Potentialul Turismului Ecologic in Masivul Rarau

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 5
I. Ecoturismul - generalitati 
I.1. Consideratii generale privind turismul ecologic 7
I.2. Definitia turismului ecologic 9
I.3. Relatia dintre mediul inconjurator si turism 11
I.4. Ecoturismul in Romania 15
II. Cadrul natural al Masivului Rarau 
II.1. Asezarea geografica si limitele 16
II.2. Geologia 18
II.3. Relieful 20
II.4. Clima 25
II.5. Hidrografia 27
II.6. Flora si fauna 30
II.7. Solurile 32
III. Turismul in Masivul Rarau 
III.1. Caile de acces 36
III.1.1. Traseele turistice 37
III.2. Unitatile de cazare 41
III.3. Obiectivele turistice 43
III.3.1. Manastirea Rarau 43
III.3.2. Pestera Liliecilor 47
III.3.3. Zonele naturale de interes turistic 48
III.4. Sporturile practicate in Masivul Rarau 52
IV. Protejarea turismului ecologic
IV.1. Codurile etice in ecoturism 54
IV.2. Necesitatea practicarii unor coduri etice si norme de conduita pentru ecoturism..57
IV.3. Factorii de degradare a mediului inconjurator si potentialului turistic 59
IV.4. Actiuni de protectie a mediului inconjurator si potentialului turistic 62
IV. Concluzii 65 
Bibliografie 66


Extras din licenta Cum descarc?

Motto:
"In alte locuri pot fi munti mai mari sau fluvii mai puternice, marea sau oceanul; aici Raraul reprezinta dimensiunea fundamentala a lumii, latura cosmica a vietii si istoriei. Plin de fosnete si de murmure de tot felul, de tipete de pasari si de salbaticiuni, se inalta de pe fundul luncii, spre cer, ca un enorm telescop in oglinda caruia aluneca timpul si infinitul ( )"
Geo Bogza
INTRODUCERE
Patrimoniul turistic actual al Masivului Rarau se poate dezvolta si moderniza si prin activitatile de valorificare si promovare a obiectivelor turistice in contextul adoptarii principiilor de dezvoltare durabila si a globalizarii serviciilor turistice.
Cu cat resursele turistice sunt nealterate de activitatile antropice, cu cat interesul turistic pentru ele este mai mare, iar activitatile turistice pe care le genereaza sunt mai valoroase si mai atractive, raspunzand multor motivatii turistice.
Calitatea mediului inconjurator de a fi baza activitatilor turistice il face inseparabil de acestea. Varietatea mediului natural, calitatea si aspectul sau estetic constituie o resursa de baza pentru turism. Intre mediul inconjurator si diferitele forme de turism exista relatii reciproce, care adesea sunt descrise ca o ,,simbioza".
Protectia si conservarea potentialului turistic si a mediului se contureaza ca o activitate distincta, avand probleme specifice, care solicita colaborarea specialistilor din domenii variate. Aceasta actiune poate avea o eficienta satisfacatoare, numai in conditiile asigurarii unui cadru de desfasurare juridico-administrativ adecvat care impune organizarea administrativa, existenta unor resurse economice, un suport legislativ eficient si o sustinuta activitate de educatie cetateneasca.
Formarea in contextul unei dezvoltari durabile trebuie sa inceapa cu scoala, mai bine zis, cu gradinita, caci exemplul parintilor si apoi al educatoarelor este prima lectie pe care o invata copii. Ori, daca parintii nu au o formare respectuoasa fata de mediu, daca mai ales cei care lucreaza in turism nu au pregatirea necesara pentru a face fata unui turism durabil, degeaba vom dori sa avem in viitor oameni cu o educatie durabila.
Scopul acestei lucrari este, asa cum se intelege din titlu, identificarea potentialului turismului ecologic din Masivul Rarau, dar si acela de a cunoaste relatiile complexe existente intre calitatea mediului inconjurator si calitatea turismului.
Primul capitol al lucrarii, Ecoturismul-generalitati rezuma unele aspecte privind aparitia si definitia turismului ecologic, relatia dintre mediul inconjurator si turism, dar si impactul turismului ecologic asupra potentialui turistic al Romaniei.
Cea mai utilizata definitie, in literatura de specialitate este urmatoarea:
,,Ecoturismul este un turism practicat in spatii naturale salbatice si culturale traditionale putin modificate de om, si care trebuie sa constituie sanctuare de protectie a naturii si a formelor ancestrale de civilizatie, pentru a sprijini dezvoltarea economica a comunitatilor locale".
Al doilea capitol denumit Cadrul natural al Masivului Rarau cuprinde aspecte privind caracterizarea fizico-geografica a masivului. Aceste aspecte sunt foarte importante de analizat pentru orice unitate montana si nu numai. Este foarte important de stiut pozitia geografica, relieful, clima, hidrografia, vegetatia si fauna inainte de a studia celelalte aspecte ale regiunii de studiu.
Al treilea capitol Turismul in Masivul Rarau analizeaza caile de acces (traseele turistice), unitatile de cazare, obiectivele turistice ce pot fi vizitate in timpul drumetiei, dar si sporturile practicate in Masivul Rarau.
In ultimul capitol Protejarea turismul ecologic in Masivul Rarau am incercat sa analizez codurile etice ce trebuiesc respectate de turisti si ecoturisti, necesitatea practicarii acestora si actiunile de protectie a mediului inconjurator si a potentialului turistic.
Din materialul larg al formei initiale a lucrarii, impus de natura subiectului, am selectat din toate partile si capitolele, elementele care mi s-au parut esentiale, iar din indicatiile bibliografice, cele referitoare la lucrari de mare importanta.
Capitolul I. Ecoturismul - generalitati
1.1. Consideratii generale privind turismul ecologic
Turismul se evidentiaza in toate tarile ca o activitate care inregistreza un grad mai ridicat de eficienta economica, atat prin caracteristicile proprii cat si prin cele propagate.
Turismul este un fenomen geografic complex, cu insemnate implicatii demografice si economice, ce consta in deplasarea periodica sau ocazionala a unor persoane in afara localitatiilor de domiciliu, cu diferite motivatii: odihna si agrement, refacere si tratament, in scop cultural, artistic, profesional, comercial, educational, si pentru studii. (N. Cianga)
In decursul ultimelor decenii, activitatile turistice au avut un mers ascendent, iar formele de turism s-au multiplicat, ceea ce a permis o mai buna valorificare a resurselor turistice. Dar totodata se constata si o accentuare a problemelor de poluare a mediului. Astfel, protectia mediului, apararea, conservarea si ameliorarea acestuia reprezinta cele mai dezbatute probleme.
Dezvoltarea activitatiilor turistice presupune acordarea unei atentii deosebite calitatii mediului, prin masuri de conservare si dezvoltare a calitatii sale in zonele turistice, precum si de controlul consecintelor activitatilor turistice, in vederea utilizarii rationale a resurselor turistice.
Mediul inconjurator, intr-o acceptiune mai larga, reprezinta un ansamblu de factori naturali (chimici, fizico-geografici) si sociologici (culturali), suscceptibili de a actiona asupra organismelor vii si asupra omului si activitatilor sale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Potentialul Turismului Ecologic in Masivul Rarau.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!