Practici neetice în comerțul on-line

Cuprins licență

Introducere 4
Capitolul 1. Aspecte legislative privind comertul electronic 5
Capitolul 2. Studiu de caz privind practici neetice in comertul on-line ..18
2.1 Comertul online in Romania in 2014 si 2015 20
2.2 Ce reclama oamenii la Protectia Consumatorilor ...23
2.3 Cel mai important aspect pentru consumatori: informarea .23
2.4 Ce obligatii mai au magazinele virtuale ..24
2.5 Reclamatiile in mediul on-line ...24
2.6 Studiu de caz -  Biletele on-line ...26
2.7 Principalele zone cu probleme 26
2.7.1 Exemple pozitive in comertul on-line 27
2.8 Website-uri, in atentia ANPC ..28
Concluzii .31
Bibliografie ..32


Extras din licență

Introducere
In economia actuala informatia este unul din cele mai importante bunuri ale unei organizatii, probabil inferioara doar resurselor umane. Fiecare aspect al societatii, inclusiv mediul de afaceri este influentat de informatii, care sunt interconectate. Asta nu inseamna ca fiecare aspect al vietii este online, ci ca, indiferent daca cineva participa sau nu, el este afectat de acest aspect. 
Din perspectiva afacerilor, informatia a devenit unul din cele mai importante bunuri. Astfel, securitatea informatiei are o importanta deosebita pentru companiile care vor sa implementeze afaceri electronice. Principala problema referitoare la securitatea acestora este ca insasi natura informatiei impreuna cu mediul de creare, dezvoltare, stocare si transmisie - calculatoarele, retelele de comunicatii si mai ales Internetul, care este prin conceptie un mediu deschis si nesecurizat - sunt foarte greu de controlat. In ziua de astazi este foarte usor sa creezi, sa modifici si sa transmiti informatia.
Comertul electronic se afla inca intr-o faza incipienta. Clientii manifesta temeri in ceea ce priveste acest tip de comert, in special, datorita problemelor de securitate ce apar (furtul ID-urilor, parolelor, numerelor cardurilor de credit, confidentialitatea datelor personale, etc.). Acestea se datoreaza faptului ca, multe firme nu au adoptat modelul electronic potrivit pentru desfasurarea comertului lor electronic sau intampina dificultati in integrarea comenzilor legate de securizarea site-ului Web si a informatiilor obtinute online, in activitatea curenta a firmei. 
Cu toate acestea, este o certitudine faptul ca numarul clientilor magazinelor electronice si a firmelor ce adopta solutiile comertului electronic este in continua crestere. Multi furnizori de servicii Internet popularizeaza sistemul de cumparare online tocmai pentru a aduce un plus de incredere si consideratie.
Avand o crestere continua si cu o prezenta din ce in ce mai numeroasa a comerciantilor traditionali, aceasta piata reprezinta o tema de interes pentru cumparatorul din ziua de azi, dar si in mediul traditional, acest mediu nu este lipsit de inselatorie si diferite siretlicuri. Din acest motiv am considerat ca fiind foarte utila alegerea unei asemenea teme, si efectuarea unui studiu asupra problemelor cu care s-au confruntat pana acum utilizatorii.
Lucrarea " Practici neetice in comertul on-line din Romania" prezinta probleme cu care se confrunta utilizatorii acestui tip de comert si este structurata pe doua capitole. Primul capitol " Legislatia in domeniul comertului electronic" analizeaza aspecte legate de legislatia care se aplica in cazul acestor tipuri de activitati.
Cel de al doilea capitol cuprinde o serie de exemple negative ce analizeaza nemultumirile clientilor cu privire la produsele si serviciile solicitate si cele obtinute, precum si modalitatile de solutionare. In cadrul exemplelor sunt incluse atat experiente negative ale unor consumatori, dar si experiente pozitive. Atunci cand avem parte de un comportament neetic din partea comerciantiilor, si ne lovim de probleme (nelivrarea comenzii, neacceptarea produselor achizitionate in termenul de returnare, neacceptarea in service sau alte probleme), trebuie ca fiecare consumator sa fie constient de ajutorul la care poate apela.
