Potentialul Turistic Balnear intre Agigea si Mangalia

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 5
Capitolul 1 Cadrul natural - introducere tursim balnear 6
1.1. Turismul balnear in Romania 6
1.2. Factorii terapeutici naturali si efectele lor 8
Capitolul 2 Asezare matematica (fizico-geografica) 12
2.1. Statiunea Agigea 12
2.2. Statiunea Techirghiol 12
2.3. Statiunea Mangalia 13
2.4. Statiunea Eforie Nord si Eforie Sud 14
Capitolul 3 Personalitate fizico-geografica 16
3.1 Relieful 17
3.1.1. Relieful statiunii Agigea 17
3.1.2. Relieful statiunii Mangalia 17
3.1.3. Relieful statiunii Eforie Nord si Eforie Sud 18
3.2. Clima 18
3.2.1. Clima statiunii Agigea 18
3.2.2. Clima statiunii Techirghiol 19
3.2.3. Clima statiunii Mangalia 19
3.2.4. Clima Statiunii Eforie Nord si Eforie Sud 19
3.3. Hidrografia 20
3.3.1. Hidrografia statiunii Agigea 20
3.3.2. Hidrografia statiunii Techirghiol 20
3.3.3. Hidrografia statiunii Eforie Nord si Eforie Sud 22
3.4. Solurile 23
3.4.1. Solurile din statiunea Agigea 23
3.4.2. Solurile din statiunea Techirghiol 23
3.4.3. Solurile din statiunea Mangalia 24
3.4.4. Solurile statiunii Eforie Nord 25
3.5. Vegetatia si fauna 25
Capitolul 4 Potentialul natural - valente ale apei si ale aerului 27
4.1. Factori terapeutici ai litoralului Marii Negre 28
4.2. Statiunea Agigea 31
4.3. Statiunea Techirghiol 31
4.4. Statiunea Mangalia 33
4.5. Statiunea Eforie Nord si Eforie Sud 34
4.6. Indicatii de cura balneara profilactica 35
Capitolul 5 Potential antropic - capacitatea de cazare, alimentatie plublica, infrastructura 38
5.1. Principalele atractii turistice ale zonei dintre Agigea si Mangalia 38
5.1.1. Statiunea Agigea 38
5.1.2. Statiunea Techirghiol 39
5.1.3. Statiunea Mangalia 44
5.1.4. Statiunea Eforie Nord si Eforie Sud 50
5.2. Analiza principalilor indicatori de circulatie turistica 51
5.2.1. Numarul sosirilor 52
5.2.2. Numarul innoptarilor 53
5.2.3. Durata medie a sejurului 54
Capitolul 6 Strategii de dezvoltare 56
6.1. Analiza SWOT a turismului balnear dintre Agigea si Mangalia 56
6.2. Strategia nationala de dezvoltare a turismului balnear 60
6.3. Programe de dezvoltare si promovarea turismului balnear de pe litoral 62
6.4. Strategii de dezvoltare a statiunilor balneare din zona dintre Agigea si Mangalia 63
Concluzii 68
Bibliografie 72


