Prevalenta Litiazei Renale la Pacientii cu Sindrom Metabolic

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere pag.5
I.Partea generala
A Sindromul metabolic
1.Scurt istoric pag.8
2.Definitie pag.9
3.Epidemiologie pag.10 
4.Patogenie pag.11
5.Efectele clinice ale sindromului metabolic pag.12
6.Tabloul clinic pag.13
6.1 Obezitatea pag.13
6.2 Hipertensiunea arteriala pag.14
6.3 Diabetul zaharat pag.18
6.4 Toleranta alterata la glucoza pag.19
6.5 Insulinorezistenta pag. 20
6.6 Dislipidemia pag. 21
7.Tratament pag. 21
8.Terapia medical nutritionala pag. 24
B. Litiaza renala
1.Definitie pag. 26
2.Clasificarea calculilor renali pag. 26
3.Compozitia calculilor renali pag. 26
4.Evolutei si complicatii pag. 27
5.Tratament pag. 27
6.Afectarea rinichiului in obezitate pag. 28
7.Hiperuricemia pag. 28
II Partea speciala
II.1 Obiective pag. 31
II.2 Material si metoda pag. 31
II.3 Rezultate pag.32
II.4 Plan de ingrijire pag.45
II.5 Conculzii pag.56 
III. Bibliografie pag. 57


Extras din licenta Cum descarc?

Motto:
"Sanatatea este o comoara pe care putini stiu sa o pretuiasca, desi aproape toti se nasc cu ea"
Hipocrate
Introducere
Sindromul metabolic este o constelatie de factori de risc cardiovasculari care include dislipidemia aterogena, hipertensiunea arteriala, obezitatea abdominala si intoleranta la glucoza.
Notiunea de sindrom metabolic a evoluat de-a lungul anilor, dar, o data cu recunoasterea faptului ca obezitatea a devenit o problema globala de sanatate a crescut dramatic si interesul pentru acest sindrom si pentru evolutia sa conceptuala.
Date recente publicate de IDF, pe baza unor studii epidemiologice, indica o prevalenta a sindromului metabolic in populatia generala, cuprinsa intre 16% si 37%, in functie de criteriile de diagnostic utilizate si de populatia in care aceste criterii sunt aplicate. Conform definitiei ATP III, peste 20% din populatia adulta a Statelor Unite si aproximativ 4,2% dintre adolescenti prezinta sindrom metabolic. Indiferent insa de criteriile aplicate, este cert faptul ca prevalenta sindromului metabolic creste o data cu varsta. Date epidemiologice recente din Romania situeaza prevalenta sindromului metabolic in populatia adulta la 45%.[15] 
Din timpul facultatii am observat ca foarte multi pacienti internati pe diverse sectii din Spitalul Judetean Brasov, dar predominant pe sectiile de Medicina Interna cumulau multi factori de risc cardiovasculari.
Am invatat ca multi doctori erau preocupati de acest lucru. Asocierea acestor factori de risc cardiovasculari este frecventa si a primit denumirea de sindrom metabolic. De asemenea am constatat ca multi dintre pacientii cu sindrom metabolic prezentau si litiaza urinara.
Am cautat in literatura de specialitate date despre aceasta asociere dar nu am gasit multe referinte.
Acest lucru m-a stimulat sa fac eu o cercetare in acest sens.
I. PARTEA GENERALA
o Sindromul metabolic
o Scurt istoric
Conceptul de sindrom metabolic exista de peste 80 de ani. In 1920 medicul suedez Kylin a descris asocierea hipertensiunii, hiperglicemiei si a gutei. In 1947, doctorul Jean Vague din Marsilia a atras atentia asupra obezitatii androide ca fiind acel tip de obezitate care se asociaza cu anomalii metabolice, diabet zaharat tip II si boala cardiovasculara. In 1977 Halle foloseste termenul de sindrom metabolic pentru asocierea dintre obezitate, diabet zaharat, hiperlipoproteinemie, hiperuricemie si steatoza hepatica, descriind efectul cumulat al factorilor de risc pentru ateroscleroza. In 1977 si 1978 Gerald Phillips dezvolta conceptul potrivit careia factorii de risc pentru infarctul miocardic concura in a forma o multitudine de anomalii asociata nu doar cu boala cardiaca ci si cu imbatrinirea, obezitatea si alte afectuni. El sugereaza ca este posibila existenta unei etiologii comune, a carei identificare ar putea duce la preventia bolii cardiovasculare.[1]
In 1988 Gerald M.Reaven propune insulinorezistenta ca factor comun al multitudini de anomalii pe care le defineste prin termenul de sindrom X. Reaven nu include obezitatea abdominala in definitia sa. Conceptia actuala acceptata de Federatia Internationala de Diabet situeaza obezitatea abdominala in centrul etiopatogeniei sindromului metabolic. Ultimii ani se caracterizeaza printr-o atentie deosebita acordata acestei afectiuni, ca dovada existenta si actualizarea periodica a criteriilor de diagnostic, redactata de cele mai importante organizatii medicale internationale din domeniu, precum OMS, NHLBI, ADA, IDF.
Sindromul metabolic ramane un subiect de mare actualitate in lumea stiintifica datorita necesitatii sistematizarii cunostintelor actuale referitoare le aceasta afectiune cu impact deosebit asupra sanatatii publice. Pana in prezent doua congrese internationale au fost dedicate sindromului metabolic: Berlin in 2005 si Barselona in 2007.[2]


Fisiere in arhiva (1):

  • Prevalenta Litiazei Renale la Pacientii cu Sindrom Metabolic.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!