Preparate Parenterale

Extras din licenta Cum descarc?

A R G U M E N T
Preparatele parenterale sunt forme farmaceutice dozate, sterile, destinate administrarii in tesuturile organismului printr-un procedeu care lezeaza temporar tesuturile.
Denumirea de preparate parenterale deriva de la 'par enteron' (alaturi, in afara intestinului). Exista si alte cai de administrare 'in afara intestinului', dar prin preparate parenterale se inteleg numai acele forme farmaceutice care se administreaza printr-un procedeu care lezeaza temporar tesuturile.
Pot fi solutii, suspensii, emulsii, pulberi sau comprimate destinate injectarii sau implantarii in organism.
Farmacopeea Romana - editia X cuprinde doua monografii de generalitati pentru preparatele parenterale si anume: preparate injectabile si preparate perfuzabile.
Preparatele injectabile sunt definite in Farmacopeea Romana - editia X ca fiind solutii, suspensii, emulsii sterile sau pulberi sterile care se dizolva sau se suspenda intr-un solvent steril inainte de folosire; sunt repartizate in fiole sau flacoane si sunt administrate prin injectare.
Primele preparate injectabile mentionate in Farmacopeea Romana -editia III, au fost serul fiziologic si serul gelatinos.
Datorita insuficientelor cunostinte de fiziologie si bacteriologie, multe incercari au dus la numeroase accidente ca: embolia gazoasa - dupa administrarea de ulei de masline, moartea - provocata prin injectarea de aer, trombozele - la administrarea intravenoasa de acizi.
La ora actuala, medicamentele injectabile constituie forma farmaceutica cea mai raspandita, dupa comprimate si capsule.
CAPITOLUL I
1.Generalitati
Medicamentele parenterale sunt preparate farmaceutice sterile sub forma de solutii, emulsii, pulberi sau comprimate, destinate de a fi administrate transcutanat, printr-un procedeu care lezeaza tesuturile (injectare sau implantare), in corpul uman sau animal.
Denumirea 'parenteral' provine din limba greaca, de la cuvintele 'par' - in afara de si 'enteron' - intestin, termen ce desemneaza medicamentele ce ocolesc tractul gastro-intestinal, sau de la cuvantul grecesc 'parenthitenai' - a injecta, intelegandu-se prin aceasta o grupa delimitata de medicamente, care se administreaza prin injectare, in cea mai mare parte, cu ajutorul seringii sau prin implantare.
Principalele medicamente parenterale sunt: 
- forme lichide injectabile - preparate farmaceutice sterile, sub forma de solutii, suspensii, emulsii, repartizate in fiole sau flacoane, destinate administrarii prin injectare. Produsele au un volum mic, intre 1 - 20 ml si se obtin prin dizolvarea, dispersarea sau emulsionarea substantelor si a eventualilor adjuvanti in apa, pentru preparate injectabile, intr-un lichid neapos sau amestec de solventi. Se administreaza cu seringa,
- forme lichide perfuzabile - preparate farmaceutice izotonice sterile si apirogene, numai sub forma de solutii apoase sau emulsii de tip l/h, care se administreaza intravenos, in volume de 100 ml sau mai mari, cu ajutorul unui dispozitiv de perfuzare,
- forme lichide de diluat pentru uz parenteral - sunt solutii concentrate, sterile, destinate a fi injectate sau administrate prin perfuzare, dupa diluarea intr-un lichid adecvat, 
- pulberi pentru preparate injectabile - substante solide sterile repartizate in recipiente, inainte de administrare se dizolva sau se suspenda in volumul de lichid steril prin agitare si formeaza o solutie perfect limpede sau o suspensie uniforma.
- comprimate pentru solutii injectabile - substanta medicamentoasa este prelucrata sub forma de comprimate care se dizolva in solventul respectiv, in momentul administrarii.
- implanturi - comprimate sterile mici, sub forma de discuri care se introduc in mod aseptic, sub piele, prin incizare. Au efect retard. Se mai numesc si comprimate subcutanate.
- seruri si vaccinuri - biopreparate obtinute din specii microbiene vii sau omorate, toxine microbiene modificate prin diferite procedee si conditionate steril. Se administreaza prin injectare si se utilizeaza in metodele terapeutice bazate pe imunitate.
- produse radiofarmaceutice - sunt solutii injectabile cu substante radioactive ce se utilizeaza in scop diagnostic sau terapeutic.
Calea parenterala reprezinta una din cele mai importante posibilitati de administrare a medicamentelor.
Avantajele medicamentelor parenterale sunt:
- dozaj exact al substantelor medicamentoase,
- rapiditate de actiune,
- dirijarea timpului de actiune a medicamentului injectat,
- evitarea unor efecte secundare,
- evitarea inactivarii actiunii unor substante de catre sucurile digestive,
- posibilitatea de actiune terapeutica localizata prin efectuarea de anestezii locale,
- posibilitatea administrarii unor medicamente care nu sunt absorbite in intestin si prin administrare orala au numai actiune locala,
- administrarea la pacientii in stare de inconstienta, stare de voma,
- terapia parenterala insoteste terapia orala,
- prin administrarea de medicamente pe caile parenterale se evita efectul primului pasaj asupra acestora,
- alimentarea organismului pe cale artificiala prin introducerea de substante nutritive, pe caile parenterale,
- mentinerea homeostaziei prin asigurare pe cale parenterala a lichidelor necesare si a starii de nutritie a organismului,
- dezintoxicarea organismului prin accentuarea diurezei osmotice cu solutii pentru dializa peritoneala.


Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!