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Avand in considerare distributia activitatii turistice la nivel mondial observam ca sunt regiuni foarte dezvoltate din punct de vedere al activitatii turistice si regiuni cu potential turistic ridicat in care turismul este in continuare absent.
Lucrarea intitulata "Potentialul turistic balnear intre Agigea si Mangalia" isi propune sa studieze activitatea turistica balneara a celor trei statiuni balneare, respectiv Agigea, Mangalia, Eforie Nord si Techirghiol.
Motivul pentru care am ales acesta tema il constituie necesitatea promovarii si valorificarii potentialului touristic balnear in Romania, in special in zona litorala, cuprinsa intre statiunea Agigea si Mangalia. Consider ca aceasta zona are un potential de atragere a turistilor straini ce opteaza pentru acest tip de turism ca forma de recreede si odihna. Principalul punct forte al acestei zone il constituie localizarea, langa litoral, ceea ce ii ofera Romaniei un atu in comparatie cu celelalte tari care practica acest tip de turism.
Capitolul 1 prezinta aspecte ale turismului balnear in Romania precum si fatorii terapeutici naturali si electele lor.
Capitolul 2 prezinta asezarea matematica a statiunilor studiate, respectiv Agigea, Mangalia, Eforie Nord si Techirghiol.
Capitolul 3 prezinta elemente ale personalitatii fizico-geografice, respectiv elemente de relief, clima, hidrografia si solurile statiunilor analizate.
Capitolul 4 prezinta potentialul natural al zonei din punct de vedere al valentei aerului si al apei, indentificand factorii terapeutici, indicatiile curelor balneare, fiind prezentate individual, in functie de fiecare statiune cat si la nivelul regiunii.
Capitolul 5 prezinta potentialul antropic al celor trei statiuni subliniind principalele atractii turistice si analizand principalii indicatori ai circulatiei turistice din Agigea, Mangalia, Eforie Nord si Techirghiol: capacitatea de cazare turistica, numarul sosirilor, numarul innoptarilor si durata medie a sejurului.
Capitolul 6 intitulat "Strategii de dezvoltare" realizeaza o analiza SWOT a regiunii, prezinta strategia nationala de dezvoltare a turismului balnear in Romania precum si programe de dezvoltare si promovare a acestuia.
Contributia personala se reflecta in analiza activitatii turistice aferente celor trei statiuni precum si in propunerile de dezvoltare si promovare a activitatii turistice balneare.
Capitolul 1 Cadrul natural - introducere tursim balnear
1.1. Turismul balnear in Romania
Romania, datorita asezarii geografice si structurii geologice complexe a scoartei pamantului, dispune de o mare bogatie de facctori naturali de cura- ape minerale, mofete, namoluri, lacuri terapeutice- raspandite cu generozitate pe aproape intreaga suprafata a tarii, in diferite zone climatice.
Pe teritoriul tarii noastre exista aproape toate tipurile de ape cunoscute - oligominerale, alcaline, alcalino-teroase, clorurate-sodice, iodurate, sulfatate, feruginoase, arsenicale, sulfuroase, carbogazoase, radioactive etc. - cu o foarte mare varietate in privinta compozitiei chimice, a gradului de mineralizare si a temperaturii lor.
Mofetele (emanatii naturate de gaze terapeutice) contin bioxid de carbon sau hidrigen sulfurat, iar namolurile terapeutice sunt de tip sapropelic, de turba si mineral.
Tara noastra dispune, de asemenea, de tipuri variate de climat, in raport cu unitatile geografice si cu altitudinea (climat de litoral, de campie, de dealuri si coline, de munti mijlocii si inalti).
Se cunoaste ca o serie de factori naturali de cura au fost utilizati pentru tratament cu aproape doua milenii in urma, dovezi materiale atestand ca romanii au folosit apele minerale de la Baile Herculane in scopuri terapeutice.
In decursul timpului, descoperirea de ape minerale si namoluri creat premisele aparitiei unor stabilimente balneare, la inceput mai rudimentare, care incepand din secolele XVIII si XIX s-au dezvoltat treptat.
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, baza materiala a statiunilor a fost modernizata extinzandu-se si diversificandu-se intr-un ritm vertiginos, mai ales, in ultimul deceniu. Tara noatra dispune azi de peste 160 de statiuni si localitati cu factori curativi naturali. In multe dintre ele, destinate tratamentului cu factori naturali, s-au construit unitati moderne de tipul hotelurilor de cura si complexelor sanatoriale, in care serviciile de cazare, masa si tratament sunt oferite in cadrul aceleiasi cladiri (ex. Baile Felix, Herculane, Sovata, Baile Tusnad, Covasna, Caciulata, Amara, Sangeroz-Bai, Mangalia, Slanic etc.)
Investitiile actuale si cele viitoare pun in continuare accentul pe dezvoltarea acestor tipuri de constructii, permitandu-se astfel ca tratamentul sa poata fi administrat cu aceeasi eficacitate in tot cursul anului, nu numai in sezonul cald. In bazele moderne de tratament construite in statiuni, s-au creat conditii optime de utilizare complexa a factorilor naturali de cura, pe baza rezultatelor obtinute in cadrul cercetarilor stiintifice medicale. In paralel cu factorii naturali de cura , statiunile balneo-climatice dispun insa si de o larga gma de proceduri terapeutice care folosesc factorii fizici artificiali grupati in sectiile de fizio-terapie, mecanoterapie, pneumoterapie si altele, dotate cu instalatii si aparatura moderna.


Fisiere in arhiva (1):

  • Potentialul Turistic Balnear intre Agigea si Mangalia.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!