Primele Gramatici ale Limbii Romane

Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
,,Cautand sa stabilesti norme cu orice pret, poti gresi, adica poti
da impresia ca ai gresit, atunci cand norma respectiva nu
Satisface simtul pentru limba al tuturor sau macar al majoritatii
cititorilor A trecut vremea cand gramaticul stapanit de o
anumita conceptie, credea ca poate fixa reguli absolute si poate
da sentinte pe care sa le respecte toata lumea, cu riscul
unei pedepse de caz de abatere."
IorguIordan ,Gramatica limbii romane,
Editura Stiintifica, Bucuresti,
editia I, 1937.
Pentru a exprima ceea ce gandim, simtim, dorim sau vrem sa facem este nevoie de un singur lucru, limba. Limba este foarte importanta in existenta unui popor, de aceea de-a lungul timpulului numerosi cercetatori s-au preocupat de relevarea importantei, precum si rolul pe care aceasta il detine in cadrul omenirii.
Cu trecerea timpului toate limbile se schimba, unele mai mult altele mai putin. De la o generatie la alta actiunile, lucrurile si multe altele poarta denumiri diferite. De aceea nepotii sunt cei care observa cel mai repede aceste modificari, in special la bunicii lor. Trecerea timpului schimba denumirile vechi cu altele noi, care si acestea la randul lor se invechesc si sunt schimbate iar si iar. Alegerea formei care raspunde cel mai bine necesitatilor de exprimare nu este tocmai simpla, parerile fiind adesea impartite. Noua forma fiind impusa printr-o hotarare luata de institutiile culturale, in special de o academie de specialitate, iar din acel moment aceea forma capata autonomie, fiind considerata obligatorie pentru toti cei care vor sa scrie si sa vorbesca corect.
Am sa ma opresc la cateva afirmatii facute de cercetatorii romani cu scopul de a va arata cum au vazut, cum au inteles si cum au exprimat ei aceasta importanta a limbii. Pompiliu Constantinescu afirma ca ,,limba oricarui popor este oglinda civilizatiei lui ( .), a specificului de simtire si gandire ( .), instrumentul cel mai delicat al expresiei lui originale"1, Dimitrie Macrea o vedea ca pe ,,comoara noastra istorica cea mai de pret"2 , iar Theodor Capidan ca ,, darul nepretuit cu care Dumnezeu l-a impodobit numai pe om"3 . Exemplele pot continua la infinit si varia in functie de viziunea si modul de percepere al fiecarui cercetator, insa sper ca cele de mai sus sunt suficiente pentru a va arata importanta capiatala pe care aceasta o are.
Oare v-ati intrebat vreodata cum ar fi fost limba noastra fara gramatica? Ce ar fi insemnat limba oricarui popor fara acel sistem de reguli si norme, care s-a ocupat de ea inca de la inceputuri , modeland-o si adaptand-o mereu in functie de nevoile oamenilor, fara cel mai mic ragaz, pe care un om si-l ia dupa atata truda depusa. Ceea ce si-a propus gramatica a fost, ca dupa toate transformarile pe care le-a suferit si inca le sufera, sa dea nastere unei limbii cu o forma cat mai pura, cat mai ingrijita si cat mai frumoasa.
Dupa cum v-ati dat seama, gramatica nu determina numai corectitudinea, expresivitatea si frumusetea, cat si existenta limbii de-a lungul timpului.Fara acest sistem de reguli gramaticale, caruia limba i se supune in mod constant, ca un slujitor in fata stapanului sau, ea nu ar mai fi unitara, nu ar mai permite intelegerea si comunicarea intre locuitorii unei comunitati, intr-un cuvant ar fi un haos. Existenta gramaticii este rezultatul efortului depus de oameni de prim rang din cultura unui popor, iar stadiul actual in care se afla gramatica noastra romaneasca este rezultatul si produsul unui efort colectiv, intins pe mai multe veacuri, al tuturor celor care, mai mult sau mai putin, au adus si au atasat gramaticii multiple perspective care pana atunci nu mai fusesera intalnite.
Valoroasele idei si descoperiri au fost transmise din generatie in generatie si de la o gramatica la alta. Marii carturari nu au lasat praful sa se aseze pe aceste descoperiri pretioase si au exploatat la maxim fiecare perspectiva, din toate punctele de vedere si din toate unghiurile posibile, imbunatatindu-le si remodelandu-le, la fel cum un bijutier slefuieste o piatra pentru a-i expune adevarata valoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Primele Gramatici ale Limbii Romane.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!