Prelucrarea Primara a Strugurilor Rosii intr-o Pensiune Agroturistica, Zona Oltenia

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 2
MEMORIU JUSTIFICATIV 2
CAP. 1. STADIUL ACTUAL SI TENDINTE IN DOMENIUL TEMEI 6
1.1. SITUATIA VITICULTURII PE PLAN MONDIAL SI IN TARA NOASTRA 6
CAP.2. CONCEPTE JURIDICE SI STANDARDE PRIVIND VINIFICAREA STRUGURILOR 10
2.1. LEGEA VIEI SI VINULUI IN SISTEMUL ORGANIZARII COMUNE A PIETEI VITIVINICOLE 10
CAP.3. STADIUL ACTUAL PRIVIND PROCESELE TEHNOLOGICE PENTRU VINIFICAREA STRUGURILOR 16
3.1. SCHEMELE PROCESELOR TEHNOLOGICE DE PRELUCRARE A STRUGURILOR IN VEDEREA OBTINERII VINURILOR ALBE SI ROSII 18
3.2. LINIA TEHNOLOGICA DE VINIFICATIE IN ALB 20
3.3. LINIA TEHNOLOGICA DE VINIFICATIE PENTRU PRODUCEREA VINURILOR DE TIP ROZE 22
3.4. LINIA TEHNOLOGICA DE VINIFICATIE PENTRU PRODUCEREA VINURILOR AROMATE 26
3.5. LINIA TEHNOLOGICA DE VINIFICATIE IN ROSU 26
CAP. 4. ALEGEREA SOLUTIEI PROPUSE PENTRU PROIECTARE 44
4.1. TEHNOLOGIA CLASICA DE VINIFICATIE PRIMARA PENTRU PRODUCEREA VINURILOR ROSII SECI, DE CALITATE SUPERIOARA 48
CAP.5. CALCULUL ECONOMIC AL INVESTITIEI 63
5.1. STABILIREA VALORII INVESTITIEI 63
5.1.1. Valoarea terenului, cladirilor si amenajarilor 63
5.1.2. Valoarea utilajelor supuse montarii 63
5.1.3. Valoarea utilajelor nesupuse montarii 65
5.1.4. Valoarea mobilierului si a obiectelor de inventar 65
5.1.5. Valoarea primei dotari cu mijloace circulante 66
5.2. STABILIREA CHELTUIELILOR PE UN SEZON DE PRELUCRARE 67
5.2.1. Cheltuieli cu utilitatile 67
5.2.2. Cheltuieli cu salariile 67
5.3. AMORTIZAREA INVETITIEI 68
CAP.6 NORME DE PROTECTIA MUNCII SI PREVENIRE SI STINGERE A INCENDIILOR 70
6.1. NORME DE PROTECTIA MUNCII LA IMBUTELIEREA VINURILOR 70
6.2. NORME DE PROTECTIE IMPOTRIVA INCENDIILOR 71
CONCLUZII 72
BIBLIOGRAFIE 74


