Prevenirea Delicventei Juvenile

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere
CAPITOLUL I - CONSIDERATII GENERALE
1.1. Devianta. Comportament deviant.
1.2. Delincventa juvenila - forma a deviantei sociale.
1.3. Conceptii si teorii fundamentale in evaluarea cauzelor delincventei juvenile.
CAPITOLUL II - COMUNITATEA, LOCUL UNDE IA NASTERE SI SE CONSUMA CRIMINALITATEA
2.1. Definirea si formele comunitatii.
2.1.1. Satul.
2.1.2. Orasul.
2.2. Componentele comunitatii.
2.2.1. Familia.
2.2.2. Scoala.
2.2.3. Biserica.
2.2.4. Mass-media.
2.2.5. Grupurile de afaceri, productive si din sfera serviciilor.
2.2.6. Organizatiile nonguvernamentale.
2.2.7. Institutiile descentralizate ale statului, in plan local si administratia locala.
CAPITOLUL III - POTENTIALUL DELINCVENTIONAL SI POSIBILITATI DE INSTIGARE A DELINCVENTEI JUVENILE
3.1. Aspecte privind potentialul delincventional.
3.2. Particularitati ale metodologiei utilizate in evaluarea cantitativa a fenomenului de delincventa juvenila.
3.3. Metodologii de testare a propensiunii spre delincventa.
3.4. Metode si tehnici de predictie a delincventei juvenile.
3.5. Evaluarea predictiva a raportului dintre predelincventa si delincventa.
CAPITOLUL IV - STUDIU ASUPRA UNUI GRUP DE MINORI DELINCVENTI
4.1. Necesitatea cercetarii practice
4.2. Obiectivele cercetarii
4.3. Scopul cercetarii
4.4. Ipoteze de lucru
4.5. Metodologie
4.6. Analiza rezultatelor cercetarii din teren
4.7. Concluzii
CAPITOLUL V - TIPURI DE POLITICI SOCIALE SI MODALITATI DE PREVENIRE, CONTROL SI REINSERTIE SOCIALA A MINORILOR CU COMPORTAMENT DELINCVENT
5.1. Tipuri de politici sociale :
5.1.1. Realitatea romaneasca
5.1.2. Realitatea altor tari
5.2. Modalitati de prevenire a manifestarilor antisociale.
5.2.1. Consideratii generale
5.2.2. Tipuri de actiune preventiva
5.2.3. Formele activitatilor de prevenire
5.2.4. Scopul activitatii de prevenire
5.2.5. Limitele activitatii de prevenire
5.2.6. Delimitarea conceptului
5.2.7. Realizarea activitatii de prevenire
5.3. Politica de asistenta sociala privind ocrotirea minorilor cu comportament antisocial.
5.3.1. Protectia copilului-institutii si legislatie
5.3.2. Cooperarea la nivel european
5.3.3. Managementul resurselor destinate copilului in dificultate 
5.3.4.Obiective si prioritati in domeniul protectiei copilului 
5.3.5. Noi modalitati de ocrotire a minorului
CONCLUZII
ANEXE
BIBLIOGRAFIE


