Prevenirea si Combaterea Bolilor Produse de Ciuperci la Plantele de Cultura

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 3
Generalitati despre bolile plantelor 5
1.1. Clasificarea bolilor 5
1.2. Clasificarea bolilor din punct de vedere ecologic 7
1.2.1. Clasificarea ecologica a bolilor infectioase 7
1.2.2 Bolile principale, bolile secundare sl alte boli 8
1.3. Pierderile provocate de boli sl principiile dupa care se produc 8
1.4. Epidemiologia 12
Patogenii plantelor de cultura 14
2.1. Virusuri - viroze 14
2.2. Micoplasme - micoplasmoze 18
2.3. Bacterii - bacterioze 19
2.4. Ciuperci - micoze 24
2.5. Mixomicete (mixomicetoze); alge (ficoze); licheni (lichenoze); antofite (antofitoze) 27
2.6. Factori neparazitari ce produc boli la plante 29
Metode de prevenire si combatere a bolilor plantelor 32
3.1. Principiile de combatere a bolilor 32
3.2. Prognoza si avertizarea 35
3.3. Metode agrofitotehnice 38
3.4. Metode fizice 42
3.5. Metode si mijloace de lupta biologica 43
3.6. Combaterea integrata a bolilor 49
3.7. Selectivitatea pesticidelor pentru diferite organisme utile in protectia integrata. 50
Studiu de caz 52
Principalele boli produse de ciuperci la plantele de cultura din familia gramineae din Moldova in anii 1997 si 1998 52
4.1. Bolile graului 52
4.1.1. Fainarea graului - Blumeria (Erysiphe) graminis f.sp. tritici 52
4.1.2. Mucegaiul de zapada-Micronectriella(Calonectria) graminicola 91 54
4.1.3. Taciunele zburator al graului - Ustilago tritici 56
4.1.4. Malura comuna - Tilletia sp. 57
4.2. Bolile orzului 60
4.2.1. Fainarea - Blumeria graminis f.sp. hordei 60
4.2.2. Sfasierea frunzelor - Pyrenophora graminea 61
4.2.3. Taciunele zburator - Ustilago nuda 63
4.3. Bolile porumbului 65
4.3.1. Inflorirea alba a boabelor - Gibberella fujikuroi 65
4.3.2. Putregaiul tulpinilor si stiuletilor - Gibberella zeae 67
4.3.3. Taciunele comun - Ustilago maydis 69
Concluzii 72
Bibliografie 74


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Plantele agricole sunt afectate in dezvoltarea lor de la samanta pana la recoltare, precum si in perioada de pastrare, de numerosi factori biotici (microorganisme) si abiotici, care pot influenta sanatatea lor luata individual si a culturii privita din punct de vedere populational.
Orice tulburare care apare in structura si functiile unui organism, sub influenta unui agent patogen sau de alta natura, urmata de modificari biochimice, fiziologice, citologice, histologice, anatomice si morfologice, poarta denumirea de boala. La plantele de cultura, notiunea de boala are un sens practic, economic, determionat de procesul patologic care se concretizeaza in scaderea cantitativa si deprecierea calitativa a productiei.
Trecerea unei plante de la starea normala la cea patologica este greu de stabilit cu precizie, deoarece la inceput simptomele sunt imperceptibile dar mai tarziu acestea se accentueaza inducand schimbari evidente ce caracterizeaza starea de boala. Pentru diagnosticarea cu precizie a unei boli este necesara cunoasterea detaliata a simptomelor, care reprezinta principalul criteriu macroscopic si care imbraca diferite forme in evolutia bolii in timp.
Totalitatea modificarilor vizibile survenite in procesul de patogeneza, alcatuiesc tabloul simptomatologic al bolii.
Evolutia procesului patologic trebuit privita in contextul interactiunii dintre planta gazde - agentul patogen - factorii externi. In trecut bolile plantelor erau clasificate numai dupa simptomele pe care le provocau, fiind denumite: patari, vestejiri, fainari, rugini, arsuri, putregaiuri etc.
CAPITOLUL I
GENERALITATI DESPRE BOLILE PLANTELOR
Prin sanatate se intelege functionarea normala a unui sistem viu, ale carui procese oscileaza in cadrul limitelor normale ale adaptabilitatii organismului si care, in final, duc la realizarea potentialului genetic, si a ciclului biologic, precum si la obtinerea unei recolte optime.
Notiunea de boala a fost definita ca ,,o alterare daunatoare a unuia sau a mai multor procese ordonate ale unui sistem viu, cauzata de catre un factor primar. Cand sistemul viu este alterat in afara limitelor sale normale de toleranta facila, este bolnav, iar daca este impins in afara limitelor sale de toleranta absoluta, el ,,moare" 
Trecerea de la starea de sanatate la starea de boala este un proces treptat, care presupune o situatie intermediara care poate fi reversibila, cu revenire spre sanatate, daca factorii care au indus-o dispar sau isi reduc intensitatea actiunii. Starea intermediara are multe elemente comune cu starea de stress si poate fi definita ca o situatie intre sanatate si boala, care se caracterizeaza mai ales prin dereglarea proceselor informationale.
1.1. Clasificarea bolilor
In functie de natura factorilor care produc irnbolnaviri, bolile plantelor se clasifica astfel:
Boli neparazitare, produse de actiunea nefavorabila a unor factori externi (temperatura, umiditate, lumina, substante poluante etc.) sau interni, proprii plantei (respiratie, metabolism dereglat in general etc). Din punct de vedere populational al culturii agricole, exista adesea o multitudine de manifestari de acest tip induse de tasare (strat de sol mai dens ce apare la araturi repetate la aceeasi adancime), zone cu exces de apa, exces de saruri, zone cu reziduuri fitotoxice de erbicide etc.
Boli parazitare, provocate de diferiti patogeni: virusuri, microorganisme, alge, plante superioare parazite (antofite), si in functie de cauza lor, astfel:
- viroze: boli produse de virusuri; 
- micoplasmoze: boli produse de microorganisme asemanatoare micoplasmelor; 
- bacterioze: boli produse de bacterii; 
- rickettioze: boli produse de ricketsii;
- micoze: boli produse de ciuperci; 
- antofitoze: boli produse de plante superioare (antofite);
- lichenoze: boli produse de licheni;
- ficoze: boli produse de alge; 
- flageloze: boli produse de flagelate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Prevenirea si Combaterea Bolilor Produse de Ciuperci la Plantele de Cultura.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!