Principalelor Aspecte Legate de Sucurile Naturale de Fructe - Compozitia Fructelor Metode de Preparare Ambalare Aparatura si Liniile Aferente

Cuprins licenta Cum descarc?

INRODUCERE: Obiectivul proiectului. Capacitatea de productie. Profilul de productie 3
CAPITOLUL I. PARTEA TEORETICA 5
1.1. Analiza comparativa a tehnologiilor din tara si strainatate pentru realizarea productiei proiectate 5
1.2. Alegerea si descrierea schemei adoptate 7
1.2.1. Alegerea schemei adoptate 7
1.2.2. Descrierea schemei adoptate 8
1.2.2.1. Receptia cantitativa si calitativa 8
1.2.2.2. Depozitarea merelor 8
1.2.2.3. Sortarea merelor 8
1.2.2.4. Spalarea merelor 9
1.2.2.5. Maruntirea merelor 10
1.2.2.6. Presarea merelor 11
1.2.2.7. Limpezirea enzimatica 13
1.2.2.8. Filtrarea sucului 17
1.2.2.9. Pasteurizarea sucului 18
1.2.2.10. Racirea sucului 19
1.2.2.11. Adaosul de vitamina C si extract 19
1.2.2.12. Ambalarea sucului 20
1.2.2.13. Etichetarea sucului 20
1.3. Principalele caracteristici ale materiilor prime, auxiliare si ale produsului finit 21
1.3.1. Caracterizarea merelor, utilizate la fabricarea sucului de mere 21
1.3.1.1. Proprietatile fizice ale merelor 23
1.3.1.2. Compozitia chimica a merelor 26
1.3.1.3. Calitatea merelor, folosite la prepararea sucului 33
1.3.2. Principalele caracteristici ale materiilor auxiliare 33
1.3.2.1. Apa 34
1.3.2.2. Preparatele enzimatice 34
1.3.2.3. Extractul natural 35
1.3.3. Principalele caracteristici ale produsului finit 36
1.3.3.1. Culoarea, gustul si aroma sucului limpede din mere 36
1.3.3.2. Proprietatile fizico-chimice ale sucului limpede din mere 37
1.3.3.3. Aspecte microbiologice ale sucului limpede din mere 37
1.3.3.4. Locul sucurilor in alimentatie 38
1.4. Masuri de protectie a muncii, P.S.I. si igiena muncii 40
CAPITOLULUL II. PARTEA APLICATIVA 43
2.1. Studiul tehnic asupra tehnologiei abordate. Calcule de evidenta a productiei. Bilantul de materiale. Consumuri specifice. Randamente de fabricatie 43
2.2. Implementarea sistemului de control al calitatii HACCP 51
2.3. Studiul comparativ materie prima - produs finit in tehnologia de elaborare a sucurilor limpezi din mere 74
A. Determinari fizico - chimice aplicate materiei prime (mere) 74
1. Determinarea umiditatii 74
2. Determinarea zaharurilor 76
2.1. Determinarea zaharurilor inainte de uscare 78
2.2. Determinarea zaharurilor dupa uscare 80
3. Determinarea rezistentei la brunificare a merelor prin expunerea la aer 81
B. Determinari fizico - chimice aplicate sucurilor de mere 84
1. Teste de limpiditate aplicate sucurilor 84
2. Determinarea acidului malic prin metode enzimatice 85
CONCLUZII SI RECOMANDARI 88
BIBLIOGRAFIE 89


