Principii de Management Terapeutic Chirurgical in Abdomenul Acut prin Ocluzie Intestinala

Cuprins licenta Cum descarc?

MOTTO pag. 5
MOTIVATIE pag. 6
INTRODUCERE pag. 7
PARTEA GENERALA
Capitolul I 
Notiuni generale de anatomie si fiziologie a tubului digestiv pag. 9
Capitolul II
Notiuni despre ocluzia intestinala pag. 23
Definitie, etiopatogenie si clasificare pag. 23
Fiziologia ocluziilor intestinale pag. 25
Anatomia patologica a ocluziilor intestinale pag. 26
Diagnosticul ocluziei intestinale pag. 27
Forme anatomo - patologice de ocluzie intestinala pag. 28
Management terapeutic pag. 31
Capitolul III
Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu ocluzie intestinala. pag. 34
Procesul de ingrijirea. Notiuni teoretice pag. 34 
Asigurarea conditiilor de mediu pag. 35
Rolul asistentului medical in examinarea clinica a pacientului pag. 36
Supravegherea pacientului pag. 40
Pregatirea preoperatorie pag. 42
Ingrijirea postoperatorie pag. 44
Rolul asistentului medical in alimentatie.. pag. 48
Rolul asistentului medical in educatie pentru sanatate a pacientilor pag. 49
Rolul asistentului medical in examinarea paraclinica.. pag. 50
Rolul asistentului medical in managementul terapeutic pag. 51 
PARTEA PERSONALA
Capitolul I
Importanta problemei pag. 55
Capitolul II
Obiectivele studiului pag. 56
Capitolul III
Material si metoda pag. 57
Capitolul IV
Planul de ingrijire pag. 58
Prezentarea tehnicilor pag. 60
Rezultatele studiului pag. 71
Capitolul V
Concluzii pag. 76
BIBLIOGRAFIE pag. 78


Extras din licenta Cum descarc?

MOTTO :
Sanatatea nu este totul, dar fara de sanatate, totul este nimic''
Schopenhauer
MOTIVATIE
Ocluzia intestinala este una din marile urgente chirurgicale, care daca nu este diagnosticata la timp, poate avea consecinte nefaste. In stadiul incipient, de multe ori, diagnosticul este incorect pus, ceea ce duce la complicatii severe.
Asistentul medical este persoana care poate ajuta oamenii in situatii de criza prin functiile sale individuale si de colaborare cu intregul colectiv medical.
Sentimentul "empatie" trebuie sa fie primordial iar speranta si optimismul trebuie aratate si transmise celui bolnav.
Pentru pacientul cu ocluzie intestinala, rolul asistentului medical este important si de lunga durata atat in pregatirea preoperatorie cat si dupa interventia chirurgicala.
Asistentul medical care isi desfasoara activitatea intr-un serviciu de chirurgie este un factor deosebit de insemnat in asigurarea unui bun tratament aplicat bolnavilor. De cunostintele profesionale acumulate, de constiinciozitatea cu care lucreaza si de atasamentul pe care asistentul medical il are fata de bolnav depinde in mare masura vindecarea acestuia. El trebuie sa dea dovada de spirit de observatie, de discernamant, de simtul datoriei si al responsabilitatii.
De multe ori evolutia unei boli ,cum este si ocluzia intestinala, se hotaraste in cateva minute; de felul cum asistentul medical stie cum sa actioneze la indicatiile medicului sau din proprie initiativa ,depinde deseori modul de evolutie a bolnavului.
Desfasurandu-mi activitatea profesionala pe sectia de chirurgie am intalnit multe cazuri de ocluzie intestinala si mi-am dat seama de importanta recunoasterii precoce a simptomatologiei bolii, de rolul asistentului medical in acordarea ingrijirilor de nursing pacientilor suferinzi de aceasta boala.
Am ales aceasta tema tocmai din dorinta de a stii cat mai multe despre diagnosticarea corecta si tratamentul precoce al acestei urgente chirurgicale.
Asistentul medical, prin daruirea si priceperea lui, stabileste cu pacientii o legatura aparte, ingrijindu-i ca pe proprii membrii ai familiei.
INTRODUCERE
Ocluzia intestinala este o stare patologica determinata de oprirea completa si persistenta a tranzitului intestinal si in consecita, imposibilitatea evacuarii de materii fecale si gaze. 
Ea constituie una din cele mai complexe si mai grave sindroame ale abdomenului acut. Incidenta ocluziei creste in raport cu varsta.
Tratamentul pentru obstructia partiala de la nivelul intestinului subtire sau gros are loc, de obicei, in spital. El implica monitorizarea atenta in asteptarea posibilitatii rezolvarii obstructiei de la sine.
In ultimele decenii se constata o diminuare a agresivitatii actului operator in chirurgia digestiva si o tendinta de modificare a ingrijirilor postoperatorii clasice. Cu toate progresele inregistrate in domeniu, morbiditatea si mortalitatea postoperatorie se mentin ridicate in diverse boli, la anumiti pacienti.
Cele trei cauze ale morbiditatii chirurgicale: infectiile, trombozele si aderentele au o frecventa ridicata si pun serioase probleme medicilor.O serie de ingrijiri postoperatorii pot influenta aceste complicatii.
Folosirea inadecvata a antibioticelor are o influenta negativa asupra sistemului imun si scade rezistenta la boala.Este cunoscut ca la bolnavii peste 50 de ani administrarea de antibiotice creste susceptibilitatea la noi infectii. 
Pentru a preveni complicatiile infectioase care pot surveni dupa chirurgia intestinului sau colo-rectala datorita contaminarii prin continut intestinal bogat in germeni aerobi si anaerobi, se recomanda pregatirea mecanica a intestinului.Avantajele acestei tehnici consta nu numai in reducerea contaminarii abdominale intraoperator ci si evitarea fragilizarii anastomozelor in timpul reluarii tranzitului,reluarea mai rapida a tranzitului si manipularea mai usoara a intestinului.
PARTEA
GENERALA
CAPITOLUL I 
1. NOTIUNI GENERALE DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE A TUBULUI DIGESTIV
1.1. INTESTINUL SUBTIRE
1.1.ANATOMIA INTESTINULUI SUBTIRE
Tubul digestiv sau canalul alimentar este alcatuit din mai multe segmente:
cavitatea bucala, faringele, esofagul, stomacul, intestinul subtire si intestinul gros. Aceste segmente se inlantuie sub forma unui tub continuu de calibru diferit, incepand de la orificiul bucal, pe unde patrund alimentele, pana la orificiul anal, prin care sunt eliminate reziduurile.
Intestinul subtire este portiunea din tubul digestiv cuprinsa intre stomac si intestinul gros. Este un tub elastic si moale de muschi si membrane intestinale, care sta strans rasucit in cavitatea abdominala. Are o lungime de 6--8 m, un diametrul de 4--5 cm la nivelul duodenului si de 2-3 cm la nivelul jejuno-ileal si prezinta o portiune initiala fixa, care descrie un segment de cerc numita duoden si o portiune mobila numita jejun-ileon.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principii de Management Terapeutic Chirurgical in Abdomenul Acut prin Ocluzie Intestinala.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!