Prevenirea si Controlul Eruptiilor in Foraj

Cuprins licenta Cum descarc?

CAPITOLUL I
Prevenirea si controlul eruptiei in foraj.3
CAPITOLUL II
Controlul eruptiilor in foraj.20
CAPITOLUL III
Functiunile si constructia prevenitorului de eruptie universal.31
CAPITOLUL IV
Functiunile si constructia prevenitorului de eruptie orizontal.


Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul I
Prevenirea si controlul eruptiei in foraj
I.1.Controlul presiunii din sonda in timpul forajului
Exista multe posibilitati de a determina presiunea gaurii de sonda in functie de limitele impuse de mediu si de a controla presiunea hidraulica anulara .
In forajul conventional fluidul de foraj iese la suprafata prin partea de sus a gaurii de sonda printr-un BELL NIPPLE, apoi printr-o conducta de evacuare in vederea separarii fluidul de foraj cu gaze de solide, ceea ce poate fi considerata, in practica, o abordare a rezervorului deschis. Asa-numitul foraj cu vasul deschis prezinta dificultati in timpul operatiunilor, ceea ce frustreaza orice inginer de foraj. Presiunea anulara este in principal controlata de densitatea fluidului de foraj si de debitul pompat al acestuia. 
In conditii statice, presiunea la fundul sondei (PBH) este datorata presiunii coloanei hidrostatice (PHyd). In conditii dinamice, cand se pompeaza fluidul de foraj, PBH este data atat de PHyd, cat si de presiunea anulara de frecare. Fig. 1.
In astfel de conditii de foraj, operatiunile sunt adesea rezulatul unor scenarii de genul inchide-loveste-inchide-loveste, care adesea contribuie la cresterea timpului neproductiv (NPT), ceea ce contribuie la cresterea cheltuielilor companiilor. Cand se foreaza cu vasul deschis, presiunile pot fi monitorizate corect doar daca sonda este inchisa. Asadar, incidentele legate de prevenirea eruptiilor datorate fluxului ridicat pot fi evitate prin tragerea bucselor interne prin intermediul carora se verifica fluxul. In acest timp scurt, volumul se mareste si este mult mai dificil de controlat. Metoda recent dezvoltata, cunoscuta sub numele de Presiune de Foraj Controlata (MDP) ofera posibilitati mult mai bune de control a presiunii la fundul sondei (PBH). 
Forajul sub-balansat
Metoda MDP a avut la baza forajul subechilibrat. Pe langa imbunatatirea ratei de penetrare, principalele obiective ale metodei forajului subechilibrat sunt protectia si pastrarea caracteristicilor zacamantului, fara a se compromite potentialul sondei. In acest scop sunt incurajate influxurile. Acestea traverseaza intreaga gaura de sonda si sunt controlate de trei echipamente majore:
- Dispozitivul de control rotativ (RCD)
- Manifol dul duzei (DCM)
- Separatorul multifazic
Daca sonda produce in timpul forajului, gazele sunt arse, recirculate sau trimise catre o statie de colectare in vederea vanzarii. Daca forajul este onshore, titeiul produs este depozitat in rezervoare.
RDC- ul include prevenitorul de eruptie (BOP) de suprafata sau de adancime cu risere , iar DCM-urile sunt utilizate pentru controlul presiunii si pot fi manuale sau automate. Aceste doua echipamente sunt folosite atat pentru operatiuni sub-balansate, cat si pentru cele de control al presiunii de foraj (MPD). Alte echipamente utilizate fie individual, fie in combinatie cu cele pentru MPD sunt:
- Sistemul de circulare continua
- Ventilele/supapele de retinere
- Supapa de control
- Separatorul de faza de suprafata
- Echipamentul de reductie ECD
- Generatorul de azot
- Dispozitivul de monitorizare a presiunii
- Modelatorul de flux hidraulic
Unele dintre dispozitivele care ajuta la metoda MPD sunt necesare, in timp ce altele sunt optionale si nu sunt utilizate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Prevenirea si Controlul Eruptiilor in Foraj.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. David Watson; Terry Brittenham; Preston Moore.: "Advanced Well Control", SPE Textbook Series Vol 10 
2. Bill Rehm; "Managed Pressure drilling" Gulf Drilling Series 
3. MMS; Notice To Lessees And Operators Of Federal Oil, Gas, And Sulphur Leases In The Outer Continental Shelf, Gulf Of Mexico OCS Regions" NTL No. 2008-G07 - May 2008 
4. Preston L. Moore "Drilling Practices Manual" 
5. Articol : Roles of Managed Pressure Drilling Technique in Kick Detection and Wellcontrol 
6. World Oil: Managed pressure drilling


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!