Principiile Procesului Penal

Cuprins licenta Cum descarc?

Capitolul II- Principiul legalitatii procesuale 3-6
Sectiunea 1-Consideratii generale 
Sectiunea 2-Cerintele principiului
Sectiunea 3-Garantiile respectarii principiului
Capitolul III - Principiul oficialitatii procesului penal
Sectiunea 1-Consideratii generale 
Sectiunea 2-Cerintele principiului 
Sectiunea 3-Garantiile respectarii principiului
Capitolul IV-Principiul aflarii adevaului
Sectiunea 1- Consideratii generale 
Sectiunea 2- Cerintele principiului
Sectiunea 3- Garantiile respectarii principiului
Capitolul V- Principiul rolului activ al organelor judiciare 
Sectiunea 1-Consideratii generale
Sectiunea 2-Cerintele principiului 
Sectiunea 3-Garantiile respectarii principiului
Capitolul VI-Principiul prezumtei de nevinovatie
Sectiunea 1-Consideratii generale 
Sectiunea 2-Cerintele principiului
Sectiunea 3-Garantiile respectarii principiului
Capitolul VII-Principiul garantarii libertatii persoanei
Sectiunea 1-Consideratii generale 
Sectiunea 2-Cerintele principiului 
Sectiunea 3-Garantiile respectarii principiului 
Capitolul VIII -Principiul respectarii demnitatii umane 
Sectiunea 1- Consideratii generale
Sectiunea 2-Cerintele principiului 
Sectiunea 3-Garantiile respectarii principiului
Capitolul IX-Principiul garantarii dreptului la aparare 
Sectiunea 1 -Consideratii generale 
Sectiunea 2 -Cerintele principiului
Sectiunea 3-Garantiile respectarii principiului
Capitolul X-Principiul limbii incare se desfasoara procesul penal
Sectiunea 1- Consideratii generale 
Sectiunea 2- Cerintele principiulu
Sectiunea 3-Garantiile respectarii principiului
Capitolul XI-Principiile fundamentale prevazute de Constitutie
Sectiunea 1 -Principiul egalitatii persoanelor in procesul penal
Sectiunea 2-Principiul operativitatii procesului penal


Extras din licenta Cum descarc?

CAPITOLUL 1
Sistemul principiilor fundamentale ale procesului penal
Procesul penal este o activitate reglementata de lege desfasurata de organele competente cu participarea partilor si a altor personae in scopul constatarii la timp si in mod concret a faptelor ce constituie infractiuni astfel incat orice persoana care a savarsit o infractiune sa fie pedepsita potrivit vinovatiei sale si nici o persoana nevinovata sa nu fie trasa la raspundere penala.
Notiunea de principii fundamentale ale procesului penal
Principiile fundamentale ale procesului penal sunt regulile cele mai generale in temeiul carora este reglementat si se desfasoara procesul penal .
Reprezentand o categorie juridica teoretica cu largi implicatii practice,notiunea de principiu fundamental al procesului penal s-a conturat mai mult in gandirea juridica
si in stiinta dreptului procesual penal,ajungand sa constituie in ultima vreme,o notiune folosita si reglementata,ca atare si pe plan legislativ.In acest sens pentru legislatiile tarilor est-europene reprezinta o trasatura caracteristica faptul ca,in frontispiciul normelor juridice de mare amplitudine,printre care se numara si codurile de procedura penala se numara si codurile de procedura penala,sunt inscrise principiile fundamentale care reflecta conceptia generala a intregii reglementari.
Alti autori considera ca in vederea realizarii scopului sau,procesul penal este calauzit de anumite principii fundamentale ce fixeaza cadrul politico-juridic in conformitate cu care trebuie sa aiba loc reactia societatii fata de cei ce incalca legea penala.
Aceste principii constituie idei diriguitoare si fundamentale potrivit carora este organizat sistemul procesual si se desfasoara intreaga activitate procesual penala. 
Notiunea de principiu fundamental al procesului penal poate fi retinuta numai in sensul de regula care sta la baza intregii activitati procesuale si se desfasoara intreaga activitate procesual penala.
Notiunea de principiu fundamental al procesului penal poate fi retinnuta numai in sensul de regula care sta la baza intregii activitati procesuale si deci nu pot fi considerate ca principii fundamentale acele reguli care privesc numai una din fazele procesului penal.Regulile cu caracter general care nu determina decat reglementatrea urmaririi penale sau a judecatii,raman numai la nivelul de principii ale activitatii respective fiind insa determinate de principiile fundamentale.
Principiile fundamentale ale procesului penal constituie un temei neindoielnic si principal pentru orientarea in practica a organelor judiciare in numeroase situatii complexe si uneori deosebit de complicate care nu sunt integral reglementate sau cu privire la care nu exista norme juridice de amanunt .
In aceste situatii,principiile fundamentale ale procesului penal pot ajuta si orienta organele judiciare,intrucat rezolvarea conform acestor principii se inscrie in tendinta
generala de solutionare a cauzelor penale. 
In formarea sistemului de principii fundamentale ale procesului penal s-au exprimat opinii diferite.
Intr-o prima opinie sistemul principiilor procesului penal trebuie considerat cel pe care l-a cosacrat legiuitorul prin dispozitiile codului cuprinse in art 2-8,acesta constituind unicul criteriu pe care trebuie sa-l ia in considerare autorii romani de drept procesual penal.
O alta opinie considera ca principiile pe care doctrina le atribuie procesului penal roman nu trebuie sa fie in mod necesar si o copie fidela a sistematizarii inscrise in lege,conceptie care pledeaza pentru mai multa elasticitate in abordarea problematicii.
Dar,o abordare mai nuantata, in care tedinta continua de perfectionare se manifesta mult mai pregnant,poate fi benefica.
Incepand cu anul 1990,s-a inregistrat un process de perfectionare a legislatiei procesual penale fiind consacrate noi principii fundamentale ale procesului penal roman.
Astfel prin legea nr.32/1990 si prin Constitutia din 8 decembrie 1991,au fost imbogatite ,in continut si in esenta principiile garantarii dreptului la aparare .
Apoi Constitutia din 1991 cuprinde prevederi de principiu referitoare la procesul penal,care nu sunt consacrate in articolul 2-8 Cod de procedura penala. Intrucat prevederile constitutionale sunt de imediata aplicare,s-a exprimat opinia ca se poate trage concluzia ca sistemul de principii fundamentale ale procesului penal,consacrat de codul de procedura penala trebuie sa fie perfectionat prin includerea acelor principii de reglementare procesuala care isi au izvorul in prevederile exprese ale legii fundamentale .In aceasta conceptie sistemul de principii fundamentale ale procesului penal cuprinde:
. in primul rand principiile care asigura realizarea scopului procesual in mod direct:legalitatea procesului,oficialitatea,aflarea adevarului,rolul active al autoritatilor 
judiciare,limba oficiala folosita in procesul penal.
. in al doilea rand,cuprinde toate prevederile care constituie garantii ale respectarii drepturilor si libertatilor cetatenilor consacrate de Constitutie:egalitatea in fata legii si a autoritatii judiciare,respectarea demnitatii umane,garantatrea libertatii si sigurantei persoanei,prezumtiei de nevinovatie garantarea dreptului la aparare,garantarea inviolabilitatii domiciliului corespondentei si convorbirilor telefonice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principiile Procesului Penal.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!