Prefectul, Autoritate de Tutela Administrativa

Cuprins licenta Cum descarc?

Cuprins 3
CAPITOLUL I - Consideratii generale 4
1.2 Scurt istoric al institutiei prefectului 7
1.3 Despre natura juridica a institutiei prefectului 11
CAPITOLUL II Bazele legale si constitutionale ale functiei de prefect 14
2.1 Numirea si eliberearea din functie a prefectului 14
2.2 Incompatibilitati ale functiei de prefect 20
2.3 Depolitizarea si profesionalizarea functiei de prefect 22
2.4 Drepturile si indatoririle prefectului 24
2.5 Drept comparat 26
CAPITOLUL III ROLUL SI ATRIBUTIILE PREFECTULUI 28
3.1 Rolul prefectului ca organ de tutela administrativa 28
3.2 Raportul prefectului cu autoritatile autonome locale 32
3.3 Atributiile Prefectului 35
3.3.2. Atributii de control si supraveghere a autoritatilor locale 46
3.4 Competenta materiala a Prefectului 48
3.4.1. Competenta materiala a prefectului 52
CAPITOLUL IV Actele si raspunderea prefectului 53
4.1 Actele prefectului 53
4.2 Raspunderea Prefectului 56
4.2.1. Regimul raspunderii functionarilor publici. Spiritul de responsabilitate al functionarului public 56
4.2.2. Formele raspunderii juridice a functionarilor publici 59
4.2.3. Raspunderea administrativ-disciplinara, potrivit Statutului 61
4.2.4. Raspunderea contraventionala si raspunderea penala a functionarului public 63
CAPITOLUL IV INSTITUTIA PREFECTULUI 65
5.1 Organizarea si functionarea Institutiei Prefectului 65
5.2 Cancelaria Prefectului 67
5.3 Oficiile prefecturale 69
5.4 Colegiul prefectural 71
CONCLUZII 72
BIBLIOGRAFIE 74


Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul I - Consideratii generale
1.1 Notiunea de administratie publica - privire generala
Notiunea de administratie publica are un dublu sens, unul de organizare, celalalt de activitate . 
Administratia publica conceputa ca sistem de organe ale statului este alcatuita din: Presedintele Romaniei, Guvern, ministere si celelalte organe ale administratiei publice centrale de specialitate, serviciile lor descentralizate in judete, prefectul si autoritatile administratiei publice locale . 
Administratia publica conceputa ca activitate are doua componente:
1. Componenta executiv-dispozitiva, prin care administratia publica organizeaza executarea si executa in concret legile, adoptand, in acest scop, acte administrative de autoritate;
2. Componenta de prestare de servicii publice, prin care administratia publica infiinteaza, organizeaza si ia toate masurile pentru asigurarea bunei functionari a serviciilor publice. In acest scop administratia publica incheie diverse acte juridice bilaterale sau multilaterale, savarseste diferite fapte materiale si executa anumite operatiuni tehnico-materiale . 
Administratia publica s-a dezvoltat ca o anexa a puterii executive, pe masura extinderii sarcinilor pe care guvernarea si le-a asumat sau a celor care i-au fost impuse intr-un fel sau altul de societate.
Termenul de "administratie" este comod si se aplica ansamblului aparatului Administrativ, dar in administratie exista de fapt mai multe "administratii". Acestea prezinta de la una la alta diferente, nu au aceleasi trasaturi, aceleasi procedee in cadrul aceleiasi tari .
Notiunea de administratie are mai multe acceptiuni. Din punct de vedere etimologic, aceasta vine din latinescul ad minister - a servi pentru. In limbajul curent, a administra inseamna a conduce, a organiza, a dirija activitati publice si particulare . 
Prin termenul administratie se poate intelege: continutul principal al activitatii puterii executive a statului; sistemul de autoritati publice care infaptuiesc puterea executiva; conducerea unui agent economic sau institutii social-culturale; un compartiment (directie, sectie, sector, serviciu, birou) din unitatile direct productive sau institutii social-culturale, care nu desfasoara nemijlocit o activitate direct productiva . 
Dintre multiplele sensuri ale termenului de administratie, preocuparile teoretice s-au axat in principal pe clarificarea notiunii de administratie publica, luata ca forma de exercitare a puterii executive in stat, mai ales datorita importantei pe care o reprezinta cunoasterea exacta a acestei activitati in intimitate; a modului in care trebuie sa fie organizata realizarea ei in practica, moment esential, de care depinde in mare masura infaptuirea rolului statului in organizarea si conducerea societatii . 
Prin administratia publica se realizeaza functia executiva a statului, intrucat ea are ca sarcina organizarea executarii si executarea in concret a legilor. Administratia publica cuprinde organele administratiei publice centrale si serviciile lor descentralizate, precum si organele administratiei publice locale. Toate aceste autoritati publice isi desfasoara activitatea sub conducerea generala a Guvernului, care este seful puterii executive. Diferite fapte materiale si executa anumite operatiuni tehnico-materiale . 
O alta definitie a administratiei publice ar fi aceea ca aceasta reprezinta acea activitate care consta in principal in organizarea si asigurarea executarii, dar si in executarea in concret a prevederilor constitutionale, a actelor normative si a celorlalte acte juridice emise de catre autoritatile statului de drept, activitate ce este realizata de catre autoritatile administratiei publice .


Fisiere in arhiva (1):

  • Prefectul, Autoritate de Tutela Administrativa.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!