Potentialul Turistic al Spatiului Rural si Valorificarea Lui in Depresiunea Fagaras

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Activitatea turistica reprezinta calatoria de placere, pentru recreere. Aceasta notiune a fost extinsa in ultimii ani pentru a include orice calatorie in afara zonei in care cineva traieste sau munceste, de la calatorii de o zi pana la vacante in strainatate. Turismul se numara printre cele cateva fenomene ce s-au impus in epoca contemporana, dezvoltarea sa spectaculoasa constituind o trasatura caracteristica secolelor XX si XXI.
Termenul de turism are un continut cat se poate de complex, specialistii atribuindu-i sensuri diferite. Plecand de la originea sa (de la cuvintele latinesti turnare - a se intoarce si turnus - miscare circulara), termenul desemneaza o calatorie cu intoarcere in punctul de plecare, acesta regasindu-se in majoritatea limbilor de larga circulatie (in franceza - tourisme, in engleza - tourism, in italiana - tourismo, in germana - tourismus, in rusa - turizm etc.)
In prezent, activitatea turistica se inscrie intre fenomenele ce s-au impus in mod deosebit pe plan mondial, dezvoltarea sa permanenta constituind una dintre principalele tendinte ale secolului nostru si, in special, a celei de-a doua jumatati a acestuia, cand se poate vorbi cu adevarat de o ,,explozie turistica" Ca mijloc de utilizare in mod placut si in conditii de confort a timpului liber, turismul a devenit in zilele noastre o activitate social-culturala si economica de mare importanta, fiind un element esential care contribuie la echilibrarea balantei de plati a unei tari.
Romania dispune de un important potential turistic, atat natural, cat si cultural-istoric. Potentialul natural este dat de marea varietate a peisajului (de la peisajul marin si deltaic la cel montan - impadurit, cu pajisti intinse sau, din contra, cu creste ascutite si stanci golase) si, de asemenea de marea bogatie a izvoarelor minerale si termale ce o plaseaza pe unul din primele locuri in Europa. Potentialul cultural este dat de varietatea vestigiilor (ale culturilor neolitice, grecesti, romane, dacice), monumentelor istorice, arhitectonice, de arta si de foarte buna conservare a civilizatiei populare (folclor, etnografie, arta populara).
Pentru a-si satisface nevoia de miscare fizica, oamenii doresc sa-si petreaca mai mult timp liber in mijlocul naturii, in zone cu un cadru natural cat mai pitoresc si cat mai putin poluate. Aceste zone se gasesc cu precadere in spatiul rural, agroturismul afirmandu-se ca o solutie de evadare a orasenilor din mediul urban deosebit de stresant.
Din 1990, in Romania a inceput sa se dezvolte turismul rural (agroturismul). Nucleul l-a constituit zona Moeciu - Bran. Apoi, fenomenul s-a extins in toata tara. Pe de o parte turistii au inceput sa prefere linistea si aerul nepoluat din mediul rural in locul hotelurilor. Turismul rural ofera turistilor straini posibilitatea de a cunoaste direct traditiile poporului roman, ospitalitatea acestuia si bucataria autentica din fiecare zona. Frumusetea cadrului natural si monumentele istorice de valoare nationala si internationala, creeaza premisele obtinerii unui important aport economic din sfera turismului rural.
Dezvoltarea si promovarea turismului rural romanesc este realizata de Asociatia Nationala pentru Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), organizatie non-guvernamentala infiintata in 1994, membra a Federatiei Europene de Turism Rural - EUROGITES. ANTREC are 31 de filiale judetene, un numar de 2500 de membrii si pensiuni turistice si agroturistice in 770 de sate romanesti 
Turismul rural se desfasoara in ariile extraurbane, utilizeaza pensiunile si fermele agroturistice pentru cazare si servirea mesei, beneficiaza de un mediu nepoluat si de atractiile turistice naturale sau create de om. Ca forma de ,,loisir" el se practica pentru odihna si recreere, cura de aer, sporturi, instructie si educatie, tratament balnear etc.
Turismul rural se practica in Romania din anii `20-`30, dar abia intre 1973-1974 s-a incercat revitalizarea acestuia prin identificarea a 33 de ,,sate turistice" din toate zonele etnografice si omologarea gospodariilor taranesti, insa, actiunea a fost stopata din ratiuni politice. Ulterior, au fost omologate 13 sate, dar au functionat numai doua: Leresti (Arges) si Sibiel (Sibiu) Dupa 1990, s-au initiat actiuni de promovare a turismului rural, la nivel organizatoric, legislativ, formativ, de cercetare si cooperare internationala. Astfel, s-a infiintat Comisia Zonei Montane, care avea si sarcini de organizare si promovare a turismului in mediul rural, apoi au aparut agenti economici specializati. Apoi, constituirea ANTREC, a dat un nou impuls acestei forme de turism. 
Romania are mari posibilitati de dezvoltare a turismului rural, practicarea acestuia fiind nu numai posibila, dar si necesara in etapa actuala. Veniturile banesti realizate vor duce la ridicarea nivelului de civilizatie a satului romanesc, iar locuitorii sai, prin ospitalitatea deosebita, ar putea schimba radical imaginea Romaniei in lume.
Turismul rural in Depresiunea Fagarasului a cunoscut o importanta dezvoltare datorita potentialului sau natural si antropic, fapt ce i-a determinat pe localnicii din zona, dar si pe altii sa realizeze importanta acestei ocupatii.
Astfel, lucrarea isi propune sa evidentieze patrimoniul turistic al depresiunii, analizand principalele forme de turism ce pot fi practicate in aceasta zona, sa studieze stadiul actual de valorificare al potentialului turistic, prin determinarea indicatorilor ce caracterizeaza circulatia turistica, si sa propuna cateva strategii de promovare a acestei regiuni la nivel national.


Fisiere in arhiva (1):

  • Potentialul Turistic al Spatiului Rural si Valorificarea Lui in Depresiunea Fagaras.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!