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Lucrarea isi propune prezentarea principalelor aspecte legate de sucurile naturale de fructe: compozitia fructelor, metode de preparare, ambalare, aparatura si liniile aferente. In ultimul timp, sucurile de fructe au capatat o larga utilizare, putandu-se vorbi de o terapie prin sucuri de fructe in cele mai diverse afectiuni.
Lipsa totala a unei vitamine este grava, dar mai rar intalnita. De cele mai multe ori, apare o lipsa partiala a vitaminelor, iar tulburarile metabolice in acest caz sunt mai putin grave. Excesul de vitamine poate duce la hipervitaminoze, care se manifesta, de obicei prin aparitia unor dezechilibre in organism. Insa cei mai multi dintre oameni se confrunta cu o lipsa, nu cu un surplus in organism. Acest lucru se rezolva consumand o cantitate mare de legume si fructe proaspete.
Fructele mai contin si fibre alimentare, care nu au valoare energetica, dar care sunt deosebit de utile pentru aparatul digestiv. Fibrele solubile continute in mere franeaza absorbtia zaharului, dar pot impiedica absorbtia unei parti a colesterolului asimilat odata cu alimentele si ajuns in intestin impreuna cu bila. Mai trebuie mentionat faptul ca fructele au un continut ridicat de apa in majoritatea cazurilor aproximativ 90%. Proteinele se gasesc in concentratii de sub 1%, neprezentand interes special. Fructele sunt insa o sursa foarte buna de glucide, in special solubile dintre care: glucoza, fructoza.
Sucurile de fructe contin cea mai mare parte de glucide, vitamine si saruri minerale a materiilor prime avand valoare nutritiva si dietetica. O cantitate mare de glucide din sucuri este sub forma de fructoza fiind tolerata si de diabetici.
Datorita continutului mare de saruri de potasiu, sucurile de fructe dau bune rezultate in tratamentul si profilaxia bolilor cardio-vasculare. Se stie ca sodiul are capacitatea de a retine apa in organism, iar potasiul favorizeaza eliminarea ei. In dieta cu sucuri de fructe cantitatea de potasiu este de 6 ori mai mare decat in dieta normala. Astfel sucurile actioneaza favorabil asupra intregii activitati a muschiului cardiac, maresc travaliul inimii avand efecte benefice in bolile cardio-vasculare: hipertensiune, infarct miocardic, arteroscleroza.
Substantele minerale (calciul si potasiul) au un efect alcalinizant neutralizand acidul clorhidric din mucoasa stomacala, fiind indicate in combaterea hiperaciditatii in cazul bolilor digestive.
Sucurile sunt indicate si in bolile de ficat sau ale vezicii biliare datorita absentei grasimilor si cantitatii mari de zaharuri si vitamine. Datorita continutului redus de substante azotoase si a actiunii de alcalinizare, sucurile de fructe sunt indicate in bolile de rinichi acute si cronice. Acestea previn formarea calculilor renali sau biliari si sunt recomandate atunci cand organismul acumuleaza o cantitate mare de acizi in diabet, subnutritie si imbatranirea tesuturilor.
Lucrarea de fata este structurata in mai multe parti, fiecare dintre acestea avand o importanta deosebita in realizarea a ceea ce se numeste produs finit.
Obiectivul proiectului :
Proiectarea unei linii de fabricatie a sucurilor limpezi necarbonatate care sa prelucreze 35.000 kg mere din soiul Parmen auriu.
Capacitatea de productie :
Linia tehnologica va avea o capacitate de prelucrare de 35.000 kg materie prima, mere din soiul Parmen auriu per zi lucratoare de 8 ore, materia provenind din productie proprie.
Profilul de productie :
Dupa insusirile specifice si caracteristicile comerciale, soiurile de mere se impart in trei grupe: 
- grupa A - superioare;
- grupa B - mijlocii;
- grupa C - obisnuite.
Merele din primele doua grupe se valorifica in trei clase de calitate: calitatea extra, calitatea I si calitatea a II-a. La pastrare se vor introduce numai fructe de la soiurile de toamna si iarna, de calitate extra si calitatea I.
Fructele de calitate extra sunt acelea care au forma, marimea si coloratia caracteristica soiului, cu pedunculul intact si lipsite de orice defect. La cele de calitatea I se admit usoare abateri de la forma, marimea si coloratia caracteristica soiului.
Pedunculul poate fi intact sau rupt si se admit maximum 25% fructe fara peduncul. Celelalte defecte sunt: intepaturi mici de insecte, pete sau rani usoare, cicatrizate, vatamari produse prin apasare sau lovire, care totalizate sa nu depaseasca 1 cm2 din suprafata fructului. [http://www.wellness.ro/articole/fibre.htm]


Fisiere in arhiva (1):

  • Principalelor Aspecte Legate de Sucurile Naturale de Fructe - Compozitia Fructelor Metode de Preparare Ambalare Aparatura si Liniile Aferente.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!