Prefectul - Organ de Tutela Administrativa

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I 3
ASPECTE INTRODUCTIVE. ADMINISTRATIA PUBLICA 3
1.1 Organizarea Sistemului de administratie publica 3
1.2 Componentele sistemului de Administratie Publica 7
1.3 Raporturile juridice dintre componentele sistemului administrativ 11
CAPITOLUL II 14
TUTELA ADMINISTRATIVA. REGLEMENTARE INTERNA 14
2.1 Tutela administrativa in perioada interbelica 14
2.1.1. Principiile ce au stat la baza organizarii administratiei publice locale in legislatia lui Cuza 14
2.1.2 Principiile constitutionale si reglementarea tutelei administrative in Romania interbelica (1918-1938) 20
2.2 Tutela administrativa. Reglementare conform actualei legislatii 35
CAPITOLUL III 40
INSTITUTIA TUTELEI ADMINISTRATIVE SI CONTROLUL EXERCITAT DE ACEASTA 40
3.1 Prefectul - autoritate de tutela administrativa 40
3.2 Raspunderea prefectului in exercitarea atributiei de tutela administrativa 44
3.3 Procedura controlului de catre prefect a legalitatii actelor administrative adoptate sau emise de autoritatile publice locale 48
BIBLIOGRAFIE 52


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
ASPECTE INTRODUCTIVE. ADMINISTRATIA PUBLICA
1.1 Organizarea Sistemului de administratie publica
Termenul de administratie provine din limba latina administer traducandu-se prin: agent, ajutator, servitor.
Dictionarul limbii romane retine pentru verbul a administra explicatia: a conduce, a carmui, iar pentru administratie totalitatea autoritatilor administrative existente intr-un stat, sectie sau serviciu, care se ocupa de problemele administrative ale unei institutii sau agent economic.
In dreptul administrativ traditional, notiunea de ,,administratie publica" a fost amplu si diferit analizata, atat in literatura juridica interbelica, cat si in cea de dupa al doilea razboi mondial. Uneori sfera administratiei de stat, alteori, administratia realizata de organisme statale era privita doar ca o dimensiune a administratiei publice, facandu-se distinctia intre administratia publica de stat si administratia publica a comunitatilor locale. Apoi, administratia de stat, in unele perioade legislative, s-a limitat la activitatea organelor administratiei de stat, ca in alte perioade legislative, de regula dupa adoptarea de noi Constitutii, sa fie extinsa si la activitatea altor organe de stat. Exemplul cel mai elocvent in aceasta privinta ni l-a oferit Art. 48 din Constitutia Romaniei din 1991, care admitea existenta actului administrativ in cazul oricarei autoritati publice. In versiunea din 2003 a Constitutiei, urmare a revizuirii , Art. 48 devenit Art. 52, mentine solutia dupa care actele administrative atacate apartin autoritatilor publice, solutie avuta in vedere si de noua lege a contenciosului administrativ, Legea nr.554/2004 .
In limbajul curent termenul ,,administratie" este utilizat in mai multe sensuri. Astfel, prin administratie se poate intelege: continutul principal al activitatii puterii executive a statului; sistemul de autoritati publice care infaptuiesc puterea executiva; conducerea unui agent economic sau institutii social-culturale; un compartiment (directie, sectie, sector, serviciu, birou) din unitatile direct productive sau institutii social-culturale, care nu desfasoara nemijlocit o activitate direct productiva.
Explicarea conceptului de administratie publica se realizeaza prin raportarea la alte notiuni, cum ar fi: serviciul public, putere publica, autoritate administrativa, organ administrativ, interes public.
Dintre multiplele sensuri ale termenului de administratie, preocuparile teoretice s-au axat in principal pe clarificarea notiunii de administratie publica, luata ca forma de exercitare a puterii executive in stat, mai ales datorita importantei pe care o reprezinta cunoasterea exacta a acestei activitati in intimitate, a modului in care trebuie sa fie organizata realizarea ei in practica, moment esential, de care depinde in mare masura infaptuirea rolului statului in organizarea si conducerea societatii. 
In conceptia Profesorului Ioan Alexandru, Administratia Publica este un termen mai larg decat conducerea publica (management public), pentru ca aceasta nu se limiteaza la management ci include imprejurarile politice, sociale, culturale si legale care afecteaza conducerea institutiilor publice.
David H. Rosenbloom, in lucrarea sa ,,Public Administration" releva faptul ca ,, Administratia Publica, ca multe alte stradanii umane, este dificil de definit dar oamenii au cu totii un sens al acesteia, desi sunt pareri diferite despre cum ar putea fi realizata".
De asemenea, considera ca, orice definitie data administratiei publice trebuie sa produca un impact adanc asupra publicului. Sunt asemanari intre administratia publica si cea privata, adesea, acestea sunt relativ neimportante.
Administratia publica are ca principal obiectiv administrarea interesului public, este constransa de Constitutii, dar nu si de forta marketingului, si este considerata un adevar public exercitat in numele suveranilor. 
Administratia publica este o categorie atat de abstracta si variata, incat poate fi descrisa in termeni diferiti. Totusi, o definire a administratiei publice este necesara.
Conceptul de administratie publica, asa dupa cum, de altfel, se cunoaste, in orice societate, fie ea clasica, fie moderna, reprezinta in esenta un instrument al statului indispensabil in atingerea unor deziderate, a unor obiective majore determinate de el, in fapt, de realizare a unor valori politice stabilite prin acte juridice, in scopul satisfacerii interesului general, prin actiunea puterii publice.
Ea este constituita din ansamblul serviciilor publice, a caror buna desfasurare permite realizarea obiectivelor definite de puterea politica. Constituie de asemenea, organizarea care se da oricarui grup social evoluat, instrumentul de coeziune si de coordonare indispensabila, fara de care societatea se ,,dezagregheaza".


Fisiere in arhiva (1):

  • Prefectul - Organ de Tutela Administrativa.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!