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Memoriu justificativ
Tema pe care am ales-o pentru a realiza aceasta lucrare este "Prelucrarea primara strugurilor rosii intr-o pensiune agroturistica, zona Oltenia" .
Motivul pentru care am ales aceasta tema, a fost acela de a scoate in evidenta, pe langa tehnologia proprie de obtinere a vinului rosu, si dezvoltarea turismului viti-vinicol si al oenoturismului in aceasta zona, de aceea intreaga activitate se va desfasura intr-o pensiune agroturistica langa care se afla crama si in care se desfasoara intreg procesul tehnologic prin care trece strugurele pana devine vin. 
Lucrarea este structurata pe sase capitole, unde pentru inceput am vorbit despre importanta stiintifica si social economica a viticulturii, de unde au pornit originile culturii de vita de vie si cum a inceput istoria vinului. In continuare am amintit si despre importanta viticulturii din punct de vedere social economic, la care au contribuit o serie de aspecte.
Primul capitol prezinta situatia actuala a viticulturii si al turismului vitivinicol la noi in tara cat si pe plan mondial, cum s-a dezvoltat oenoturismul la noi in tara si prin ce metode poate fi practicat, care este productia de vin in Romania si care sunt regiunile viticole de la noi din tara, mai cuprinde si turismul viti-vinicol in Romania, unde principalul gen de activitate al populatiei Romaniei este viticultura si vinificatia, acestea fiind astfel o sursa de baza in economia tarii, dar si care este situatia viticulturii pe plan mondial, cum au evoluat suprafetele de vii pe glob in ultimele decenii si cum s-a dezvoltat oenoturismul si turismul viti-vinicol in unele tari din lume.
Continutul celui de-al doilea capitol prezinta concepte juridice si standarde cu privire la vinificarea strugurilor, respectiv legislatia privind cultura vitei de vie si productia vinicola, legea viei si vinului, care sunt conditiile de comercializare a produselor vitivinicole si ce conditii trebuie sa indeplineasca o firma producatoare de produse vinicole.
Al treilea capitol cuprinde stadiul actual privind procesele tehnologice pentru vinificarea strugurilor, am reprezentat schemele proceselor tehnologice de prelucrare a strugurilor in vederea obtinerii vinurilor rosii, albe si roze. Tot in acest capitol am descris fiecare linie tehnologica de vinificatie in alb, in rosu, producerea vinului roze si aromat, si mai apoi am descris fiecare etapa a procesului tehnologic de producere a vinului.
In cel de-al patrulea capitol am ales solutia propusa spre proiectare, respectiv proiectarea unei pensiuni agroturistice in scopul practicarii turismului viti-vinicol, am descris zona in care se va desfasura activitatea, soiul de strugure care urmeaza a se prelucra si am descris tehnologia clasica de vinificatie pentru producerea vinurilor rosii seci, de calitate superioara unde am adaptat utilajele necesare desfasurarii procesului tehnologic de vinificatie de la recoltarea strugurilor pana la maturarea acestora, si imbutelierea lor, iar spre sfarsitul capitolului patru am prezentat sub forma tabelara, necesarul de utilaje si volumele de depozitare necesare.
Capitolul cinci prezinta calculul economic al investitiei, incluzand astfel valoarea terenului, cladirilor si amenajarilor, valoarea tuturor utilajelor necesare, valoarea mobilierului si a obiectelor de inventar si valoarea primei dotari cu mijloace circulante. De aici a rezultat valoarea investitiei si am realizat amortizarea investitiei.
Ultimul capitol prezinta normele de protectia muncii si prevenire si stingere a incendiilor, incheiind cu concluziile rezultate in urma parcurgerii proiectului.
Importanta stiintifica
Oenoturismul sau turismul vitivinicol este o activitate cu caracter recreativ practicat in regiuni viticole, avand mai multe beneficii si ofera celor care il practica posibilitatea vizitarii cramelor, cazare in interiorul podgoriilor prin amenajarea unor locuri care indeplinesc acest criteriu cat si degustari de vinuri.[14] 
"Conexiunea dintre cultura vitei de vie, vin si om, cu radacini adanci in istorie, a dat permanent satisfactia generatiilor de a releva si dezlega semnificatia acesteia. Pe baza acestei conexiuni s-a nascut un tip de turism - turism desfasurat pe baza viticulturii, turism vitivinicol sau turism uval - mai devreme in unele tari din Europa si mai tarziu in altele" [1].
Originile cultivarii vitei de vie si a productiei de vin dateaza din timpuri stravechi. Se presupune ca primul vin, avand caracteristici foarte diferite in raport cu vinurile actuale, a fost produs acum aproape 5.000 de ani, in Mesopotamia. Istoria vinului incepe acum 800 de ani, cand vita de vie a fost adusa din Asia Mica in regiunea mediteraneana. Vinul are o indelungata si lunga istorie, in fiecare sticla, in fiecare butoi, sau in fiecare pahar se ascunde o distincta si fascinanta evolutie. Aceasta bautura a jucat un rol important in cultura mai multor popoare, fiind una din primele creatii ale umanitatii. [22]
Originile vinului se regasesc in legende antice. Adevarata natura a vinului nu se poate discuta, ci doar proba, savurand licoarea bahica. Vinul a reprezentat intotdeauna ceva mai mult decat o bautura. Caci ,,numai cine stie sa savureze vinul prin prisma intelectualitatii si esteticii, gaseste in el o picatura de geniu si sclipiri de umor"(Charles Baudelaire), el inseamna civilizatie, filosofie, stiinta, etica, blazon, stil, avand si alte conotatii . [1]


