Prezentarea Zonei Turistice Colibita

Cuprins licenta Cum descarc?

Cuvant inainte pag.3
Capitolul I Caracteristici Generale pag.4-8
1.1. Prezentarea zonei Colibita pag.4-7
1.2. Istoria locurilor pag.7-8
Capitolul II Potentialul turistic natural pag.9-25
2.1.Potentialul morfoturistic pag3-10
2.2.Drumetii pag.10-15
2.3.Potentialul climato turistic- caracteristicile bioclimatice pag.16-18
2.4.Potentialul hidroenergetic pag.18-20
2.5.Potentialul biogeografic pag.20-25
Capitolul III Potentialul turistic antropic pag.26-30
3.1. Gospodaria pag.27
3.2. Portul popular pag.27-28
3.3. Ocupatii si mestesuguri pag28-29
3.4. Biserica pag.30
3.5. Barajul pag.31
Capitolul IV Baza materiala turistica pag31-36 
4.1. Caracteristici generale pag.31-33
4.2. Cai si mijloace de transport pag33-36
Capitolul V Circulatia turistica pag.36-37
Capitolul VI Tipuri si forme de turism pag.37-39
6.1. Turismul de sejur pag.37
6.2. Turismul de tranzit pag.38
6.3. Turismul de weekend pag.39
Capitolul VII Spre Piatra lui Orban pag 40-41
Concluzii si perspective de dezvoltare pag.42
Bibliografie pag.43-44


Extras din licenta Cum descarc?

