile.
Contabilitatea de gestiune furnizeaza toata informatia contabila care este cuantificata, prelucrata si transmisa pentru utlizarea interna de catre management. Ea descrie circuitul patrimonial intern al intreprinderii, definit de activitatile consumatoare de resurse si producatoare de rezultate. Contabilitatea de gestiune permite urmarirea in timp si spatiu, in mod distinct si complet a tuturor activitatilor agentului economic precum si desfasurarea activitatii pe subunitatile componente. Prin intermediul parghiilor sale: situatiile financiare anuale, metodele de calculatie a costurilor si bugetele intocmite, contabilitatea de gestiune permite comparabilitatea in timp si spatiu, reliefand performanta sau nonperformanta pana la nivelul purtatorilor de costuri.
Contabilitatea de gestiune trimite la un element al procesului de management axat pe utilizarea resurselor informationale. Ea se refera la procesele si tehnicile de management care vizeaza sa sporeasca valoarea organizatiilor facand sa se ajunga la utilizarea eficace a resurselor intr-un mediu dinamic si concurential.
Evolutia si dezvoltarea contabilitatii de gestiune poate fi delimitata pe patru faze succesive: inainte de 1950 preocuparea principala a fost determinarea costurilor complete si controlul financiar, prin aplicarea tehnicilor de elaborare a bugetelor; dupa 1965 interesul se deplaseaza spre productia informatiei necesare planificarii si controlului de gestiune, recurgandu-se la tehnici cum ar fi analiza decizionala si contabilitatea de responsabilitate; dupa 1985 atentia se deplaseaza spre reducerea risipei resurselor uutilizate in functionarea intreprinderii prin aplicarea analizei proceselor si tehnicilor de management a costurilor; dupa 1995, interesul este de a crea sau produce valoare prin utilizarea eficace si eficienta a resurselor, prin tehnici care sa permita analiza indicatorilor de valoare pentru client, pentru actionar, prin inovare organizationala.
In lucrarea de fata am tratat aspecte privind utilizarea contabilitatii de gestiune la S.C. CARXYN S.R.L. Suceava. 
CAPITOLUL I CADRUL CONCEPTUAL AL CONTABILITATII DE GESTIUNE
Ca disciplina stiintifica cu statut propriu in familia stiintelor sociale, contabilitatea are un obiect propriu, o metoda proprie, descopera legi si stabileste legitati si dispune de un vocabular ce ii apartine. Pentru grupul de fapte si de fenomene de care se ocupa si pe care le interpreteaza ca stiinta, ea asigura o condensare de cunostiinte, o explicare cauzala a faptelor si fenomenelor cercetate precum si prevederea viitorului curs al acestora. Contabilitatea nu este un ,,scop in sine" ci atunci cand demersul fixat de stiinta contabilitatii se circumscrie universului miscarilor de valori exprimabile in bani si a raporturilor economico-juridicecare genereaza decontari banesti apartinand unei entitati economico-sociale date si intr-o anumita perioada de timp ea reprezinta un sistem informational care cunatifica, prelucreaza si comunica ,,informatii financiare" despre acea entitate economica . 
In cadrul acestui sistem informational pot fi facute distinctii intre doua sectoare. Unul este contabilitatea financiara iar cel de-al doilea contabilitatea de gestiune.


Fisiere in arhiva (2):

  • COPERTA SII SUBCOPERTA.doc
  • Posibilitati de Utilizare a Contabilitatii de Gestiune la SC Carxyn SRL Suceava.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!