Precipitatiile Atmosferice, Hazardurile si Riscurile Pluviometrice si Influenta lor Asupra Mediului Geografic al Municipiului Falticeni

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere . 4
Capitolul 1. Scurt istoric al observatiilor si cercetarilor pluviometriei din Podisul Sucevei si al Falticeniului . 6
Capitolul 2. Factorii pluvio-genetici . 8
2.1 Factorii dinamici . 8
2.1.1 Centrii barici . 8
2.1.2 Perioade sinoptice caracteristice . 13
2.2 Factorii radiativi . 16
2.2.1 Radiatia solara directa . 17
2.2.2 Radiatia solara difuza . 17
2.2.3 Radiatia solara globala . 17
2.2.4 Radiatia reflectata . 19
2.2.5 Radiatia absorbita . 19
2.2.6 Radiatia efectiva . 19
2.2.7 Bilantul radiativ . 20
2.3 Factorii fizico-geografici . 22
2.3.1 Asezarea . 22
2.3.2 Relieful . 23
2.3.3 Hidrografia . 24
2.3.4 Vegetatia . 27
2.3.5 Solurile . 29
2.4 Factorul antropic . 31
Capitolul 3. Analiza evolutiei in timp a precipitatiilor la Falticeni . 33
3.1 Cantitatile anuale de precipitatii . 34
3.2 Cantitatile sezoniere de precipitatii . 34
3.3 Cantitatile anotimpuale de precipitatii . 36
3.4 Cantitatile lunare de precipitatii . 38
3.5 Numarul de zile cu precipitatii . 41
Capitolul 4. Hazardurile si riscurile pluviometrice . 43
4.1 Bruma si inghetul . 43
4.2 Ploile torentiale . 46
4.3 Seceta si uscaciunea . 47
4.4 Grindina . 49
4.5 Orajele . 51
4.6 Ceata . 54
4.7 Chiciura . 55
4.8 Poleiul . 57
4.9 Viscolul . 59
4.10 Ninsorile abundente si stratul de zapada . 60
Concluzii . 63
Bibliografie . 67


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Lucrarea de licenta ,,Precipitatiile atmosferice, hazardurile si riscurile pluviometrice si influenta lor asupra mediului geografic al municipiului Falticeni" este o lucrare generala care isi propune sa evidentieze pluviometria orasului Falticeni si al imprejurimilor, cat si unele schimbari care au avut loc de-a lungul ultimilor ani in caracteristicile pluviometrice.
Acest studiu pluviometric al Falticeniului este o lucrare care vrea sa completeze informatiile stiintifice de natura climatologica ce exista deja pentru acest areal geografic si sa prezinte, pentru prima data pe baza unui fond de date amplu, schimbarile pluviometrice survenite odata cu cresterea orasului si a industrializarii.
Prin elaborarea acestei lucrari am incercat sa pun in practica o parte din cunostintele acumulate de-a lungul celor trei ani universitari, mai ales la desciplinele de specialitate (Meteorologie, Climatologie).
Motivatia alegerii acestei teme pentru lucrarea de licenta rezulta din faptul ca subiectul in sine este generos, amplu, de mare actualitate si importanta.
Meteorologia este o ramura a stiintelor geografice si are ca obiect studierea atmosferei si a fenomenelor care se produc in cuprinsul acesteia. Este o stiinta a naturii, o stiinta cu un specific bine determinat. 
Faptul ca intreaga noastra activitate este strans influentata de schimbarile care au loc in atmosfera, ca insasi conditiile de viata sunt in general puternic influentate de aspectul vremii, a facut ca meteorologia sa ocupe un loc important in randul stiintelor naturii.
,,Vremea si clima" influenteaza activitatea oamenilor si dirijeaza chiar economia regiunilor unei tari. 
In agricultura meteorologia ocupa un loc din ce in ce mai important. Cercetarea regimului termic si de umezeala a solului, legat de diferite faze de dezvoltare biologica a plantelor, a facut sa se dezvolte o noua ramura a acestei stiinte: agrometeorologia. 
Medicina moderna tine in permanenta cont de influenta factorilor atmosferici asupra modului cum evolueaza diferitele maladii. In marile clinici pe langa medici, lucreaza meteorologi care dau indicatii asupra variatiei factorilor atmosferici.
Amploarea marilor constructii publice si industriale nu este de conceput fara cunoasterea in prealabil a particularitatilor climatice ale regiunilor respective. Prin reluarea in consideratii sau printr-o cunoastere insuficienta a datelor meteorologice, au fost si pot fi prilejuite pagube enorme.
Fondul de date de baza utilizat se compune din parametrii climatici ai diferitelor elemente si fenomene pluviometrice din perioada 1961 - 2009, extrase din arhivele Statiei Meteorologice Suceava si a Statiunii de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultura Falticeni. Aceste date au folosit la calcularea altor indicatori climatici (medii lunare, semestriale, anuale).
Metodele de baza cel mai frecvent folosite in intocmirea studiului au fost cea a analizei, comparatiei si matematice.
Este evident ca demersul meu stiintific nu ar fi fost posibil fara sprijinul si indrumarile competente ale domnului lector univ. dr. Dumitru Mihaila, conducatorul stiintific al acestei lucrari, caruia ii multumesc in mod deosebit pe aceasta cale.
Multumirile mele se indreapta de asemenea si catre intregul colectiv de cadre didactice de la Departamentul de Geografia Turismului din cadrul Facultatii de Istorie si Geografie a Universitatii ,,Stefan cel Mare" din Suceava, care mi-au indrumat primii pasi in descoperirea realitatilor geografice atat de complexe si mi-au format primele deprinderi in cercetarea geografica.
Multumesc tuturor institutiilor care au avut amabilitatea de a-mi pune la dispozitie toate datele si documentatia de care am avut nevoie pentru lucrarea de fata, in special Statia Meteorologica Suceava, Statiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Pomicultura Falticeni, Agentia de Protectie a Mediului Suceava, Sistemul de Gospodarire a Apelor Suceava si, nu in ultimul rand, Primaria Municipiului Falticeni.
Capitolul 1. SCURT ISTORIC AL OBSERVATIILOR SI CERCETARILOR PLUVIOMETRICE DIN PODISUL SUCEVEI SI AL FALTICENIULUI
Existenta unor diferentieri in clima partii de nord-est a teritoriului Romaniei a fost de mult sesizata. Informatii razlete asupra unor trasaturi climatice ale acestei regiuni apar in documente oficiale, cronici, sau lucrari literare. Aceste informatii erau sumare si cu un grad mare de subiectivism, datorita lipsei observatiilor instrumentale. Ele se refereau in special la fenomenele atmosferice manifestate cu pregnanta, asa cum sunt grindina, gerurile puternice, ninsorile abundente, ploile care provocau inundatii, secetele etc.
Aprecieri asupra climei se gasesc in ,,Letopisetul Moldovei" din 1640. Grigore Ureche consemneaza anul 1504 ca fiind unul foarte ploios, cu mari inundatii ,,peste vara au fost ploi grele si puhoaie de apa cat s-au facut multa inecare", iar anul 1585 ca fiind unul extrem de secetos, ,,mare seceta s-au facut in tara, cat au secat toate izvoarele, vaile, baltile si unde prindeau mai inainte peste, acolo arai cu plugul".


Fisiere in arhiva (1):

  • Precipitatiile Atmosferice, Hazardurile si Riscurile Pluviometrice si Influenta lor Asupra Mediului Geografic al Municipiului Falticeni.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!