Cuvant inainte
Prin lucrarea de fata, se urmareste prezentarea potentialului turistic si analizarea unor aspecte de ordin turistic din zona Colibita.
Alegerea acestei teme are la baza atentia neinsemnata acordata tonei de catre organele competente, a caror atitudine pasiva se afla in contradictie cu realul potential turistic al Colibitei.Lucrarea incearca sa evidentieze reala valoare a resurselor naturale (in primul rand ) si antropice, unele lipsuri care impiedica valorificarea zonei la adevarata sa valoare si propuneri care puse in practica ar conduce in timp la includerea zonei in circuite turistice mai largi 
Pe parcursul lucrarii se urmaresc cateva aspecte generale : 
- o descriere cat mai amanuntita a resurselor naturale ,acestea constituind punctul major de atractie al zonei 
- evidentierea calitatilor si minunilor acolo unde exista
- elaborarea unor propuneri menite sa ajute la dezvoltarea turistica a zonei 
Sper ca acesta lucrare sa nu ramana doar la stadiul de "Lucrare de diploma", ci sa-si aduca contributia la valorificarea turistica a Colibitei ,ajungand in posesia unor persoane competente , care au intr-adevar posibilitatea sa actioneze in acest sens 
Capitolul I
CARACTERISTICI GENERALE
I.1.PREZENTAREA ZONEI COLIBITA
Sunt locuri in munte , uitate de lume locuri blagoslovite de Dumnezeu , oaze de liniste si farmec cuibarita intre culmi impadurite care o feresc de stihiile vremii, un astfel de loc este si depresiunea Colibita situata in judetul Bistrita-Nasaud.Inainte de a trece la prezentarea propriu-zisa a zonei , vom mentiona deci cateva cuvinte despre acest judet 
HARTA NU UITA
Judetul Bistrta-Nasaud, asezat in partea central nordica a tarii, are o populatie de 328000 locuitori si o suprafata de 5355 km 2, fiind incadrat de judetele Maramures, in nord, Suceava, in est, Mures, in sud si Cluj in vest. Incadrat de un arc montan, format din muntii Tibles (NV), Rodnei (N), Bargau (NE) si Calimani (SE), relieful judetului are aspectul unui vast amfiteatru, cu deschidere inspre sud-vest. Dinspre zona muntoasa, treptat, altitudinile scad inspre centrul Depresiunii Transilvaniei.
Relieful include munti, dealuri, campia lipseste, dar este suplinita de luncile raurilor si suprufetele create de reteaua hidrografica intre culmi si dealuri.Clima este continental moderata, cu diferentieri in functie de relief; asfel se distinge un climat de deal si altul de munte, primul avand un continentalism mai pronuntat. Temperatura medie anuala coboara sub 0 grade C la munte (la peste 1900 m) si depaseste 8,5 grade C in zona de deal.
Judetul Bistrita-Nasaud este afectat de vanturile din sectorul V cu intesificari locale, in functie de relief. Pe versantii muntilor sunt frecvente brizele de munte si de vale. Precipitatiile sunt bogate in zona montana 1000-1400 mm/an, in zona deluroasa se reduc spre S-V pana sub 650 mm,iar reteaua hidrografica este tributara catorva rauri principale Somesul Mare, Sieul, Bistrita Ardeleana.
In acest context Depresiunea Colibita este asezata in partea de est a judetului, la 38 km fata de orasul Bistrita (municipiul resedinta a judetului Bistrita-Nasaud), in imediata apropiere a DN17, E576 ce face legatura Dej-Vatra Dornei, peste pasul Tihuta intre Transilvania si Moldova.
Drumetule, care vii tocmai de pe crestele Fagarasilor sau de plaiurile Apusenilor si te indrepti spre taramul padurii vesnice de molid, odata ajuns aici, vei gasi un loc linistit, parca uitat de timp, acolo unde se ingemaneaza Calimanii cu Bargaul. Acest loc este Colibita "Poarta Calimanilor", frumoasa depresiune si asezare situata pe valea superioara a Bistritei Ardelene. 
Inconjurata de culmi ce ating 1500-1600 m altitudine si inchisa de masivul Bistriciorul (1900 m), larga depresiune a Colibitei ramane la o altitudine medie ce depaseste cu putin 800 m, suprafata sa fiind identificata cu bazinul superior al Bistritei, adica 103 km2. Limetele Colibitei corespund cumpenei de apa care individualizeaza bazinul superior al Bistritei. Astfel, in N este stajuita de magurile Bargaului, vf.Casar-1591 m, vf. Arsita-1607 m, vf. Magurita-1582 m, Dealul Ariilor-1547 m si vf. Cornu-1502 m.
Din vf. Casar spre vest, limita o formeaza Saua Blajului (850-950 m), Dealul lui Pusca (1085 m), dipa care limita vestica coboara in zona barajului, urca in Capu dealului, vf. Halau (1210 m) trece prin Pioana lui Orban (1465 m) apoi mai spre sud in Dealul Calului (1571 m) culminand in vf. Poiana Cofii (1590 m).Din acest punct, limita se indreapta catre est, trecand prin vf. Moldoveanca (1560 m), Tiganca (1397 m). 
In partea estica, stau de straja Calimanii cu vf. Zurzugau 1907, Bistricior 1990, Stracior, 1963, urcand spre nord cu Viisoara, (1810 m) si Buba (1679 m).Prinicipalul punct de plecare il constituie orasul Bistrita, situat la 38 km. de Colibita la incrucisarea unor importante drumuri comerciale, drumul dintre ele strabatand Valea Bargaului. Astfel, spre Colibita se paoate ajunge fie pe drumul care porneste din Muresenii Bargaului oeste Saua Blajului, fie pe cel care se desprinde din Prundul Bargaului si, dupa ce ajunge in Bistrita Bargaului la fabrice de cherestea valea se inchide si se strecoara aproape 9 km prin defileul pitoresc al Bistritei.
Ne strecuram prin acest defileu admirand stancile care tasnesc din padure si peretii abrupti de pe partea stanga. Cand intram in Colonia muncitoreasca, valea se largeste putin amenintata de "dragonul" Piatra Mare, cunoscuta si sub numele de "Maimuta" datorita formei ciudate asemanatoare unei creaturi sculptate de mana rabdatoare a naturii. Intrarea in cheile Bistritei este marcata de Cascada Diavolului, iar spre iesire din colonie, unde versantii se apropie din nou se ramifica din vechiul drum un altul asfaltat (sapat in aglomerate vulcanice) serpuind nervos pe deasupra vaii. La capatul defileului, barajul care formeaza lacul marcheaza intrarea in lumea Colibitei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Prezentarea Zonei Turistice Colibita.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!