Presedintele Romaniei

Extras din licenta Cum descarc?

ARGUMENT
Potrivit Constitutiei, Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii. El vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate .
Pentru definirea functiei de Presedinte al Romaniei - investit cu exercitarea unor atributii inerente acestei institutii politice si administrative, important de retinut este faptul ca el nu dispune de o putere absoluta in realizarea functiilor sale. Aceste functii fiind functii proprii puterii executive, exercitarea lor este impartita intre Presedintele Romaniei si Guvern, ambele autoritati aflandu-se sub control parlamentar.
Prima dintre functiile institutiei presedintiale, si anume functia de reprezentare, deriva din caracterul ,,reprezentativ" al Presedintelui Romaniei in raporturile cu alte state sau organisme internationale. In numele Romaniei, presedintele incheie tratate internationale, dupa ce acestea au fost negociate de Guvern, acrediteaza si recheama reprezentantii diplomatici ai Romaniei si aproba infiintarea, desfiintarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice (art. 91). Pe plan intern, Presedintele, ca ales al natiunii, participa la exercitarea suveranitatii nationale. 
Cea de a doua functie a Presedintelui Romaniei se realizeaza in calitatea sa de garant al independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii. In exercitarea acestei functii, Presedintele Romaniei isi manifesta aptitudinile prin mijloace de actiune prevazute in Constitutie, sub un control parlamentar specific. Astfel, Presedintele este comandantul fortelor armate si indeplineste functia de Presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, el poate declara, cu aprobarea prealabila a Parlamentului, mobilizarea partiala sau totala a fortelor armate, iar in caz de agresiune armata indreptata impotriva tarii, ia masuri de respingere a agresiunii sau instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenta, in calitatea sa de garant al Constitutiei, Presedintele Romaniei vegheaza ia respectarea acesteia. Atunci cand constata ca Parlamentul adopta legi contrare Constitutiei, poate cere, inainte de promulgare, reexaminarea legii in Senat si in Camera Deputatilor, sau poate sa-si exercite dreptul de a sesiza Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea legilor adoptate de Parlament.
Presedintele Romaniei numeste candidatul la functia de prim-ministru, ministrii, judecatorii, precum si persoanele care indeplinesc alte functii stabilite de lege, sub semnul rigorilor statului de drept.
A treia functie exercitata de Presedintele Romaniei, este functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate, In acest scop, Presedintele inlesneste colaborarea autoritatilor publice, aplaneaza sau previne relatiile tensionate dintre acestea, transeaza eventualele divergente care se pot manifesta intre autoritatile publice si diferite segmente ale structurii sociale de pe o pozitie de neutralitate.


Fisiere in arhiva (3):

  • Presedintele Romaniei
    • Continut.doc
    • COPERTA.doc
    • ~WRD0004.tmp

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!