Desi increderea consumatorilor in organele de control ANPC este destul de scazuta, in aceasta lucrare se evidentiaza cateva situatii in care actiunea ANPC a dus la rezolvarea unor nedreptati, dat fiind faptul ca, consumatorii respectivi au stiut ce drepturi au.
Printre altele sunt prezentate si cateva statistici cu privire la gradul de dezvoltare al comertului on-line, metodele de plata, numarul de reclamatii, cele mai cumparate produse in mediul on-line, etc.
Capitolul 1 Aspecte legislative privind comertul electronic
Intr-o economie in rapida dezvoltare, canalele alternative de vanzare si viteza crescuta de comunicare, precum si metodele publicitare rapide si facile reprezinta fara indoiala aspectele pozitive ale tranzactiilor desfasurate prin mijloace electronice pentru furnizorii de servicii.
Domeniul comertului electronic in Romania a fost impulsionat in mod substantial prin cresterea rapida a numarului de servicii prestate prin mijloace electronice, care a atras atentia atat a companiilor, cat si a consumatorilor asupra acestui domeniu, prin marea viteza de efectuare a tranzactiilor, dar si prin costurile lor reduse. Tranzactiile efectuate prin mijloace electronice au dat un imbold major intreprinderilor mici si mijlocii sa utilizeze internetul pentru a-si dezvolta afacerile si au oferit posibilitatea consumatorilor din Romania de a accesa bunuri si servicii la care altfel acestia nu ar fi avut acces. 
Pentru consumatori, comertul electronic reprezinta un consum redus de timp si ofera o mai mare varietate de optiuni, intrucat magazinele virtuale pot fi vizitate usor si rapid de oriunde din Romania unde exista un calculator.
In sens larg, comertul electronic reprezinta un schimb electronic de informatii intre o afacere si clientii sai. Acesta se poate realiza prin fax, telefon, voice-mail , e-mail , extranet sau internet .
In sens restrans, comertul electronic este una din solutiile complexe pe care le ofera tehnologia Internet. Aceasta inseamna ca o multitudine de aplicatii si de furnizori de servicii Internet trebuie sa conlucreze intr-o sincronizare perfecta pentru ca un site de comert electronic sa poata functiona.
Comertul electronic cuprinde o gama larga de tehnologii, cum ar fi:
-  EDI (Electronic Data Interchange); 
-  mesageria X.400;
-  posta electronica; 
-  Internet / WWW; 
Intranet-ul -  reteaua interna a unei companii, organizata dupa principiile Internet ului; 
Extranet-ul -  reteaua care functioneaza dupa modelul Internet-ului si care asigura schimbul electronic de informatii intre colaboratorii companiei: furnizori, clienti, banci.
Tranzactionarea electronica a marfurilor si serviciilor reprezinta o extensie a comertului actual. Astfel se obtine o eficienta sporita, in sensul reducerii costurilor si in ceea ce priveste efectul marketingului, imbunatatind-se relatia dintre beneficiar si client. Comertul electronic faciliteaza si cooperarea intre firme: reduce costurile de marketing si de livrare, permite intrarea pe piete noi si sprijina strategia de marketing a firmei. In viitorul apropiat, comertul electronic va avea un impact puternic asupra competitivitatii firmelor. Mai mult, comertul electronic nu este restrictionat de frontierele statelor, dar depinde de existenta sau inexistenta retelelor de calculatoare si a infrastructurii bancare care sa permita efectuarea platilor prin Internet.


Fisiere în arhivă (1):

  • Practici neetice in comertul on-line.docx

Imagini din acest licență

Bibliografie

1. http://www.anpc.gov.ro/articol/192/11-website-uri-in-atentia-anpc 
2. http://www.business24.ro/articole/studiu+comert+online+romania 
3. http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-6057014-legislatia-din-romania-domeniul-comertului-electronic.htm 
4. http://www.efrauda.ro/pages.do;jsessionid=5F8EAC8A4ED2A164EEAED96F141313DC?idArticol=48 
5. http://www.gds.ro/Local/2016-01-21/cum-puteti-restitui-produsele-cumparate-line/ 
6. http://thehappycherry.blogspot.ro/2009/05/capitolul-i-dezvoltarea-comertului.html 
7. http://www.legi-internet.ro/legislatie-itc/comert-electronic/legea-comertului-electronic.html


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!