Principiile Procesului Civil

Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul 1. Aspecte introductive privind procesul civil si principiile de drept
1.1. Notiunea de proces civil
In cazul in care apar conflicte in circuitul civil si acestea nu sunt solutionate pe cai prejurisdictionale, este necesar ca cel care este interesat, sa sesizeze organele justitiei, procesul civil reprezentand modalitatea prin care este infaptuita justitia, iar modul in care se organizeaza si se desfasoara procesul civil formeaza obiectul cercetarii mele.
Termenul "proces" poate avea mai multe semnificatii (operatii, mers, evolutie, dezvoltare, succesiune de stari, fenomene etc.) fiind derivat din latinescul "processus", insa, in sens juridic acest termen semnifica "un litigiu" fiind aflat sub incidenta normelor juridice; activitatea desfasurata cu scopul rezolvarii lui, succesiunea de acte si fapte pe care o presupune declansarea si finalizarea acestei activitati, raporturi care se stabilesc intre cei care participa la desfasurarea activitatii procesuale.
Calificativul "civil" ii este adaugat notiunii de proces pentru a-l diferentia de alte categorii de procese, aceasta notiune fiind utilizata in diverse domenii de drept.
Notiunea de proces civil poate avea ca sinonim si notiunea de "cauza civila".
"Litigiul" ori "diferendul juridic" reprezinta obiectul sau substanta procesului, acesta infatisandu-se ca o relatie binara conflictuala. Pentru rezolvarea litigiului este obligatorie participarea unui tert, a unei autoritati cu putere jurisdictionala.
Insumand, procesul civil poate fi definit ca activitate desfasurata, potrivit normelor procedurale, de catre organul de jurisdictie, partile interesate, organele de executare, de alte organe sau persoane care, in conditiile legii, participa la infaptuirea justitiei in pricinele civile, in scopul stabilirii sau realizarii drepturilor si intereselor protejate juridiceste, ajunse sau nu in stare conflictuala, inclusiv prin executarea silita a hotararilor pronuntate. 
Prin intermediul elementelor fundamentale ale acestei definitii este de remarcat, in primul rand, procesul conceput ca o "activitate", constituind o succesiune de fapte si acte, in al doilea rand, observam faptul ca, in cadrul procesului, intre participanti, iau nastere raporturi procesuale civile.
De asemenea, obiectul si scopul activitatii il constituie judecata, inceperea procesului civil realizandu-se prin sesizarea organului jurisdictional, iar participantii la procesul civil sunt in mod obligatoriu: reclamantul, paratul si organul jurisdictional, scopul activitatii judecatoresti fiind reprezentat de infaptuirea justitiei.
Procesul civil este condus de norme procedurale care isi garanteaza continutul, unitatea in diversitate si finalitatea;
Norma juridica este respectata de catre subiectele de drept, atitudinea acestora fiind conforma in totalitate cu conduita prescrisa de norma. Aceasta ipoteza se poate realiza in fapt si fara a se naste raporturi juridice intre destinatarii normelor, insa mijlocul cel mai eficient si frecvent intalnit in materia realizarii dreptului, este raportul juridic. 
Serviciul public privind justitia are in vedere solutionarea conflictelor de interese atunci cand raporturile juridice nu sunt realizate conform vointei partilor. Drepturile si obligatiile contestate ale partilor formeaza continutul raporturilor juridice, calea justitiei fiind esentiala in restabilirea ordinii juridice.
Solutionarea unui conflict de interese implica anumite reguli, principii riguroase si in functie de acestea instanta si participantii la proces ajuta la restabilirea ordinii juridice.
Procesul are o functie jurisdictionala ce prevede solutionarea conflictelor de interese si este comuna in orice categorie de proces: civila, penala sau administrativa.
Regulile procedurale distincte presupun trasaturi caracteristice procesului civil in raport de procesul administrativ sau cel penal.
Egalitatea partilor reprezinta caracteristica principala a procesului civil, dar si principiul disponibilitatii prin care intelegem ca un proces este declansat doar la cererea partilor, iar activitatea procesuala poate fi oprita prin intermediul actelor de dispozitie conform conditiilor prevazute de lege.
Pe durata procesului civil, nu este necesara asistenta juridica a partilor, deoarece acestea au sansa sa hotarasca daca pentru o aparare eficienta a drepturilor lor este impusa asistenta calificata, daca se vor prezenta la judecata printr-un reprezentant sau personal.
In mod normal, judecata in procesul civil este publica, neavand nicio importanta calitatea partilor, iar din motive justificate, instanta poate aproba o sedinta secreta, principiul publicitatii fiind reglementat in Codul de procedura civila.
Odata cu aderarea Romaniei la Conventia europeana, dar si la Uniunea Europeana a fost impusa necesitatea armonizarii procesului civil cu principiile dreptului comunitar si ale Conventiei.
Au fost adoptate in dreptul intern noi reguli procedurale cu scopul de a garanta participantilor la procesul civil dreptul la un proces echitabil, solutionat de o instanta independenta, impartiala intr-un termen rezonabil.
Stabilirea ordinii de drept, din punct de vedere procesual, este realizata prin forta de constrangere a statului, aceasta reprezentand o componenta apartinand dreptului subiectiv civil.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiile Procesului Civil.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

I. Tratate si lucrari de specialitate
1. Catuna L. D., Drept procesual civil, Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2009;
2. Ciobanu V.M., Briciu T.C., Dinu C.C., Drept procesual civil, Ed. National, Bucuresti, 2013;
3. Ciobanu V.M., Boroi G., Drept procesual civil, Curs selectiv. Teste grila, Ed. All Beck, Bucuresti, 2005;
4. Craiovan I., Tratat elementar de teoria generala a dreptului, Ed. All Beck, Bucuresti;
5. Deleanu, I., Tratat de procedura civila, Vol 1, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2013;
6. Durac G., Drept procesual civil, Ed. Junimea, Iasi, 2004;
7. Les I., Tratat de drept procesual civil, Ed. All Beck;
8. Magureanu F., Drept procesual civil, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2013;
9. Radu D., Durac Gheorghe, Drept procesual civil, Editura Junimea, Iasi, 2001;
10. Rebeca I., Introducere in procedura civila. Principiile procesului civil, Ed. Hamangiu, 2013;
11. A. Tabacu, Drept procesual civil, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2010;
12. M. Tabarca, Drept procesual civil, vol. 1, Ed. Universul Juridic, Bucuresti, 2013;
II Legislatie
1 Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, publicata in Monitorul Oficial nr. 576/29 iun. 2004, din 28 iunie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
2 O.G. nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscal, publicata in Monitorul Oficial nr. 941/29 dec. 2003, din data de 24 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
3 Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, publicata in Monitorul Oficial nr. 1154/7 dec. 2004, din data de 2 decembrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
4 Noul Cod de procedura civila;
5 Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, pulicata in Monitorul Oficial nr. 441/22 mai. 2006, din data de 16 mai 2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
6 Legea nr. 2/2013 privind unele masuri pentru degrevarea instantelor judecatoresti si pregatirea punerii in aplicare a noului Cod de procedura civila, publicata in Monitorul Oficial nr. 89/12 feb. 2013, din data de 1 februarie 2013;
7 Legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru grabirea solutionarii proceselor, publicata in Monitorul Oficial nr. 714/27 oct. 2010, din data 25 octombrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare;
8 Constitutia Romaniei;
9 Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, publicata in Monitorul Oficial, nr. 576/29 iun. 2004, din data de 28 iunie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
10 Art. 10 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului;


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!