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Analiza dinamicii societatilor actuale evidentiaza faptul ca intr-o serie de tari se agraveaza si se extind fenomenele de devianta, marginalizare, delincventa, criminalitate.
Recrudescenta violentei, cresterea frecventei si diversificarea delictelor contra persoanei si patrimoniului, conceptia, dincolo de incalcarea normelor si valorilor legitime, alaturi de prejudiciile morale si materiale pe care le produc, au efecte negative asupra securitatii vietii indivizilor, perturband considerabil ordinea sociala, echilibrul ansamblului social.
Reliefand o discrepanta semnificativa intre modelele (valorile, normele) sociale si culturale existente in orice societate si asteptarile legitime ale oamenilor, antrenand reactia organica a opiniei publice, delincventa si criminalitatea ca fenomene si probleme sociale - se constituie in domeniu de cercetare al mai multor discipline (sociologie, psihologie, criminologie, penalogie, medicina legala etc.) interesate in identificarea cauzelor si factorilor care le genereaza, a conditiilor care le favorizeaza, ca si a modalitatilor si mijloacelor de prevenire, interventie si tratament al delincventei si crimelor.
in Romania, delincventa juvenila, in contextul savarsirii faptelor antisociale cu pronuntat caracter infractional, abia incepe sa fie studiata sistematic, stiintific, cu antrenarea unor echipe pluridisciplinare de specialisti (sociologi, psihologi, lucratori sociali, educatori) a institutiilor statale si a organizatiilor neguvernamentale care realizeaza programe de aparare si de promovare a actiunilor preventiv-protective din perspectiva drepturilor copilului si adolescentului.
Delincventa juvenila este perceputa atat la nivelul cunoasterii comune cat si in cadrul institutiilor statului, mai degraba, ca fiind nesemnificativa, cu toate ca in multe dintre cazuri victime sunt copiii.
Fenomenul este produs de multiple cauze care se afla in interdependenta . Ele se diferentiaza in functie de abuz .
Cei mai expusi la a intra in conflict cu legea sunt copiii proveniti din familii problema, care apartin celor mai joase paturi socio-economice. Sunt familiile care sufera de saracie, somaj, au un nivel de pregatire scolara foarte scazut si sunt lipsite de locuinte decente. Sunt familiile foarte numeroase, cu cinci-zece copii, privati de conditii proprii de viata si dezvoltare, care sa le asigure ingrijire si protectie. Agresivitatea, violente, ostilitatea sunt tipuri de relatii parinte-copil care apar in astfel de situatii. La acesti copii sunt inregistrate, intr-o mai mare masura decat la altii, tulburari de comportament ca: inclinatia spre vagabondaj, minciuna si delincventa .
Procentul abandonului scolar in cazul minorilor certati cu legea este foarte mare ( peste 90% ), pregatirea scolara limitandu-se la marea majoritate la patru-cinci clase. Nivelul de dezvoltare mintala a copiilor indica o majoritate pentru valoarea "intelect normal" fata de "intelect la limita" sau "subliminal".
Lipsiti de familie, de un camin, in cautare permanenta de surse de supravietuire, copii sunt victimele cele mai sigure. Din dorinta de a-si depasi conditia , ei accepta implicarea in diferite angrenaje ai caror lideri , profitand de nevoile bazale in prima faza , iar ulterior de cele dobandite (drog, alcool, solventi etc.) le ofera "avantaje" la care ei nici nu sperau, transformand inocenta inceputului in dependenta, accentuand implicarea lor pe masura scurgerii timpului . Avantajele materiale ii transforma pe lideri in abuzatori, iar pe copiii implicati in adevarate victime. Intre abuzatori se inscriu atat adulti cat si minori. Calea cea mai simpla pentru acesti copii de a deveni victime incepe fie prin intermediul altor prieteni de varsta similara, fie prin a fi racolati de adulti sau de catre cei cu experienta mai mare. Astfel apare o noua ocupatie de care sunt pe deplin acaparati, experienta in a savarsi infractiuni si, de aici, autoritatea fiind singurul factor important pentru care copiii manifesta respect si interes. In cazul lor, normele si valorile morale sunt rasturnate aderand incet dar sigur, la cele ale subculturilor delincvente.
Caracterul exploziv al fenomenului este evident daca urmarim statisticile ultimilor ani.
De la an la an , se observa cresteri marcante ale numarului de infractori minori si infractiuni si este de prevazut ca in lipsa unor masuri de prevenire, control si reinsertie sociala si in anii urmatori se va manifesta aceasta tendinta.
Aceste fenomene sunt influentate sensibil de starea de anomie ce caracterizeaza unele domenii ale vietii sociale , de scadere a eficacitatii legii justitiei, de amplificare a tolerantei fata de anumite acte si manifestari delincvente.
Tinerii reprezinta o categorie sociala supusa diferitelor determinari biopsihice si socio-culturale, dar care se individualizeaza printr-o serie de trasaturi de varsta, gandire, aptitudini, mentalitati si comportamente. Ei pun astazi probleme derutante , probleme pe care s-ar parea ca omenirea nu le-a mai cunoscut si care sunt legate de acele transformari petrecute in ultimele decenii, care au dat societatii o infatisare cu totul noua (expansiunea demografica, urbanizarea, dezvoltarea mijloacelor de comunicare in masa, expansiune industriala , transfrontierismul , migratia elementului uman , conflictele etnice si religioase , modificarea sferelor de influenta geopolitica, etc.)


Fisiere in arhiva (1):

  • Prevenirea Delicventei Juvenile.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!