Fisiere in arhiva (1):

  • Prelucrarea Primara a Strugurilor Rosii intr-o Pensiune Agroturistica, Zona Oltenia.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Alexandru Mihalca ,,In onoarea viei si vinului", Arad 2008.
2. Ceobotarescu I.D., C. Neagu, Luminita Bibire, "Utilaj tehnologic pentru vinificatie", Editura Tehnica Bucuresti, Editura Tehnica Chisinau, 1997.
3. Cojocaru C., D. Otel, ,,Manualul inginerului din industria alimentara", EdituraTehnica, Bucuresti, 1968.
4. Cotea V. "Tratat de Oenologie", vol.I, Editura Ceres, Bucuresti, 1985.
5. Cotea, V.D., Sauciuc, J.H.,- Tratat de oenologie, vol.II, Editura Ceres, Bucuresti, 1988.
6. Cotea Victoria, Valeriu V. Cotea, "Viticultura, Ampelografie si Oenologie ", Editura Didactica si Pedagogica, R.A. - Bucuresti.
7. Dr. ing. Gheorghe Bernaz "Cultura vitei de vie", Editura M.A.S.T., 2007.
8. Gheorghita Marin, Muntean Camelia, si colab. "Oenologie vol. I (Bazele Industriei Vinicole) ", Editura Sitech, Craiova, 2006.
9. Glavan Vasile "Turismul In Romania" - Editura Economica, Bucuresti, 2000.
10. Lagadin Nicolae "Eficienta economica in viticultura", Editura Ceres, Bucuresti.
11. M. Martin, Ing. I. Dumitrescu "Vinificatia practica", Editura Tehnica, Bucuresti, 1958.
12. Oslobeanu M., Macici, M., Georgescu, Magdalena, Stoian, V., " Zonarea soiurilor de vita-de-vie in Romania". Editura Ceres, Bucuresti, 1991.
13. Padureanu Vasile, "Curs de oenologie si bauturi traditionale", 
14. Pomohaci N., V.Stoian, M.Gheorghita si colab. "Oenologie", Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1980.
15. Pomohaci Nicolai, Ioan Namolosanu, Viorel Stoian, Valeriu Cotea si colab. "Oenologie" vol. I, Ed. Ceres 2000.
16. Stanciulescu Gheorghe, ,, Vinificatia in rosu", Editura Ceres, Bucuresti, 1977.
17. Snak Oscar, Petre Baron, Nicolae Neacsu "Economia Turismului" Editura Expert, Bucuresti, 2001.
18. Soare, I., "Turism-tipologii si destinatii", Editura Transversal, Targoviste.
19. Slepeanu, I., s.a., "Masini si instalatii folosite in vinificatie", Editura Agrosilvica, Bucuresti, 1959.
20. Slepeanu I., C. Basamac si N. Hudea, "Vinificatia", Editura Agrosilvica, 1968.
21. Unwin Tim, tradus de M. Baiocchi, "Storia del vino". Geografie, "culture e miti dall'antichita ai giorni nostri", 2002.
22. *** - Legea viei si vinului nr. 67/1997
23. *** - Oficiul National al Viei si Vinului (ONVV) 
24. *** - Norme specifice de protectie a muncii pentru fabricarea produselor vinicole, Ministerul muncii si protectiei sociale - Departamentul protectiei muncii, 1999.
25. www.scribd.com/doc/21642161/vinul
26. www.lantecind.ro/vinificatie8.php#util 
27. pentruvin.ro/index.php?page=echipamente-vinificatie 
28. www.enorom.ro/index.php?page=Linii--imbuteliere-/Monobloc/TECHNICAL-MXS 
29. www.scribd.com/doc/57604377/Oenoturismul-Sau-Turismul-Viti 
30. www.scribd.com/doc/111594222/Turismul-Vitivinicol-in-R-M 
31. http://www.scribd.com/doc/39115817/proiect-la-management 
32. http://eagricol.ro/prese-pneumatice/1240-presa-pneumatica-vp11e.html


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!