Principii de management terapeutic chirurgical în abdomenul acut prin ocluzie intestinală

Cuprins licență Cum descarc?

MOTTO pag. 5
MOTIVAȚIE pag. 6
INTRODUCERE pag. 7
PARTEA GENERALĂ
Capitolul I 
Noțiuni generale de anatomie și fiziologie a tubului digestiv pag. 9
Capitolul II
Noțiuni despre ocluzia intestinală pag. 23
Definiție, etiopatogenie și clasificare pag. 23
Fiziologia ocluziilor intestinale pag. 25
Anatomia patologică a ocluziilor intestinale pag. 26
Diagnosticul ocluziei intestinale pag. 27
Forme anatomo - patologice de ocluzie intestinală pag. 28
Management terapeutic pag. 31
Capitolul III
Rolul asistentului medical în îngrijirea pacientului cu ocluzie intestinală. pag. 34
Procesul de îngrijirea. Noțiuni teoretice pag. 34 
Asigurarea condițiilor de mediu pag. 35
Rolul asistentului medical în examinarea clinică a pacientului pag. 36
Supravegherea pacientului pag. 40
Pregătirea preoperatorie pag. 42
Îngrijirea postoperatorie pag. 44
Rolul asistentului medical în alimentație.. pag. 48
Rolul asistentului medical în educație pentru sănătate a pacienților pag. 49
Rolul asistentului medical în examinarea paraclinică.. pag. 50
Rolul asistentului medical în managementul terapeutic pag. 51 
PARTEA PERSONALĂ
Capitolul I
Importanța problemei pag. 55
Capitolul II
Obiectivele studiului pag. 56
Capitolul III
Material și metodă pag. 57
Capitolul IV
Planul de îngrijire pag. 58
Prezentarea tehnicilor pag. 60
Rezultatele studiului pag. 71
Capitolul V
Concluzii pag. 76
BIBLIOGRAFIE pag. 78


Extras din licență Cum descarc?

MOTTO :
Sanătatea nu este totul, dar fără de sănătate, totul este nimic’’
Schopenhauer
MOTIVAŢIE
Ocluzia intestinală este una din marile urgenţe chirurgicale, care dacă nu este diagnosticată la timp, poate avea consecinţe nefaste. În stadiul incipient, de multe ori, diagnosticul este incorect pus, ceea ce duce la complicaţii severe.
Asistentul medical este persoana care poate ajuta oamenii in situatii de criză prin funcţiile sale individuale şi de colaborare cu intregul colectiv medical.
Sentimentul “empatie” trebuie să fie primordial iar speranţa şi optimismul trebuie aratate si transmise celui bolnav.
Pentru pacientul cu ocluzie intestinală, rolul asistentului medical este important şi de lungă durată atât în pregătirea preoperatorie cât şi după intervenţia chirurgicală.
Asistentul medical care îşi desfasoară activitatea într-un serviciu de chirurgie este un factor deosebit de însemnat în asigurarea unui bun tratament aplicat bolnavilor. De cunostinţele profesionale acumulate, de constiinciozitatea cu care lucrează şi de ataşamentul pe care asistentul medical îl are faţă de bolnav depinde în mare masură vindecarea acestuia. El trebuie să dea dovadă de spirit de observatie, de discernământ, de simţul datoriei şi al responsabilităţii.
De multe ori evoluţia unei boli ,cum este şi ocluzia intestinală, se hotărăşte în câteva minute; de felul cum asistentul medical ştie cum să acţioneze la indicaţiile medicului sau din proprie initiativă ,depinde deseori modul de evoluţie a bolnavului.
Desfăsurându-mi activitatea profesională pe secţia de chirurgie am întâlnit multe cazuri de ocluzie intestinală şi mi-am dat seama de importanţa recunoaşterii precoce a simptomatologiei bolii, de rolul asistentului medical în acordarea îngrijirilor de nursing pacienţilor suferinzi de această boală.
Am ales această temă tocmai din dorinţa de a ştii cât mai multe despre diagnosticarea corectă şi tratamentul precoce al acestei urgenţe chirurgicale.
Asistentul medical, prin dăruirea şi priceperea lui, stabileşte cu pacienţii o legătură aparte, îngrijindu-i ca pe proprii membrii ai familiei.
INTRODUCERE
Ocluzia intestinală este o stare patologică determinată de oprirea completă şi persistentă a tranzitului intestinal şi în conseciţă, imposibilitatea evacuării de materii fecale şi gaze. 
Ea constituie una din cele mai complexe şi mai grave sindroame ale abdomenului acut. Incidenţa ocluziei creşte în raport cu vârsta.
Tratamentul pentru obstructia partială de la nivelul intestinului subtire sau gros are loc, de obicei, in spital. El implică monitorizarea atenta in asteptarea posibilitatii rezolvarii obstructiei de la sine.
In ultimele decenii se constată o diminuare a agresivităţii actului operator in chirurgia digestivă şi o tendintă de modificare a ingrijirilor postoperatorii clasice. Cu toate progresele inregistrate in domeniu, morbiditatea şi mortalitatea postoperatorie se menţin ridicate in diverse boli, la anumiţi pacienţi.
Cele trei cauze ale morbiditatii chirurgicale: infectiile, trombozele şi aderenţele au o frecventă ridicată şi pun serioase probleme medicilor.O serie de ingrijiri postoperatorii pot influenţa aceste complicaţii.
Folosirea inadecvată a antibioticelor are o influentă negativă asupra sistemului imun şi scade rezistenţa la boală.Este cunoscut că la bolnavii peste 50 de ani administrarea de antibiotice creşte susceptibilitatea la noi infecţii. 
Pentru a preveni complicaţiile infecţioase care pot surveni după chirurgia intestinului sau colo-rectala datorită contaminării prin continut intestinal bogat in germeni aerobi si anaerobi, se recomanda pregătirea mecanică a intestinului.Avantajele acestei tehnici constă nu numai in reducerea contaminării abdominale intraoperator ci şi evitarea fragilizării anastomozelor în timpul reluării tranzitului,reluarea mai rapida a tranzitului şi manipularea mai usoară a intestinului.
PARTEA
GENERALĂ
CAPITOLUL I 
1. NOŢIUNI GENERALE DE ANATOMIE ŞI FIZIOLOGIE A TUBULUI DIGESTIV
1.1. INTESTINUL SUBȚIRE
1.1.ANATOMIA INTESTINULUI SUBTIRE
Tubul digestiv sau canalul alimentar este alcătuit din mai multe segmente:
cavitatea bucală, faringele, esofagul, stomacul, intestinul subtire şi intestinul gros. Aceste segmente se inlănţuie sub forma unui tub continuu de calibru diferit, incepând de la orificiul bucal, pe unde pătrund alimentele, până la orificiul anal, prin care sunt eliminate reziduurile.
Intestinul subţire este porţiunea din tubul digestiv cuprinsă între stomac şi intestinul gros. Este un tub elastic şi moale de muşchi şi membrane intestinale, care sta strâns rasucit in cavitatea abdominala. Are o lungime de 6—8 m, un diametrul de 4—5 cm la nivelul duodenului si de 2-3 cm la nivelul jejuno-ileal şi prezintă o porţiune iniţială fixă, care descrie un segment de cerc numită duoden şi o porţiune mobilă numită jejun-ileon.


Fisiere în arhivă (1):

  • Principii de Management Terapeutic Chirurgical in Abdomenul Acut prin Ocluzie Intestinala.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!